Japonska začela s politiko “QE za ljudi”?

Novica, da bo Japonska 11 milijonom revnejših upokojencev namenila po 235 evrov, najbrž pomeni začetek nove faze stimuliranja japonskega gospodarstva. Japonska je prva, ki je začela s politiko kvantitativnega sproščanja (QE), torej odkupovanja državnih in korporativnih obveznic, da bi tako prek spodbuditve investicij in rasti spodbudila rast cen (inflacijo). Pri tem ni bila uspešna. Ben Bernanke, preden je postal predsednik Fed, je japonski vladi svetoval naj zažene program helikopterskega denarja. To pomeni drugo obliko QE, in sicer “QE za ljudi” – torej namesto stimuliranja finančnega sektorja neposredno stimuliranje porabe gospodinjstev prek denarnih transferjev. Te fiskalne transferje seveda financira centralna banka z odkupovanjem državnih obveznic, izdanih v ta namen.

Videli bomo, kako daleč bo šla Japonska in ali bo opogumljena s stimuliranjem upokojencev program razširila tudi na ostale prebivalce. To je dejansko še zadnji možen civilni oziroma mirnodobski ukrep za zagon rasti in inflacije. Če to ne uspe, ostane samo še stimuliranje vojne industrije, kot pred drugo svetovno vojno. Tega pa najbrž nihče noče.

Če bo japonski eksperiment s “QE za ljudi” uspešen, mu bodo prejkoslej morale slediti tudi EU države. Kar morate vedeti o možni evropski verziji “QE za ljudi” oziroma helikopterskega denarja, lahko preberete tukaj, pa tukaj in tukaj.

One response

  1. “Če to ne uspe, ostane samo še stimuliranje vojne industrije, kot pred drugo svetovno vojno. Tega pa najbrž nihče noče.” Glede na dobičkonosnost nakupov, prodaje in preprodaje orožja ter z idejo po paravojaški formaciji bi lahko trdil, da vsaj eden hoče točno to.

%d bloggers like this: