Zakaj je fiskalno pravilo nevarna igračka

O tem sem sicer pisal že lani v Kako resno jemati fiskalno pravilo?, tukaj pa je moje današnje predavanje o fiskalnem pravilu. Natančneje o tem, zakaj je fiskalno pravilo, tako kot ga uveljavlja Evropska komisija, izjemno nevarno za ekonomsko politiko posameznih držav.

Tudi meni je bilo fiskalno pravilo všeč, saj gre za en tak lep mehanski pripomoček, ki vladi pove, koliko lahko troši v naslednjem letu. Toda ljubezen se je hitro nehala, ko sem pogledal v drobovje, kako fiskalno pravilo deluje. Ohladila se je tudi ljubezen do njega tistih, ki so ga predlagali. Zakaj?

Zato, ker fiskalno pravilo temelji na oceni “proizvodne vrzeli” in gospodarske rasti. Pri čemer je prvo podvrženo notorično napačnim ocenam in predpostavkam, drugo pa je itak manj zanesljivo od “šloganja iz kart”. Če država svojo ekonomsko politiko mehanično prepusti nihanju sentimentov ocenjevalcev zgornjih dveh indikatorjev, lahko zabrede v hude težave, ker je prisiljena v “izbiro” napačnega zdravila. Zaradi napak v oceni proizvodne vrzeli in napak v napovedi rasti BDP je država lahko prisiljena v času krize varčevati, ko bi morala več trošiti. In obratno, ima spodbudo več trošiti v času konjunkture, ko bi vendarle morala varčevati.

Zato ni čudno, da sta Marcellino & Musso (2008) po natančnem pregledu metodologij in kvalitete ocen proizvodne vrzeli na predstavitvi študije na konferenci na Eurostatu zapisala:

output gap useless (and dangerous) for structural analysis or economic policy making in the euro area

 

 

%d bloggers like this: