Pivčeva sita in DeSUS cel, Janša pa ostane na oblasti

Kdor je pričakoval visoko politiko kot vrhunsko strateško igro modrih umov, je pač naiven. V letošnjem letu smo doživeli dva amaterska politična spodrsljaja, ki sta že oziroma nakazujeta, da bi lahko povsem premešala slovensko politično sceno. Prvi je bil slabo preračunan in nepotreben odstop prejšnjega predsednika vlade, ki je utrl pot za (ponovni) prevzem oblasti Janezu Janši, zaradi česar zdaj večino nacije bolijo glave, Slovenija pa se je znašla na napačni strani civilizacijskih standardov. Drugi pa je samodestruktiven, primitivno drobnjakarski pohlep ministrice za kmetijstvo brez etičnega kompasa, in ki je privedel do razkola v stranki Desus ter lahko zgolj pol leta kasneje zruši to Janševo koalicijo in vlado. Dva amaterska akta (ki ju v visoki politiki ne bi nihče pričakoval), vendar z usodnimi posledicami.

Včeraj so zaradi razkola med poslansko skupino Desus in njihovo (še) predsednico mnogi doživeli izbruh Schadenfreude, drugi pa že začeli odpirati šampanjce. Vendar pa je prehitro za politično triumfiranje. Razkol s Pivčevo in Desusov obstanek v koaliciji, namreč nista nezdružljiva. Nasprotno, sta povsem kompatibilna in za mnoge optimalna rešitev v dani situaciji.

Eden izmed možnih scenarijev, ki ni neverjeten, je, da Pivčeva zaradi razkola s stranko odstopi kot predsednica Desus, sprejme gostoljubno ponujeno roko predsednika SDS, da presopi v SDS in ostane ministrica, Desus pa dobi nov resor v vladi. Nihče iz sedanje koalicije noče na predčasne volitve. S to rešitvijo bodo vsi srečni. Razen enega ministra SDS, ki bo izgubil svoj stolček. Morda tudi ta žrtev ne bo potrebna, če se Desusovi poslanci zadovoljijo denimo z vodenjem urada za demografijo, za ustanovitev katerega se tako zelo potegujejo. Pivčeva sita in Desus cel, Janša pa ostane na oblasti. Politika je pač igra interesov.

Ta scenarij ima samo eno lepotno napako – na čelo Desusa se ne bi smel vrniti Karel Erjavec, saj bi ta po predvolilni španoviji z Jankovićem težko podpiral Janševo vlado ali celo postal minister v tej vladi. Toda ko gre za (prevzem ali vrnitev na) oblast in osebni status, se načela umaknejo predsodkom in zameram. Treba se je postaviti v položaj in opcije tistih, ki se morajo odločati. V dani situaciji se praktično brez izjeme odločijo za maksimiranje svojih zasebnih interesov.

Politična jesen bo zato morda manj razburljiva, kot se zaenkrat zdi.

2 responses

  1. Kaj pa če bi naša Marija Antonieta ups Aleksandra Pivec bila nova tehnična mandatarka? 500 EUR ni nič, ko ne znaš pojasniti 200 000 EUR ali še 10x več.

    Tako nasrka samo Janša in SDS. Recimo, da se naše ženske dogovorijo in da Tanjo in Alenko kupijo. V javnosti se vse predstavi – gre za Slovenijo ….

    V politiki je vse mogoče.

  2. Ne moreš pričakovati visoke politike v državi, kjer so občinski sveti samo eno stopnjo nižje v hierarhiji. Pogledaš delovanje občinskih svetov, eno raven višje ne more biti kaj drugače

%d bloggers like this: