Zarota za tiste, ki ne marajo teorij zarot

Tudi za tiste, ki načeloma ne verjamemo v teorije zarot in moč ozadij, se mnogo dejanskih dogajanj včasih preveč ujema s teorijo zarote, da bi lahko šlo zgolj za naključje. Ena izmed takšnih stvari je padec Janševe vlade, o čemer s kolegi, ki smo preveč na realnih tleh, da bi verjeli v “višje sile”, vseeno povsem resno razpravljamo o pravih razlogih v ozadju. Zrežiran padec Janeza Janše, kot ga je popisal Mitja Kunstelj na svojem blogu mikstone, v skladu z ostalimi informacijami nakazuje na filmsko dobro režijo “stricev”. Pa naj bo resnična ali ne.

Je mogoče za politično teorijo zarote glede “odstavitve Janše” najti tudi materialno podstat? Kakšni so potencialni ekonomski interesi za odstavitev Janše in za to, da je Gregor Virant nato “izdal” še Janeza Šušteršiča? Ni treba prav veliko razmišljati, da pridemo do materialnih ekonomskih razlogov. Ti se skrivajo skrivajo predvsem v ustanovitvi slabe banke. Vendar ne gre toliko za to, o čemer je pred mesecem pisal Reporter, da bi pri tem prišlo na plano, koliko slabih kreditov je bilo podeljeno v treh največjih bankah v državni lasti (NLB, NKBM, Abanka), saj te stvari bolj ali manj že vemo. Gre predvsem za sam mehanizma delovanja slabe banke.

Slaba banka bi namreč pošteno premešala “ekonomske karte”, saj v svojem bistvu pomeni, da prezadolženi lastniki, ki več ne morejo sproti odplačevati kreditov, izgubijo svoje premoženje. Njihovi krediti (kreditne mape) se prenesejo na državo, pred tem pa poslovne banke svoje terjatve do teh podjetij konvertirajo v lastniške deleže. S sanacijo bank dejansko pride do podržavljenja prezadolženih podjetij v določenem razmerju, nakar državna agencija, ki upravlja s slabimi terjatvami, prevzetimi od bank, te lastniške deleže konsolidira in odproda na trgu. Po razlastninjenju torej sledi novi val privatizacije. Toda obstoječi lastniki izgubijo vse. In v tem je keč.

Iz tega vidika je tudi treba razumeti paniko na levici v lanskem letu in številne pobude za ustavno presojo zakona in referendumsko pobudo glede zakona o slabi banki. Vse je spodletelo. Torej je preostal le “demokratičen način” zamenjave vlade. Orkestrirani javni protesti civilne družbe niso dosegli namena. Zato je preostala le še institucija, na katere mnenja in odločbe ni pritožbe. Ter seveda voljni Judeži Iškarijoti.

Več ta petek…

En odgovor

  1. Po mojem je panika na obeh polih, ne samo na levi, tudi na desni z RKC. Sami krediti ne bi bili noben problem, če bi bili namenjeni za razvoj podjetij, za njihovo rast. Ker pa so naši vrli managerji, tako levi kot desni, vsi po vrsti jemali kredite za to da bodo privatizirali podjetja in bodo sama podjetja plačevala ta kredit, in seveda so vsi po vrsti mislili da bo taka gospodarska rast še najmenj 100let. Se človek vpraša, pa kje hudiča so ti ljudje v šolo hodil in seveda kdo jim je dal diplome. Zaradi takih vrlih managerjev, seveda ob pomoči politike, nastrada vedno preprost človek in kot je že zgodovina pokazala, je preprost človek moral tudi vse plačati.
    Ker pa pri nas pravna država ne deluje in še nihče od teh “privatizirancev” ne sedi in tudi še nobenemu niso vzeli premoženje. Prav tako bi morali odgovarjati vsi tisti, ki so se pod te kredite podpisovali. No obtožen je Kordež, za katerga pa pravijo, da je še najbolj po pravilih izpeljal managerski prevzem.

    Všeč mi je

  2. Dr. Damijan, ni ravno na vašem pričakovanem nivoju. Špekulirate o ozadjih in potem špekulaciji pripišete dejanskost, zato da lažje izpeljete tezo, za katero ne navajate nobenega dokaza. Npr. KPK ocitati, da je našla probleme v premoženju Janše in Jankoviča po navodilu in v funkciji stricev iz ozadja je enako, kot da bi Gavrilu Principu očitali, da je na princa v Sarajevu streljal po naročilu Dunaja, da je ta lahko začel 1. svetovno vojno. Najboljše se mi zdi, ko se sklicujete na režijo stricev “pa naj bo resnična ali ne”. A ne vidite, spoštovani dr. Damijan, kako izven suhega znanstvenega uma ste se znašli?

    Všeč mi je

  3. Jpd, popolnoma se prepoznam v tekstu…in še prej v naslovu…ampak, a se ti ne zdi, da je toča že zdavnaj padla in da tole zvonjenje precej zamuja? Zato se mi zdajle ne zdi smiselno pogrevati “skipanja” famoznega 7. odstavka 13. člena, da ne rečem kasnejših košarkarskih blokad, ki sta jih postavila Acceto in Krivic…prvi s cca. stran in pol dolgim pojasnilom zakaj aksiomsko jasnega člena ni bilo potrebno upoštevati in drugi, z očitkom da nismo (pravzaprav je letelo na Šturma) prebrali tretjega od treh stavkov (!!) v členu brez da bi pojasnil kdo je ta pristojni organ in kje je njegovo jebeno mnenje. Klemenčič je že vedel zakaj je preskakoval. Z izročitvijo KPK mnenja, bi se po enem tednu piarovskega amortiziranja bomba splužila v pasjo bombico, Virant se ne bi mogel pognati iz štartnih blokov…tako pa je vse ostalo že zgodovina. S svojimi posledicami, ki jih dnevno tule lepiš…

    Glavni razlog je verjetno res izguba premoženja leve elite, ki astmatično diha na škrge…sem pa prepričan, da ne edini. Eden dodstnih je politični prestiž, ki je že zdavnaj prerasel na osebni nivo, predvsem pa imam na sumu bolestne Virantove ambicije. Poglej kaj ostane na parketu, ko Janše in Jankoviča ni več…

    Čakam petek.

    Všeč mi je

  4. Ne vem kaj počne odvetniška zbornica? Kot je splošno znano je odnos med odvetnikom in klientom ena najbolj zaščitenih inštitucij v civiliziranem svetu, ima prednost pred vsako drugim odnosom! Goran Klemenčič bi se moral izločiti iz postopka, ker bila je njegova soproga v času obravnave KPK odvetnica Janeza Janše.
    Zakaj ni burne reakcije odvetnikov?
    Situacija je naravnost shakespearianska:
    Othello- Goran Klemenčič
    Jago- Gorazd Praprotnik
    Desdemona- Nina Zidar Klemenčič
    Casio- Janez Janša
    Rezultat je “Rufmord”- medijski umor Janeza Janše.
    Strokovna društva pri nas so samo “pro forma”, po domače samo da so!

    Všeč mi je

  5. Hehe, me ne preprica, kljub mnogim pistam, ki so lahko resnicne! In vceraj si si prisluzil naslovnico pri Demokraciji, spet se ti dviga reiting:)Bravo!

    Priti do tebe je vse bolj zanimivo, samo se s kaksno poezijo moras presenetiti, pa bo tvoj blog- perfekten!

    Všeč mi je