Napačna stava Janševe vlade na cenejšo AstroZeneco, zaradi katere bo najmanj 5% Slovencev manj cepljenih

Zgodba glede odpovedi dodatnim količinam cepiva Pfizer/BioNTech, katerim se je decembra odpovedala slovenska vlada, dobiva vedno jasnejše obrise. Po zadnjih podatkih, je bila Slovenija ena izmed šestih držav, ki se je odpovedala možnosti dodatnih dobav Pfizerjevega cepiva v drugem četrtletju letos (odpovedale so se tudi Bolgarija, Hrvaška, Estonija, Latvija in Slovaška). Slovenska vlada naj bi se odpovedala skoraj 20% cepiva (dobrih 200,000 odmerkov). Seveda računajoč na cenejše cepivo AstraZeneca (AZ), kar pa se je kmalu pokazalo kot zelo slaba stava, saj je, prvič, AZ po zadnjih podatkih dobavila le četrtino pogodbeno dogovorjenih količin, in drugič, ker je zaradi zapletov z nezaželjenimi stranskimi učinki prišlo dvakrat do zaustavitve cepljenja z AZ in vprašanje je, ali bodo države nadaljevale s splošnim cepljenjem prebivalstva s tem cepivom.

Pfizer-dobave Q1-Q2 2021-2

Vir: Nikos Chrysoloras

Koliko bo Slovenijo stala ta napačna stava? Glede na podatke iz zgornje tabele, bo Slovenija zaradi tega ob koncu junija ena izmed šestih EU članic z najnižjo stopnjo precepljenosti prebivalstva proti Covid (le 52,02%). V državah, ki se niso odpovedale možnosti dodatnih količin Pfizerjevega cepiva (Grčija, Italija, Luksemburg, Irska, Španija itd.) naj bi bil ta odstotek precepljenosti za 5 odstotnih točk višji. V državah, ki pa so se odločile za nakupe tudi teh dodatnih količin, katerim se je šesterica držav odpovedala (Danska, Nemčija, Malta, Švedska), pa naj bi se ta odstotek precepljenosti gibal med 61 in 93%. Iz tega sledi, da bi slovenska vlada z odločitvijo za dodatne količine Pfizerjevega cepiva decembra lahko omogočila, da bi bilo do konca junija letos vsaj za 5% Slovencev (100,000 ljudi) (dvakrat!) cepljenih več, kot jih bo. Če bi se odločila za nakup količin, ki so se jim odpovedale ostale države, pa bi lahko zagotovila vsaj še dodatnim 5% Slovencem (dodatnim 100,000 ljudi), da se (dvakrat!) cepijo do začetka poletja.

Seveda pa so tukaj štete samo količine Pfizerjevega cepiva, ki se jim je odpovedala slovenska vlada, ne pa tudi cepiva Moderne, ki naj bi se jim po poročanju medijev slovenska vlada prav tako odpovedala.

Ta napačna stava slovenske vlade na cenejše cepivo AZ ima seveda lahko pomembne posledice tako na hitrost odpiranja javnega življenja in gospodarstva, kot tudi na javno zdravje (nepotrebne hospitalizacije in tudi smrti, do katerih ne bi prišlo, če bi cepili več ljudi). In spet se pokaže veljavnost starega reka, da kdor poceni kupuje, dvakrat plača.

En odgovor

 1. Vsa cepiva so problematična ne samo Astra Zeneca. Ameriški CDC je nekoč v sodnem sporu navedel naslednje:

  “All vaccinnes are inherently unsafe”

  Naj omenim, da so nordijske države, vključno s Švedsko (kjer je eden od dveh domicilov firme Astra Zeneca) podaljšale moratorij na uporabo Astra Zeneca- cepiva. Glej:

  https://www.strategic-culture.org/news/2021/03/29/nordic-countries-extend-astra-zeneca-vaccine-suspension-while-sputnik-v-makes-inroads-elsewhere/

  Po drugi strani pa se množijo resna opozorila glede mRNA cepiv. Glej peticijo uglednih evropskih znanstvenikov s ključnimi vprašanji v zvezi z varnostjo mRNA cepiv naslovljenimi na EMA z dne 1.3.2021:

  https://www.globalresearch.ca/urgent-open-letter-from-doctors-scientists-european-medicines-agency-regarding-covid-19-vaccine-safety-concerns/5739571

  Za tiste, ki raje gledajo kot berejo še video prof Sucharit Bhakdi (7 minut) na to temo :

  https://www.globalresearch.ca/doctors-scientists-write-european-medicines-agency-warning-covid-19-vaccine-dangers/5739515?utm_campaign=magnet&utm_source=article_page&utm_medium=related_articles

  Stranske efekte cepiv, še posebej mRNA se sistematično skriva pred javnostjo. Podatki iz ameriške CDC baze VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System) in evropske EudraVigilance iz začetka marca so naravnost grozljive:

  https://www.gospanews.net/en/2021/03/06/decimation-among-covid-vaccinated-serious-adverse-reactions-boom-2-787-fatal-case-in-eu-1-095-in-us/

  Originalni viri so navedeni v zgornjem preglednem članku. Do konca marca so se gornje cifre podvojile.

  Spomnim se ko sem še sodeloval z IVZ (predhodnik NIJZ) kako so ustavili cepljenje proti svinjski gripi po tem, ko je bilo več tisoč stranskih efektov vključno 700 primerov narkolepsije kot najhujših primerov. Kljub temu, da je bilo za cepljenje worldwide porabljenih približno 19 milijard USD. V Sloveniji smo takrat že naročeno, dobavljeno in plačano cepivo (navajam po spominu, šlo je za 2 do 3 milijone USD) uničili. Hvalabogu.

  Danes , ko umira zaradi cepljenja na tisoče ljudi (največ zaradi Pfizerjevega in BioNtech cepiva), ko je na desettisoč zaradi tega trajno invalidnih (glej gornji link), pa se ne zgodi ničesar.

  Meni je oče po cepljenju s Pfizer BioNtech skoraj umrl. Človek, ki je preživel nezamisljive grozote 2.sv je opisal hude stranske efekte kot najhujšo izkušnjo svojega življenja. Pa so to kratkoročni efekti, za dolgoročne sploh ne vemo kakšni bodo. Niti objektivno ne moremo vedeti, ker dolgoročne študije niso bile izvedene. Govoriti v takih pogojih o varnosti cepiva je zločin.

  In vse to za bolezen katere smrtnost (0,28% WHO) je sredi ranga za običajno influenzo (od 0,1 do 0,5%).

  Všeč mi je

%d bloggers like this: