Paradoksi republikanske davčne prevare

Trumpov davčni zakon je v prvi vrsti darilo korporacijam in tistim z najvišjimi dohodki in največ premoženja (davek na dedovanje). Denimo pri znižanju stopnje davka na dobiček s 35% na 21% ne pridobijo samo korporacije (ki sicer dobičke itak skrivajo v tujini), ampak predvsem njihovi menedžerji, ki večino plače dobijo v dividendah od podjetja, saj z znižanjem davka ostane več za dividende. Samo znižanje davka na dobiček bo v 10 letih navrtalo v proračun luknjo v višini 1,300 milijard dolarjev. Dodatnih 415 milijard dolarjev luknje v proračunu bo prineslo znižanje pass-through business tax, t.j. zgornje stopnje dohodnine za lastnike podjetij (prek partnerstev ali s.p.-jev),  83 milijard dolarjev pa še znižanje davka na dedovanje.

Toda Trumpov davčni zakon je v prvi vrsti ogromna davčna prevara, saj bo to skupno luknjo v proračunu zaradi davčne reforme v višini 1,800 milijard dolarjev treba nekako zapreti. Zaprli pa jo bodo – kot so republikanski jastrebi že napovedali – tako, da bodo znižali socialne transferje in ugodnosti pri zdravstvenem zavarovanju za revnejše (Medicare, Medicaid, Obamacare).

Vso breskrupuloznost republikanskih senatorjev in kongresnikov v želji zadovoljiti svoje bogate donatorje iz korporativnega sveta pa morda najbolj plastično izraža dejstvo, da imajo republikanci vedno hude težave v proračunu najti letno 800 mio dolarjev za zavarovanje za otroke (CHIP), skupaj 8 milijard v 10 letih, niti najmanjšega problema pa nimajo narediti proračunske luknje v višini 1,800 milijard dolarjev, kadar je treba zadovoljiti svoje bogate donatorje.

Moram reči, da sem vesel, da mi ni treba živeti v ZDA. V deželi zlagane ekonomske svobode – za bogate.

3 responses

  1. Hmmm, danes se Goldman Sachs pizdi, da bo ob pet milijard dobička zaradi Trumpove davčne reforme, ker bo poslej ves dobiček iz tujine brez odloga obdavčen takoj, sicer s precejšnjim popustom. Kaj pa če so izračunali, da bodo “davčni popust” nadoknadili z doslej neobdavčenimi dobički US podjetij v tujini, za katere pa vemo da so enormni…o tem se je na teh straneh že kar nekaj pisalo v “off shore” tekstih?

%d bloggers like this: