Ne množično, temveč sistematično testiranje

Mojca Svetek

Pred dnevi sem na tem blogu zagovarjala množično testiranje. Svoje stališče dopolnjujem, in sicer menim, da je nujno, da je testiranje za okužbo z novim koronavirusom sistematično.

V severnoitalijanskem mestu Vo Euganeo so konec februarja zabeležili prvi primer in  prvo smrt za COVID-19. Mesto se je uradno zaprlo in vseh 3.300 prebivalcev je bilo sistematično testiranih za novi koronavirus (SARS-CoV-2). Testi so pokazali, da je bilo 3 % (tj. okoli 100)  prebivalcev okuženih, od teh jih polovica ni kazala nobenih simptomov bolezni COVID-19. Obolele so izolirali in v dveh tednih je stopnja obolelosti padla na 0,25 % (tj. 8 oseb), mesto pa se je ponovno odprlo.

Gre za študijo primera, ki kaže, da je sistematično testiranje in izolacija vseh primerov, vključno s tistimi, ki ne kažejo znakov okužbe, izredno učinkovita in predvsem hitra metoda. Kot je opozoril Sergio Romagnani, profesor klinične imunologije, je za zajezitev virusa ključna prav izolacija nesimptomatičnih primerov.

Slovenija ima kar 212 občin, najmanjša izmed njih ima le 340 prebivalcev, polovica jih ima manj kot 5.000 prebivalcev. Takšna razdrobitev sistematično testiranje olajša. Večje občine in občine, kjer je največ delavcev, ki dnevno še vedno migrirajo na delo v sosednje države, so za tak ukrep nekoliko bolj zahtevne.

Sistematično testiranje omogoča aktivni boj zoper širjenje epidemije, ne zgolj upočasnjevanje širjenja virusa. Ideja sploščene krivulje infekcij ne predvideva zmanjšanja ali zamejitve okužb, temveč upočasnjeno širjenje okužbe, zaradi česar ima skozi daljše časovno obdobje več ljudi dostop do zdravstvene oskrbe. En izmed problemov te popularne ideje je v tem, da zagovarja čakanje in čakanje in čakanje, ne pa proaktivnih ukrepov. Dlje kot traja, večja je ekonomska, socialna in psihološka škoda.

Sicer je jasno, da ukrepi omejevanja gibanja in javnega zbiranja, ki so jih sprejele že mnoge države, vključno s Slovenijo, pomagajo zajeziti tudi število okužb. Vendar, na žalost, nadaljnje eksponentno naraščanje okužb in smrtnih žrtev  v mnogih državah, ki te ukrepe izvajajo, kaže, da to ni dovolj.

Slika 1. Eksponentno naraščanje okužb s SARS-CoV-2 v Italiji

Corona-test-1

Slika 1 prikazuje naraščanje števila potrjenih okužb s SARS CoV-2 v Italiji od 23. februarja pa do danes. Kljub zaprtju celotnih regij, ki je nastopilo 9. marca, število potrjenih okužb še vedno eksponentno narašča.

Slika 2. Naraščanje okužb s SARS-CoV-2 v Sloveniji

Corona-test-2

Slika 2 prikazuje naraščanje števila potrjenih okužb s SARS CoV-2 v Sloveniji. V Sloveniji je testiranje od 13. marca omejeno le na osebe, pri katerih je vir okužbe izsledljiv, kar je en izmed možnih vplivov na takojšnjo spremembo poteka krivulje v Sloveniji.

Sistematično testiranje občin bi omogočilo učinkovito izolacijo okuženih posameznikov in njihovih kontaktov ter vzpostavljanje statusa občin brez SARS-CoV-2. V teh občinah bi lahko ekonomsko in socialno življenje potekalo nemoteno ob omejitvi gibanja na območje znotraj zdrave občine (vlada RS se s prepovedjo prehajanja med občinami namreč že spogleduje, op. a.). Osebe, ki na delo odhajajo v druge občine, bi se aktivno vključile v gospodarsko dejavnost znotraj občin, predvsem v tiste dejavnosti, ki so ključne za Slovenijo v času epidemije. Med občinami pa bi se morala vzpostaviti prometno-logistična vozlišča za nadzorovano logistiko v in iz območij brez SARS-CoV-2.

Jasno je, da Slovenija potrebuje strateški načrt delovanja občin, gospodarskih obratov in logističnih povezav za primer epidemičnih bolezni. Zavedam se, da masovno testiranje predstavlja ekonomski in organizacijski zalogaj, predvsem pa je potrebna politična volja. Te očitno ne manjka na Češkem, kjer so pred kratkim iz Kitajske uvozili 150.000 hitrih testov po 5 EUR/test in načrtujejo redno povezavo Češka-Kitajska zaradi oskrbe s testi, zaščitno in medicinsko opremo. Najpomembnejši ukrep za omilitev ekonomske škode je tokrat namreč neekonomski – čim hitrejša zajezitev epidemije.

One response

  1. Čehi so pametni. Lahko bi se kaj naučili od njih (kot smo se v Avstroogrski pred 1.sv.). Za razliko od nas, ki smo brezglavo silili v Euro, so se oni mirno odločili (in hkrati odločno uprli
    pritiskom EU), da Eura ne prevzamejo. Leta 2008 so za 10% devalvirali krono in na mehak način prilagodili gospodarstvo. Je kdo slišal za kakšno krizo na Češkem?.

    In tudi danes delajo po pameti, hitro in odločno. Babiš bo interveniral s 36 milijardami Evrov!!!

    https://www.praguemorning.cz/czech-government-pledges-czk-1-trilion-cash/

%d bloggers like this: