Če je to okrevanje, naj nikar ne traja

V Bruslju so ta teden sramežljivo sporočili, da je BDP v evrskem področju v tretjem četrtletju letos porasel za celih 0.1%. Ne vem, če sta opazili skromnost in sramežljivost ob tej izjavi za razliko od tiste v začetku septembra. Takrat so namreč zmagoslavno razglasili, da je 18-mesečne recesije v evro območju konec, saj je v drugem četrtletju evrsko gospodarstvo zraslo za 0.3%. Se mar evrsko gospodarstvo vrača v recesijo?

Še huje, pri predstavitvi podatkov o rasti BDP gre za tipično manipulacijo. Evrsko gospodarstvo je namreč še vedno v recesiji, iz recesije sploh še ni izšlo.

Pri vsej stvari gre za to, kako podatke predstaviš. Pri letnih podatkih ni težav. Predstavi se podatek o realnem povečanju BDP glede na prejšnje leto. Pri kvartalnih (ali mesečnih) podatkih pa lahko pride do številnih manipulacij. Denimo, da se ne upošteva učinka sezone. Ali pa da se primerja dve zaporedni obdobji, ne pa letošnjega obdobja glede na enako obdobje prejšnjega leta.

In natanko to zadnjo manipulacijo so naredili ob predstavitvi podatkov o rasti pred tremi meseci in ta teden. Medtem ko Eurostat korektno izračunava obe časovni seriji, pa so evropski politiki javno govorili samo o rasti BDP med dvema zaporednima obdobjema. Denimo septembra so se hvalili, da je v drugem četrtletju BDP zrasel za 0.3% (vendar pa glede na prvo četrtletje). Ta teden pa so sramežljivo predstavili podatek, da je BDP v tretjem četrtletju zrasel za mizernega 0.1% (toda glede na drugo četrtletje). Torej sporočili so podatke, kot so v spodnji sliki:

gdp1

Vir: Eurostat

V skladu s to sliko je evro območje sredi letošnjega leta res izšlo iz recesije. Toda v bistvu bi vam morali pokazati sliko spodaj, ki kaže podatke o gospodarski rasti glede na enako četrtletje prejšnjega leta. Iz nje izhaja, da je bila tako v drugem kot v tretjem četrtletju rast v evro območju negativna. Ali drugače povedano, v drugem četrtletju letos je evrsko gospodarstvo ustvarilo za 0.6% manj kot v istem obdobju lani, v tretjem četrtletju pa za 0.4% manj kot v istem obdobju lani. Evrsko gospodarstvo je torej še vedno v recesiji.

gdp2

Vir: Eurostat

Zdaj pa primerjajte podatke za evro območje v obeh slikah s tistimi za ameriško gospodarstvo. Videli boste, da – ne glede na vrsto prikaza podatkov – ameriško gospodarstvo v obdobju zadnjih dveh let dokaj robustno raste . Vsako četrtletje realna vrednost ameriškega BDP glede na isto obdobje lanskega leta zraste med 1.5% in 3%, glede na preteklo četrtletje pa med 0.5% in 1%.

V evro območju pa je vse negativno. Zato so politiki pograbili prvi pozitivni kazalec, ki so ga našli. Toda če je to gospodarsko okrevanje (v primerjavi z ZDA), potem upam, da ne bo trajalo. Kajti jaz bi rad videl pozitivne številke glede na lansko leto.

Morda boste na tej osnovi tudi razumeli, zakaj je predsednik ECB Mario Draghi prejšnji teden na boardu ECB – kljub nemškemu nasprotovanju – praktično izsilil znižanje obrestne mere za 0.25%. Kajti to, kar opazujemo v evro območju nikakor ni okrevanje.

Hkrati pa morate razumeti, da pozitivna rast gospodarstva sama po sebi še ne pomeni začetka ustvarjanja novih delovnih mest (in s tem zmanjševanja brezposelnosti). Kot kažejo analize, mora gospodarska rast v daljšem obdobju znašati vsaj med 1.5% in 2%, da podjetja začnejo odpirati nova delovna mesta. Gospodarska rast pod 1.5% se imenuje “jobless growth” – rast, ki ne ustvarja novih delovnih mest. Rast, ki ne zmanjšuje brezposelnosti.

V ZDA to dobro razumejo. Očitno pa to razume tudi Mario Draghi.

%d bloggers like this: