Je za zaustavitev Kitajske potrebno ubiti globalizacijo?

Politična elita v Washingtonu si je zastavila kontroverzen cilj: rada bi zaustavila vzpon Kitajske, ne oziraje se na globalizacijo. Toda je zaradi spcifičnega ameriškega interesa potrebno ubiti tudi globalizacijo in koristi od nje za ves svet?

Sodobno globalizacijo so zagnale ZDA, ker je koristila ameriškim podjetjem. V ZDA so od začetka 1980-ih let podpirali investicije ameriških podjetij na Kitajsko. Kitajski so v 1990-ih odobrili trajne izjeme glede uvoznih carin in forsirali, da je leta 2001 vstopila v Svetovno trgovinsko organizacijo. Vse skupaj pod predpostavkama, da bo Kitajska igrala enako vlogo kot ostale države v razvoju, vključno z demokratizacijo pod ameriško kontrolo, in da Kitajska nikoli ne bo gospodarsko ogrozila ZDA.

Vendar so se te predpostavke izkazale kot napačne. Kitajske oblasti so pokazale, da lahko oblast z dolgoročnim horizontom, daljšim od štirih let, bistveno bolje načrtuje svoj strateški razvoj in da lahko s centraliziranim upravljanjem tudi bistveno bolje menedžira krize. Kitajska je pokazala boljši razvojni model od »demokratičnih« in decentralizirano vodenih držav. Postala je najhitreje rastoče gospodarstvo skozi štiri desetletja, glede ekonomske moči in razvoja tehnologije je presegla ZDA, hkrati pa strateško zasedla vse ključne surovine za bodoči gospodarski razvoj. In Kitajska je velika. Postala je najpomembnejši trgovinski partner za večino držav razvoju.

S tem je Kitajska postala nevarna ZDA. Ameriška politika do Kitajske se je spremenila že v prvem mandatu Baracka Obame, ki je lansiral pogajanja o sklenitvi pacifiškega trgovinsko-investicijskega sporazuma kot trgovinskega bloka proti Kitajski. Trumpova administracija je lansirala trgovinske vojne proti Kitajski, Bidenova pa tehnološke s črnimi listami kitajskih podjetij, prepovedjo sodelovanja s kitajskimi tehnološkimi podjetji in nazadnje prepovedjo izvoza čipov in tehnologije za izdelavo čipov na Kitajsko.

Hladna tehnološka vojna ZDA proti Kitajski je nova realnost. ZDA se trudijo zaustaviti vzpon Kitajske in ji močno omejiti razvojne možnosti. Toda s tem, ko želijo s hladno vojno omejiti Kitajsko, ameriški politiki hkrati tvegajo, da bodo s tem ubili globalizacijo. Kitajska ni kar ena država v razvoju, pač pa je svetovna tovarna za večino bele tehnike in sodobnih tehnoloških pripomočkov. Večina industrijskih verig vrednosti ima svoj osrednji del lociran na Kitajskem. Kitajska nadzira med 70 in 90% globalne proizvodnje opreme za obnovljive vire energije (od sončnih panelov, baterij, inverterjev do sistemov za krmiljenje) in e-avte. Kitajska nadzira vse ključne surovine za bodoči razvoj na tem področju.

Ko se v Washingtonu odločijo, da proti Kitajski vodijo hladno vojno in hkrati zahtevajo od ostalih zahodnih držav, da spoštujejo ameriški tehnološki embargo proti njej, s tem ogrožajo globalizacijo, kot jo poznamo danes. S tem ogrožajo koristi od globalizacije za ves svet.

Če parafraziram Winstona Churchilla – morda je globalizacija najslabša oblika globalnih trgovinskih ureditev, toda le če zanemarimo vse druge oblike, ki smo jih do sedaj preizkusili – od avtarkije, merkantilizma, protekcionizma, intervencionizma do hladne vojne.

Globalizacija, opredeljena kot prosta trgovina in prost pretok kapitala, je omogočila mnogim državam v razvoju, da izkoristijo svoje primerjalne prednosti, predvsem v nizki ceni delovne sile. Z globalizacijo so mnoge države prek specializacije prešle iz tekmovanja z nizko ceno delovne sile v tekmovanje na osnovi inovativnosti in tehnološkega napredka. Zaradi globalizacije je mnogim revnim državam uspelo ustvariti cvetoča gospodarstva in se razviti v pomembne gospodarske sile ali celo velesile. V obdobju globalizacije in zaradi nje je se je iz revščine uspelo izviti eni milijardi ljudi, predvsem na Kitajskem, Indiji in ostalih azijskih državah. In globalizacija je pomagala k porastu blaginje, nizkim cenam in nizki inflaciji v razvitih državah.

Globalizacija ima seveda številne slabosti in stranske učinke. Od izginjanja srednjega razreda in socialne stabilnosti v nekaterih razvitih državah zaradi prenosa proizvodnje proti vzhodu in jugu, do negativnega učinka slednjega na okolje zaradi bolj »umazanega« načina proizvodnje v manj razvitih državah ter povečanih transportnih tokov. Toda če neto koristi globalizacije primerjamo z neto učinki drugih trgovinskih ureditev, in to predvsem v luči globalne razpršenosti pozitivnih učinkov in zmanjšanja globalne revščine, je globalizacija nedvomno superiorna ostalim alternativam.

Očitno pa je, da so se v Washingtonu pripravljeni odreči koristim globalizacije za ameriška podjetja in da jih ne zanimajo učinki tega na ostale države. Vendar pa ameriška odločitev za hladno vojno še ne pomeni, da je to dobra politika tudi za Evropo. Medtem ko v ZDA izvoz predstavlja le 10 do 12% BDP, pa ta v povprečju v EU predstavlja kar 50% BDP. Evropske države zaradi majhnosti temeljijo svojo rast na specializaciji in razpršenem izvozu. Globalizacija jim je pomagala vzpostaviti koristno specializacijo na osnovi globalnihe verig vrednosti, ki segajo tudi v Kitajsko, pri čemer pa za razliko od ZDA Evropa ni žrtvovala svojega socialnega modela in industrije. Evropi globalizacija koristi in tudi ne ogroža njenega strateškega položaja.

Kitajska je do lani s 16% v skupni trgovini za EU postala pomembnejši trgovinski partner od ZDA (15%). V evropskem izvozu znaša delež Kitajske 10%, v uvozu pa kar 22%. Kitajska je za Evropo strateško pomembna. Zato je čas, da se države EU glede politike do Kitajske strateško osamosvojijo od ZDA in da se pustijo zvleči v hladno vojno.

Pomembno je, da EU države opredelijo lastno strategijo do Kitajske in držav BRICS+, ki tvorijo čez 45% svetovnega prebivalstva, tretjino svetovnega BDP, nadzirajo ključne surovine za industrije prihodnosti, 60% svetovnih zalog plina in 45% zalog nafte. Ta strategija mora temeljiti na win-win sodelovanju, ne pa na militarizaciji medsebojnih odnosov, v katero nas silijo politiki iz upehanih ZDA.

__________

* Izvorno objavljeno v Dnevniku

3 responses

 1. “V obdobju globalizacije in zaradi nje je se je iz revščine uspelo izviti eni milijardi ljudi..”

  -ok; a v istem času je svetovno prebivalstvo naraslo za 3 milijarde; in “slabosti in stranski učinki” so že dolgo usodno škodljivi, globalno nevarni- in “znanstveno” prepoznani kot taki, pa globalizacija ni našla ne “implementirala” rešitev-ker jih ni mogla: ker je prehitra/preveč ameriška; ker vsi – s Kitajsko vred (in z le delno izjemo Evrope)- z neolib. vrednotami/politikami oponašajo Ameriko (brezmejna rast, potrošništvo, pohlep, neenakost, privatizacija itd.)

  Všeč mi je

  • Tokrat se ne morem strinjati s tabo. Globalizacijo je treba primerjati z alternativami, ki smo jih že poskusili v zadnjih 500 letih in alternativami, ki grozijo, ne pa z nekim idealnim svetom.

   Dejstvo je, da je globalizacija iz revščine potegnila čez 700 mio Kitajcev in čez 200 mio Indijcev. To pa zato, ker imajo službe, ki so bolje plačane od tistega prej. Seveda gre izkoriščanje in grdi kapitalizem, vendar je to treba primerjati s stanjem prej. In seveda je, kot pravi tudi Rodrik, treba v trgovinske sporazume z državami v razvoju vključiti nujnost spoštovanja zahodnih standardov glede varnosti pri delu, prepovedi otroškega dela, standardov varovanja okolja itd.
   Glede slednjega so zahodne države oziroma korporacije tiste, ki morajo zahtevati zagotovitev teh standardov.

   Odmik od globalizacije v smeri hladne vojne 2 lahko pomeni izgubo služb in blaginje za nekaj sto mio zaposlenih, povečano revščino, manj denarja za zdravstvo in šolstvo v državah v razvoju itd.

   Všeč mi je

 2. Zahodni komentatorji govorijo o: “tragic miscalculation of Putin”. V resnici se vse bolj kaže: “tragic miscalculation of colective West”. Nekaj citatov:

  “America’s comprehensive and unlimited anti-China campaign can slow down China’s development, at the cost of a greater deceleration of the United States. But China is not only putting in place a dual cycle,” that is, promoting domestic consumption as well as exports,” Chen added. “China also divides the external [export] cycle into two sub-cycles: Europe and the United States on one hand, and the Belt and Road/Asia, Africa and Latin America on the other.”
  David Spengler Goldman, Asia Times

  That must be why the Commerce Secretary Gina Raimondo said “If we really want to slow down China’s rate of innovation, we need to work with Europe.”
  That’s what is called a “gaffe”, which is when an official accidentally speaks the truth. China’s high rate of innovation is what is of concern.China’s research intensity (1.98% of GDP) has tripled since 1998 as a share of the overall economy, and is now larger than the European Union’s (1.97%)

  Beijing conversely and erroneously bet on the EU as a counterbalance to the US, seeing a coming transatlantic conflict. It is a huge mistake: China bought an idea of the EU that doesn’t exist. THE EU LIVES LARGELY AS A US INVENTION. On both sides of the Atlantic, there may be constant bickering but there is no real fight.

  The original Wolfowitz doctrine stated that, “AMERICA’S POLITICAL AND MILITARY MISSION IN THE POST-COLD-WAR ERA WILL BE TO INSURE THAT NO RIVAL SUPERPOWER IS ALLOWED TO EMERGE IN WESTERN EUROPE, ASIA OR THE TERRITORY OF THE FORMER SOVIET UNION.” It called for action outside the UN rules if necessary, and for the US military to wage pre-emptive wars.

  The Wolfowitz Doctrine proclaimed that the American mission will be, “CONVINCING POTENTIAL COMPETITORS THAT THEY NEED NOT ASPIRE TO A GREATER ROLE OR PURSUE A MORE AGGRESSIVE POSTURE TO PROTECT THEIR LEGITIMATE INTERESTS.”

  Paul Wolfowitz, wrote in 1992:
  ” THE FIRST RIVAL OF THE UNITED STATES IS THE EUROPEAN UNION, WHOSE DEVELOPMENT MUST BE PREVENTED.”

  According to Zakharova, this “unbridled and absolutely uncontrolled conduct of the Anglo-Saxon pseudo gurus” will cover not only Russia, but also everyone who will somehow “get in their way”. “THEY DIDN’T BELIEVE US THEN. THAT WAS TEN YEARS AGO. CHINA IS NOW FACING THIS ON ALL FRONTS,” Zakharova concluded.

  Moreover, the US strategy in Ukraine has to be seen in the context of the broader US strategy in Eurasia. Back in June, former US Secretary of State and former CIA director, Mike Pompeo, explained in a speech at the Hudson Institute:

  “By aiding Ukraine, we undermined the creation of a Russian-Chinese axis bent on exerting military and economic hegemony in Europe, in Asia and in the Middle East. () Indeed, by empowering Ukraine, we demonstrate to China the cost of invading Taiwan. () WE MUST PREVENT THE FORMATION OF A PAN-EURASIAN COLOSSUS INCORPORATING RUSSIA, BUT LED BY CHINA.”

  Michael Hudson:
  So, there is an iron curtain but it’s not to keep other countries out, it’s TO KEEP ITS OWN ALLIES WITHIN.

  Berlusconi:
  West’s response was unanimous, but what do we mean by West? US, Europe and some countries in Pacific. From other countries of world? Almost nothing.
  What Ukr crisis has shown us is an alarming sign. RUSS IS ISOLATED FROM WEST, BUT WEST IS ISOLATED FROM REST OF WORLD.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: