Politiki res lahko brez težav ves čas nategujejo velike skupine ljudi

Predpostavka človeške racionalnosti na podlagi popolne informiranosti v času neomejenega dostopa do informacij (ponovno) zbledi že ob uporabi Gaussove normalne porazdelitve glede inteligence. Potem pa dodajte še družinske, verske, kulturološke, naključne in čisto osebne karakteristike (osebna zgodovina, izkušnje, karakter, bolezni…), pa vam bo takoj jasno, kako lahko nekateri politiki ves čas in konsistentno nategujejo zelo velike skupine ljudi. Tale spodnji članek iz The Economista je bolj kot ne uvod v to temo…

One response

  1. No, če pogledamo veliki primer političnega “natega” – Brexit, se mi zdi zadeva malo bolj zapletena. Liberalci v The Economistu na te zadeve gledajo v glavnem skozi očala gospodarskih projev in conov in se jim najbrž zdi nerazumljivo in neumno, da toliko Britancev hoče oditi iz EU.

    Ampak glavni problem ni niti neinformiranost, niti neumnost, niti manipuliranje z ljudmi preko Cambridge Analytice in Facebooka. Glavni problem je kako so vodene t.i. demokratično-kapitalistične družbe. Referendum o položaju VB v EU je bil zelo, zelo redka priložnost, da se na demokratičen način odloči o nečem zares velikem, kaj takega se zgodi morda enkrat na 50 let. In da je tvoj glas zares vpliven, je edino smiselno, da se obkroži tisti “Leave”.

    Vse drugo je bil glas za status quo. In kaj je status quo? Z vidika navadnega državljana biti še naprej popolnoma neslišan in impotenten. Tretje možnosti sploh ni bilo, ni bilo možnosti nekakšnih srednje velikih sprememb, npr. tega za kar si prizadeva Varoufakis s svojim panevropskim gibanjem – ostati v EU, a imeti nek vpliv. To je zaenkrat zgolj ideja, ki še ne predstavlja realne možnosti.

    In dokler bo enkrat na 50 let (ali pa še redkeje) možno odločati o nečem velikem in še to na črno/bel način, se bodo stvari odvijale tako kot se npr. z Brexitom. Redne volitve naj bi igrale neko vlogo korektiva, a ga ne. Če si pripadnik revnega, nižjega srednjega in srednjega razreda je v glavnem vseeno kako voliš. Tvoje življenje se v materialnem smislu postopoma spreminja na slabše.

%d bloggers like this: