Kljub odpiranju gospodarstva se recesija v Sloveniji še poglablja

Podatki za teden pred Veliko nočjo so kazali, da se je poraba električne energije (EE), ki je nekakšen indikator gospodarske aktivnosti v realnem času, zmanjšala za dobrih 16% glede na isti teden v letu 2019. Zaradi ažuriranja podatkov so se podatki za teden pred Veliko nočjo sicer nekoliko popravili navzgor, zato je bil padec porabe EE v tistem tednu  glede na isto obdobje lani sicer nekoliko manjši (14.7% namesto 16.4%).

Glede na napovedi odpiranja nekaterih velikih industrijskih obratov po Veliki noči (Revoz, Gorenje, BSH itd.) smo pričakovali, da se bo gospodarska aktivnostt in s tem poraba EE dvignila z dna. Vendar se po zadnjih podatkih (ki se bodo sicer še ažurirali v naslednjih dneh) to ni zgodilo. Nasprotno, poraba EE se je zmanjšala na raven, ki je za skoraj 19% nižja kot v istem tednu aprila 2019. Ob upoštevanju, da je bil ponedeljek dela prost dan, pa povprečje za ostale 4 dni delovnega tedna kaže upad porabe EE za 15.6% glede na isto obdobje lani.

Raba elekt-energije 2020-20042020-2

Podatki torej kažejo, da dno recesije prejšnji teden še ni bilo doseženo. Upati je, da bo do tega prišlo ta ali naslednji teden, ko se bodo ukrepi začeli še bolj rahljati in ko bodo še preostali veliki industrijski obrati ponovno zagnali proizvodnjo.

%d bloggers like this: