Program sanacije slovenskega zdravstva

Maks Tajnikar, kot najbolj kvalificirani ekonomist za področje zdravstva pri nas in na osnovi številnih strokovnih analiz, je pripravil – po mojem mnenju – odličen program sanacije slovenskega zdravstva (na primarni, sekundarni in terciarni ravni). Program, ki omogoča hkrati ureditev razmer v zdravstvu in da zdravstvo ostane javno.

V nadaljevanju poobjavljam prvi del, ki se nanaša na sanacijo razmer v primarnem zdravstvu, preostali del programa pa lahko preberete na Tajnikarjevem blogu.

__________

Slovensko zdravstvo potrebuje sanacijski program v smislu podjetniškega preobrata. Z njim ne spreminjamo glavnih sistemskih lastnosti in zdravstvenega sistema tudi ne opredeljujemo na novo. S takim sanacijskim programom zgolj »popravljamo« tiste dela organiziranja slovenskega zdravstva, ki so bili v zadnjih letih nesistematično spremenjeni in ki jih je potrebno posodobiti glede na spremenjeno transakcijsko in kontekstualno okolje zdravstva v Sloveniji. Tak sanacijski program omogoča tudi opredelitev iztočnic za strateški načrt razvoja slovenskega zdravstva, v praksi pa vzpostavlja red, ki omogoča realizacijo strategij.

Gre za naslednje ukrepe, ki so v celoti organizacijske oziroma poslovne narave. Prvi del ukrepov se nanaša na organiziranje primarne ravni.

Prvič, timi splošne in druge medicine na primarni ravni (ne glede na lastnino izvajalcev) morajo zajemati 1700 uporabnikov (opredeljenih). Normo 1400 opredeljenih iz leta 2019 je potrebno v celoti opustiti. Nova norma bi restavrirala stanje iz leta 2019, ko je bilo 1100 timov splošne medicine (okoli 350 zasebnikov – koncesionarjev) ob 2,1 milijona prebivalcev.

Drugič, tim splošnih zdravnikov je treba razširiti iz 1 zdravnika in 1,2 medicinske sestre na še enega administratorja z vsaj srednjo ekonomsko diplomo, ki mora biti obvezni element tima. S tem bi razbremenili zdravstveno osebje administrativnega dela.

Tretjič, na novo je potrebno opredeliti razporeditev kompetenc med zdravnikom, sestro in administratorjem v timu splošnega zdravnika in sicer tako, da bi zmanjšali kompetence zdravniku in to zmanjšanje prenesli na sestro ter zmanjšali kompetence sester in jih prenesli na administratorja.

Četrtič, vsaj začasno bi bilo smiselno ukiniti glavarinske količnike, ki so sedaj napačno izračunani in povzročajo navidezno večjo obremenitev – neke vrste inflacijo opredeljenih –  timov splošnih zdravnikov.

Petič, pogodbe z izvajalci na primarni ravni (zdravstvenimi domovi in koncesionarji) je potrebno skleniti za vse na novo in za nedoločen čas. Veljale bi, dokler bi tim izpolnjeval pogoje za opravljanje dejavnosti. Z novimi pogodbami bi postavili nove pogoje za opravljanje dejavnosti z večjo vlogo opreme in obsega preiskav, ki jih mora nuditi tim, in sicer z namenom, da se poveča vratarska vloga timov.

Šestič, v novih pogodbah bi postavili pogoje za različne vrste dejavnosti timov na primarni ravni in njihovo specializacijo, vedno v obliki odstopanj od pogojev opravljanja dejavnosti tima splošnega zdravnika.

Sedmič, izključni vir financiranja timov na primarni ravni mora zaradi vloge vratarja biti glavarina. Glavarina mora biti postavljena na neprofitni ravni ob standardu 1700 opredeljenih na tim. Razlike v višini glavarine (v okviru maksimalno 10 odstotkov v obeh smereh) lahko izhajajo le iz števila opredeljenih uporabnikov in specializacij timov, opredeljenih v novih pogodbah.

Osmič, vsi timi morajo sodelovati v samoorganiziranju pomoči na domu in dežurni službi na primarni ravni (do obsega 8 ur tedensko). Ambulante timov primarne ravni morajo biti odprte dnevno v okviru 40 urnega delovnika 7 ur, zaposleni pa na delovnem mestu 8 ur.

Devetič, izvajalci so lahko v državni in/ali zasebni lasti (koncesionarji). Kolektivno financiranje si pridobijo s pogodbo z ZZZS, s tem pa postanejo tudi del javnega sektorja. ZZZS pa sklepa pogodbe z izvajalci glede na potrebe prebivalstva in načrtovano mrežo izvajalcev na primarni ravni.

Desetič, koncesionarji morajo biti organizirani v pravni obliki d.o.o., zdravstveni domovi se morajo prav tako preoblikovati v d.o.o (lahko imajo hčerinske družbe), timi morajo biti organizirani kot profitni centri,. omogočeno mora biti kapitalsko in pogodbeno holdinško povezovanje.

Enajstič, preverjanje izpopolnjevanja pogojev za opravljanje dejavnosti, določanje glavarine, odobritve specializacij, nadzor izvajanja obvez iz delovnih razmerij in organiziranje mreže je naloga ZZZS. Ta je kupec, plačnik in nadzornik za celotno primarno dejavnost. ZZZS ima pravico prenosa omenjenih funkcij na podrejene izvajalce.

Vir: Maks Tajnikar

Program sanacije zdravstva na sekundarni in primarni ravni lahko preberete na Tajnikarjevem blogu.

En odgovor

  1. A dejte no. Naj najprej enako metodologijo, kot jo predlaga za za sekundarno in tercialno raven, implementira najprej na sebi. Očitno ima neznansko srečo v življenju, da mu ni bilo treba biti še nikoli v nobeni bolnišnici.

    Všeč mi je