Zakaj Nemčija potrebuje Grčijo?

Špekulacije o odhodu Grčije iz evra so – prejkone – samo špekulacije. Grški odhod iz evra ni v interesu nikogar. Ne Grčije, ki bi ji sledila gospodarska katastrofa jedrskih razsežnosti. Ne EU kot celote, ki bi ji zaradi tega potencialno nastali stroški v višini 500 mio evrov. Pa tudi Nemčiji ne.

Nemčiji bi odhod Grčije paradoksalno – še najmanj “koristil”. Kajti odhod Grčije bi pritisk prenesel na naslednje šibke, vendar gospodarsko velike države – Španijo in Italijo. Ta pritisk bi povzročil neobvladljive težave za evro skupino. Razpad evro skupine pa bi zamajal skupni evropski trg. Tega pa nemška industrija nujno potrebuje.

To usodno povezanost lepo nakazuje spodnji graf, ki kaže, da Nemčija potrebuje preostali del Evrope za svoj suficit v trgovinski bilanci. Ta nemški suficit je zrcalna slika deficita šibkejših članic evro območja (lahko jih imenujete PIIGS ali bolj politično korektno GIPSIs).

Slika: Nemški trgovinski suficit in evropski deficit

Zato lahko pričakujemo, da se bo grška drama v prihodnjih dneh in tednih razvila v melodramo. Z veliko pomirjujočih pogovorov, trepljanja in objemanja ter solz – olajšanja.

Več o tem v petek.

________________

Update:

Hitra tabela, ki kaže, da (v notranji trgovini med članicami EU) 4 PIGS države s svojim trgovinskim deficitom v zadnjih letih pokrivajo 3/4 nemškega trgovinskega presežka (podatki za 2011 še niso popolni).

Vir: Eurostat

4 responses

  1. Se strinjam. In ravno libertarni Nemci največ profitirajo od Francoskega in našega ter ostalega socializma. Socialistično gospodarstvo ne more nikakor konkurirat libertarnemu z nizkimi davki. Kakor tekač s vrečo kamenja na hrbtu nikakor ne bo tekel hitrejše od maratonca, ki teče v lahkih hlačkah in srajčici. Kdo ve, če se francoski socialisti tega sploh zavedajo? Mogoče Nemčija po tihem sponzorira kampanjo socializma po EU? Samo malo za šalo, ker nisem pripadnik teorij zarote 😉

    Všeč mi je

%d bloggers like this: