A Marshall plan for Ukraine?

Michael Roberts Blog

The Great Recession of 2008-9 was a turning point for the US global strategy. Up to then, the general aim was to ‘engage’ important economic powers like Russia and China. Throughout the 1990s onwards, the US government pressed for the opening-up of their economies to multi-nationals and banks from the ‘West’. These economies would then grow and trade, but in doing so also provide the global profits expansion that US imperialism needed as domestic profitability began to slip. ‘Globalisation’ would take advantage of cheap labour and new markets in China and the rest of the Global South which had expanded sharply from the early 1980s, under this policy of ‘engagement’. It was no accident that the World Bank published a report in 2013 calling on China to move quickly to a full ‘market economy’.

But the Great Recession changed all that. It became clear to the US strategists that, while…

View original post 1,548 more words

En odgovor

 1. Zanimiv članek na Robertsovem blogu (in še bolj zanimivi komentarji). Je pa problem v predpostavkah. Kot vedno.

  Res mislite, da bo Ukrajina po tej vojni ostala taka kot je bila? V istih geografskih okvirih? Z isto strukturo prebivalstva?

  Moja napoved (v kar me čedalje bolj utrjujejo prispevki v ruskih medijih) je, da bo Malorosija, to je del Rusije, ki je bil po Oktobrski revoluciji priključen Ukrajini, ponovno postala del Rusije. To je vsa južna in večina vzhodne Ukrajine do vključno Harkov-a). Gre za najbolj razvit, poljedelsko bogat in s surovinami in energenti obdarjen del Ukrajine. Gre za del države kjer večina govori rusko in je tradicionalno usmerjen na Rusijo.

  Ta del bo obnovila Rusija, ki bo kot celota masovno profitirala od resursov, ki jih Malorosija zagotavlja, še bolj pa od dejstva, da bo skupen rusko-malorosiski potencial zagotavljal prevladujoč vplliv na ključnih trgih in s tem možnost vplivanja na njihovo cenovno dinamiko.

  Ostali del Ukrajine (severni in zahodni del) bo država, ki bo ostala pod ruskim vojaškim nadzorom.

  Bo zahod vlagal pod takimi pogoji? Bolj malo verjetno. Zahod bo svoje predtem že dobil. 5 do 10 milijonov belega, sorazmerno dobro izobraženega in kulturno kompatibilnega prebivalstva, ki bo zapolnilo nekajletno demografsko luknjo.

  Ne verjamete? Vam povem kaj je bila prva reakcija kolegov v industrijskih krogih ko so slišali za množičen eksodus ukrajincev?

  “Bomo vsaj dobili normalno delovno silo! (vs. muslimanskih emigrantov iz bližnjega vzhoda, Afrike…)”

  Mislite, da se je kdo ukvarjal z borbo med “demokracijo in avtokracijo”, ki jo razglašajo mediji?

  Všeč mi je

%d bloggers like this: