Capitulating to adults

Alternativna zgodba o grški kapitulaciji pred EU leta 2015 – zaradi napak Syrize in Varoufakisa.

Problem je, ker Syriza in Varoufakis nista imela nobenega plana B – nista bila pripravljena narediti Grexita in nista se upala soočiti z grško kapitalsko elito.

Michael Roberts Blog

During the pandemic lockdown, I have been able to read a range of new economics books, some Marxist but most not.  It seems that many leading economists have published new stuff in the last two months. Over the next few weeks, I shall post some reviews of these.

I shall start with Sellouts in the Room by Eric Toussaint. Originally published in French and in Greek in March 2020 under the title Capitulation entre Adultes, the book will be available in English before the end of 2020.  Eric Toussaint takes us back to events of Greek debt crisis when the Troika (the EU Commission, the ECB and the IMF) tried to impose a drastic austerity programme on the Greek people in return for ‘bailout’ funds to cover existing debts owed by Greek banks and the Greek government to foreign creditors, as credit for Greece in markets dried up and the…

View original post 2,213 more words

One response

 1. »Odrasli v sobi«, »Soba za razprodajo«….

  …Grki so bili vsaj subjekti, ki so smeli vstopiti v sobo. Slovenci nikoli! Še danes ostajamo objekt dogovorov obsojeni na čakanje pred vrati.

  Ekonomisti pišejo knjige o grški dolžniški sagi, kot po tekočem traku.
  Istočasno oz z manjšim časovni zamikom se je dogajal tudi slovenski eksperiment »bančne sanacije«.

  Če so Grki bili potrebni resnih ukrepov zaradi položaja v katerega so zaradi epikurejskih nagnjen z veseljem zdrseli, je bila Slovenija v povsem drugačnem položaju. Pa vendarle so se v ECB in EK odločili izpeljati eksperiment na podlagi jamranja slovenskega premierja tistega, ki »nikoli ne vrže puške v koruzo«.

  V zdravniški terminologiji, ki jo je izjemno cenil in rad uporabljal takratni guverner BS, so zlomljeno roko namesto, da bi jo dali za nekaj tednov v mavec, odrezali in skušali prišiti na zadnjo plat. Ker to ni funkcioniralo, so jo v eksperimentu pač odstranili in zavrgli ob neizmerni voljnosti in sodelovanju pacienta, ki je imel še dodatno gorečo željo; da bi mu odrezali še vsaj eno nogo.

  Najkasneje ob pripravi in začetku stres testov slovenskih bank in startu AQR-ja le-teh, so eksperimetatorji že vedeli, da je njihov eksperiment nepotreben in brezpredmeten, a so z njim nadaljevali ravno tako, kot otroci, ki odprejo živo žabo, da bi videli, kaj je »not«. Eksperiment z državo in njenimi prebivalci močno presega stanfordski eksperiment , ki so ga leta 1971 izvedli v tamkajšnjem zaporu in ga profesorji še danes uporabljajo pri predavanjih psihologije, da ne omenjamo napisanih knjig in filmov na temo eksperimenta.

  Sprašujem se zakaj slovenski ali pa tuji ekonomisti – seveda tudi novinarji – o tej edinstveni temi, od katere mineva že sedmo leto, niso napisali nobene knjige. Kljub pozornemu oprezanju v slovenski in svetovni medijski javnosti nisem odkril drugega, kot dve sodno-policijski pisanji, ki se sami po sebi bereta, kot napet triler in knjigo, ki jo je skupaj napisalo več slovenskih pravnikov, a se fokusira predvsem na vprašanje, koga bi po pravni stroki sploh bilo mogoče tožiti in kdo bi morda to lahko storil.

  Priloge:

  1. Odredba preiskovalne sodnice o zasegu računalnikov v BS 22.7.2016

  Click to access SKMBT-22317032410120-58d4d715ef2f8.pdf

  2. NPU ovadba vodilnih v BS zaradi izvedbe neupravičene obogatitve NLB 19.12 2018

  Click to access e28c60a6-0215-49ac-84b5-c67bd8d750c8.pdf

  3. IZBRIS KVALIFICIRANIH OBVEZNOSTI BANK
  Pravna analiza primera Kotnik

  Click to access Izbris%20kvalificiranih%20obveznosti%20bank%20-%20knjiga.pdf

  Izziv zaradi katerega se oglašam; kdaj bo kateri od slovenskih ekonomistov ali novinarjev napisal dogajanja ob slovenski »sanaciji bančnega sistema v leti 2013« ? Morda bi bil ustrezen naslov knjige :« Vstop v slovensko sobo«

%d bloggers like this: