Medijske alternative

Ko je lani poleti Nate Silver, voditelj legendarnega FiveThirtyEight bloga, oznanil, da svoj blog prenaša na ESPN, je precej šokiral medijski svet izven Slovenije. Silver, ki je začel s športnimi napovedmi, ni znan samo po izjemno natančni napovedi izidov dveh ameriških predsedniških volitev za New York Times, pač pa tudi po izjemni knjigi The Signal and the Noise. NY Times je Silverju leta 2010 ponudil platformo za blog, ki je NY Timesu dnevno naredil več kot 30% dnevnega on-line prometa, vendar je Silver ta format kmalu prerasel. Blog je želel preoblikovati v multimedijski portal. NY Times temu izzivu ni bil kos, nakar je ESPN Silverju ponudil velik proračun, da naredi spodoben multimedijski portal.

Danes nas je podobno šokirala novica, da Ezra Klein, voditelj legendarnega bloga WonkBlog, skupaj z dvema ključnima sodelavcema zapušča Washington Post.

Washington Post se je od treh vrhunskih sodelavcev zelo dostojno poslovil. Klein naj bi od WP zahteval 8-mestno cifro, da bi preoblikoval blog v multimedijski portal. Jeff Bezos, lastnik Amazona in novi lastnik WP, za tak projekt očitno ni bil zainteresiran.*

Medtem ko se pri nas pogovarjamo o banalnostih znotraj horizontale, kot je denimo prestop Slavka Bobovnika iz nacionalke na komercialno televizijo, se zunaj dogajajo tektonski premiki po medijski vertikali. Ti vertikalni premiki kažejo na medijsko bodočnost. Blogi kot personalizirani digitalni dodatek sicer a priori tiskanim medijem se levijo v multimedijske portale, ki zajemajo najboljše iz treh svetov – novičarstvo v realnem času, personalizirano blogerstvo in internetno televizijo zabave, začinjeno z neskončnimi možnostmi internetnega oglaševanja.

Za naše kraje je to seveda znanstvena fantastika, saj če zanemarimo skromni Planet Siol, mediji še niso prišli niti do ravni pravega blogerskega portala, ki je dejansko praktično zastonj, medtem ko tiskani mediji pospešeno izdihujejo. Slednje pri življenju drži le še inercija naročnin s strani upokojencev in osmrtnice. Toda tudi ta finančni vir je že upadel pod break-even točko preživetja klasičnega časopisa s preživelim stroškovnim balastom. V razmerah sedanje finančne kataklizme in nasedlih medijskih tajkunov ter geografske in ekonomske neznatnosti je kakršnekoli revolucionarne medijske podvige nemogoče pričakovati. Razen če se nam zgodi kak tuj preblisk.

______

* Mimogrede, Krugmanov odziv na nezainteresiranost WP: “And may I say respectfully to the Post: You idiots!”

%d bloggers like this: