Dno krize je bilo doseženo, krivulja gospodarske aktivnosti se obrača navzgor

Sodeč po (ažuriranih) podatkih o porabi električne energije (EE) je bilo v četrtem tednu aprila dno krize doseženo in krivulja gospodarske aktivnosti se obrača navzgor. V tretjem tednu aprila je bila poraba EE še za 16.1% nižja kot lani v istem tednu, v četrtem tednu aprila se je po petih tednih upadanja gospodarska aktivnost spet obrnila navzgor (odstopanje glede na lani “le” še za 15.8%). To je rezultat ponovnega zagona proizvodnje v nekaterih večjih podjetjih in odpravljanja omejitev poslovanja za mnoge dejavnosti (vulkanizerji, servisi itd.). Večje učinke na okrevanje gospodarstva je mogoče pričakovati po prvomajskih praznikih, ko bo prišlo do dodatnega sproščanja omejitev poslovanja.

Po prvomajskih praznikih bo tudi mogoče oceniti, kolikšen je bil izpad gospodarske aktivnosti v mesecu in pol od začetka omejitvenih ukrepov. Zaenkrat podatki kažejo, da je bila v marcu letos poraba EE za 4.2% nižja kot marca lani, aprila (do 26.4.) pa za 13.6% nižja kot lani v istem obdobju. Če predpostavimo, da bo maja letos kljub odpravljanju omejitev poraba EE še vedno za 8% nižja kot lani, od junija naprej pa že na lanski ravni, bi to na letni ravni pomenilo upad gospodarske aktivnosti za 2.1%. (*)

Poraba EE_4 teden april 2020

Opomba: V 3. in 4. tednu aprila je upoštevan dela prost dan na Velikonočni ponedeljek in primerjava povprečij med 2019 in 2020 za oba delovna tedna zajemata samo obdobje torek – petek.

_____________

* Implicitni predpostavki tukaj sta, da je vsa proizvodnja enako intenzivna v porabi električne energije in da je dodana vrednost na zaposlenega enaka v vseh panogah, kar sta seveda nerealistični predpostavki. Poraba EE zato lahko služi le kot indikator, v katero smer se giblje gospodarska aktivnost, ne more pa seveda izmeriti njenega dejanskega obsega.

%d bloggers like this: