Ohranitev zahodne hegemonije ob tem trendu gospodarske rasti je iluzija

V sosednjem članku je citirana izjava iz govora predsednice ECB Christine Lagarde na zasedanju washingtonskih institucij IMF in Svetovne banke pred enim tednom. Lagardova pripoznava konec enopolarnega sveta pod ameriško hegemonijo “rules based” svetovnega reda in njegovo evolucijo v multipolarni svet. Že samo uradno priznanje tega dejstva je velik korak naprej, vendar pa Lagardova v isti sapi (še vedno) dvomi, da je konec tudi hegemoniji dolarja in da bi zahodne države za ohranitev statusa morale povečati medsebojno soodvisnost in sodelovanje. Ameriška finančna ministrica Janet Yellen pa je na istem zasedanju celo povedala, da je za ohranitev “strateškega položaja” in ameriških vrednot smiselno utrpeti nekaj gospodarske škode.

No, problem kolektivnega Zahoda in njegovih posamičnih članic je najbolje ilustriran v spodnji sliki, ki kaže kumulativno gospodarsko rast držav v obdobju zadnjih 20 let (2000-2020). Kot lahko vidite, so v tem obdobju države BRICS (kot steber novega svetovnega pola) zrasle dramatično bolj od zahodnih držav – Kitajska za 1,266%, Rusija za 466%, Indija za 440%, Brazilija za 316%, Južna Afrika za 200%. Tehtano povprečje rasti držav BRICS (uteži so deleži v skupnem BDP) v zadnjih dveh desetletjih znaša 926%. Med zahodnimi velikimi državami so najbolj zrasle ZDA – za 109%, kar je 12-krat manj od Kitajske in 9-krat manj od povprečja BRICS! 20-letna kumulativna rast Nemčija, Francije in Italije se giblje v razponu samo 60 do 80% (kar je 10 do 15-krat manj od povprečja BRICS!). Japonska je zrasla samo za 6% (kumulativno v 20 letih)!

Le kako si zahodne države obetajo ohranitev svoje vodilne moči v svetu, če pa na letni ravni tudi v zadnjem desetletju rastejo 5 do 7-krat počasneje od držav BRICS? Politična slika sveta bo slejkoprej zavzela sliko porazdelitve gospodarske moči. Lahko si zatiskate oči, ampak to se be neminovno zgodilo.

Le zakaj mislite, da so ZDA izzvale vojno v Ukrajini in zakaj izzivajo vojno med Kitajsko in Tajvanom? Natanko zato, ker ne morejo več vzdrževati gospodarske dominacije, zaradi česar jim je upešala tudi politična hegemonija. Lažne upe stavijo na to, da bodo z izzivanjem političnih spopadov ohranile svojo prevlado v svetu. Kot kaže, so jim BRICS države izjemno uspešno strateško odgovorile. Na vojaški in gospodarski ravni zahodne države trenutno izčrpavajo zgolj sebe, ne pa Rusije ali Kitajske, pridobivajo pa države BRICS. Slednje se še tesneje gospodarsko in politično povezujejo prav zaradi ameriškega izzivanja konfliktov.

In paradoksalno, bolj kot ZDA izzivajo globalne konflikte z namenom ohranitve svojega položaja, hitreje ga izpodkopavajo. Le kako noben brihtnež v Beli hiši ali med militantnimi neocon think tanki tega ne uvidi? In kako, da tega ne uvidi nihče od politikov v EU (razen Orbana in končno Macrona)?

En odgovor

 1. “In kako, da tega ne uvidi nihče od politikov v EU (razen Orbana in končno Macrona)?”

  Dobro vprašanje. Če berete zahodni tisk boste ugotovili, da je “collective illusion” naravnost neverjeten. Popolna nesposobnost samoreflektiranja. Popolen “group think”. No ja, bi pripomnil marsikdo, to kar se dogaja v zahodnem tisku je predvsem propaganda, kaj ljudje v resnici razmišljajo, je nekaj čisto drugega. Verjetno v določeni meri drži, drži pa tudi to, da velik del prebivalstva in tudi politične elite popolnoma nesposoben realne presoje, kaj se v resnici dogaja v svetu.

  Ne pozabiti, da so politiki dostikrat žrtev svoje lastne propagande, še posebej takrat, ko se ta vztrajno in dolgotrajno ponavlja. Lep primer tega sta dve izjavi:

  “KITAJCI SAMO KOPIRAJO ZAHODNO TEHNOLOGIJO” – “Ustavimo izvoz zahodne tehnologije in Kitajci bodo kolapsirali” , je logičen zaključek tega razmišljanja. Pri tem se pozablja, da je država z večino znanstvenih člankov v (zahodnih!) znanstvenih revijah že nekaj časa : Kitajska!!!. Zadnjič sem gledal poročilo o top objavah AI: med zgornjimi 10% najbolj citiranih člankov v temu, trenutno enem od najbolj vročih področij znanosti, Kitajska predstavlja 3/4!. Marsikje drugje ni nič drugače. Kitajska je v neverjetnem tehnološkem vzponu, ki ga ne podpira samo podjetnost in delavnost kitajskih ljudi, temveč predvsem izjemno učinkovita, premišljena in na dolgi rok naravnana državna razvojna politika. Dejstvo, da je povprečni IQ Kitajca (104) višji od prebivalca razvitih zahodnih držav (100-98), verjetno ne škodi.

  “RUSSIA IS A GAS STATION WITH NUKES”. Ta izjava, v katero iskreno verjame večina zahodnih politikov, je verjetno naredila največ škode. Dodali bi lahko: “Russian GDP is on the level of Italy”. Pri tem večina nima pojma kaj definicija GDP predstavlja in kakšna je struktura njihovega GDP. Mi, ki smo še imeli politično ekonomijo socializma, še vemo, kaj pomeni “realni GDP”, tj. tisti, ki naj bi, po socialistični doktrini, predstavljal realno povečanja bogatstva neke ekonomije: tj. industrija, industrijske storitve, poljedelstvo in rudarstvo (Finančne storitve in odvetniki to niso). Če vzameta ta kriterij (ki mimogrede definira tudi gospodarsko podstat vojaške moči neke države) ugotovite, da je rusko gospodarstvo za skoraj polovico večje od nemškega in večje od francoskega in angleškega skupaj. Pa do znanosti še niti prišli nismo. Potem se pa čudijo, da neka Rusija, ki naj bi bila na nivoju Italije, lahko proizvede v enem mesecu več municije kot cel zahodni svet skupaj v enem letu. Pa do kakšnega Kinzhala, in še česa, niti še prišli nismo.

  Lahko bi naštevali še dolgo časa. Bojim se, da ko se bo iluzija zahodne superiornosti razblinila (najprej najbrž po totalem ukrajinskem porazu), bo šok enormen. In prav lahko, da bo tak šok vodil politiko v skrajne obupne poteze.

  Upajmo, da ne.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: