O brezmadežnosti Golobiča in Pahorja ter izvirnem grehu

Debata prejšnjega tedna na podlagi Vojkovega teksta o tem, ali Pahorjeva druščina in njegova opozicijska satelita (LDS in Zares) sploh želijo zmagati na volitvah, je pokazala, jasno, da imajo izjemno močno željo po tem. In da imajo svojo strategijo. Strategijo pozitivnega pristopa. Odmislimo preteklost, komu mar naša dejavna vloga v obdobju 12 let na 50 let podlage?! Odmislimo sedanjost, komu mar naše zasluge za vzpostavitev sistemskih vzvodov (v obdobju 12 let), ki jih je sedanja vlada tako učinkovito in brutalno zlorabila?! Mislimo jutri, mi delamo program (SD) za jutri. Za razvoj in večjo solidarnost, mi iščemo »neko novo dinamično ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo«.

Lepo in zelo spodbudno. Zelo osvežilno. Končno nekdo, ki si upa preseči stare zamere in se osredotoča na prihodnost, boste rekli. Res je.

Toda edini problem te strategije je, da Janša ne igra te igre. Ker ni njegova, ker v njej ne more zmagati. Igra pa igro, ki jo zna. Polarizacija, kulturni boj in skrajni redukcionizem:

Tajkuni so zlo te družbe
-> Boško Šrot in
(če bo potrebno omeniti) Igor Bavčar sta tajkuna
-> Boško Šrot je bil še do nedavnega aktivni član SD, Igor Bavčar je še vedno član LDS
-> SD in LDS sta gojišče tajkunov, v SDS pa tajkune aktivno preganjamo, saj vidite.

Janša bo s tem igral na odprti sceni. V parlamentu. In na vseh malih ekranih po državi se bo rolal ta spektakel. Ves dan. In če bo treba, še v večernem terminu. Dokler bodo Janševi presodili, da naj bodo kamere vključene.

Beat this! S čim bo opozicija prepričala javnost, da – čeprav dejstva sicer držijo – gre za konstrukt in manipulacijo? Z argumentom, da se je zgodovina začela julija 2005 s sestankom v premierovem kabinetu glede projekta D in projekta M? Z vabilom ASK in Šrotu, da pojasnita ozadje obeh projektov? Hm, Šrot in Bavčar sta bila člana SD in LDS in direktorja v Laškem in Istrabenzu že pred začetkom zgodovine (pred projektom M), bosta porekla Grims in Tanko. In še – Kdo ju je tja nastavil? Odgovora ne potrebujemo, nas ne zanima, to so dejstva. Da ne govorimo o Kramarju, Leniču, Vončini, ki ste jih nastavili v najboljša slovenska podjetja.

Beat this! Parlamentarna seja je izgubljena bitka za opozicijo.

Kaj se bo podilo po glavi povprečnemu gledalcu nacionalke in komercialke ob tem spektaklu spletk, polresnic, insinuacij in konstruktov? In kaj tistemu desno od povprečja? Dovolite, da razmišljam kot volivec, brez ideoloških preferenc. Tisti iz kategorije neopredeljen. Tisti, ki odloča o volilnem izidu.

Oprostite, fantje, ampak meni se zdite vsi isti. Samo da pridete na oblast, namestite svoje ljudi in kradete, za nas, za naše penzije in plače, se pa nihče ne zmeni. Razen Karla Erjavca.

K vragu z vašo strategijo za jutri, če pa boste itak počeli enako kot tile faloti zdaj! Vas je vsaj malo sram tega, kar ste počeli? Vam je žal, ker ste politično nastavili Jankoviča, Kramarja, Leniča, Vončino, Bavčarja…? Je Gregorju Golobiču kaj žal, da je vodil kadrovsko politiko – na političnem in gospodarskem področju – nekaj vlad pod taktirko LDS? Če je, za koga, ki ga je dal nastaviti, mu je konkretno žal? Mu je kaj žal namerne neregulacije telekomunikacij, ki je uničila majhne konkurente velikemu Telekomu? Mu je kaj žal dolgoletne manipulacije javnosti na Delu prek istih ljudi, ki so zdaj presedlali na Mladino? Je Borutu Pahorju kaj žal, da je Boško Šrot bil član njegove stranke? Je Tonetu Ropu kaj žal za nepregledne prodaje lastniških deležev države v podjetjih, ko je bil predsednik skupščine Kada in upravnega odbora Soda?

Če vam je žal, pridite pred javnost in povejte, da ste zamočili. Da je bilo narobe, kar ste počeli. Da je sistem, ki ste ga oblikovali, sprevržen in omogoča mahinacije in zlorabe tistim, ki so trenutno na oblasti. Da ste se iz svojih napak nekaj naučili. Da boste naredili vse, da boste ta sistem spremenili, da več ne bo omogočal tovrstnih zlorab. Nikomur. Ne vam, ne komu drugemu. Šele takrat pridite in mi prodajajte svoj pozitivni, razvojno naravnan program!

Se bojim, da z igranjem na karto lastne brezmadežnosti opozicija tokrat ne bo naredila dobrega rezultata, ne v takšni bitki. Izvirni greh bo treba poiskati in obsoditi pri sebi, ne pri drugih. Najprej pri sebi, šele nato pri drugih. Toda te zmožnosti kritične samorefleksije jaz pri sedanji opoziciji ne vidim. Golobič je po svojem značaju težko sposoben za kaj takšnega, čeprav na splošno priznava, da je pri klientelizmu in korupciji zamočil celoten politični razred po letu 1991, Kresalovi ni jasno, v katerem filmu igra, Pahor – ki ima največ tovrstnega potenciala – pa ima drugačno strategijo. Zanimivo bo pogledati, na volilno nedeljo zvečer, kako se bodo izšle te različne strategije brezmadežnosti.

Kakorkoli. Najlepše od vsega je, da bom naslednji teden – v času izredne parlamentarne seje o Laški korupciji in medijih ter pozicijsko-opozicijskem šovu o lastni brezmadežnosti in izvirnem grehu drugih – jadral nekje na jugu in me bo skrbelo samo to, kako dobro bom ujel veter in idealno linijo barke. In kdaj pa kdaj vmes srknil požirek pravega piva – češkega Budvarja. In če ne boste, draga opozicija, te samorefleksije sposobni v prihodnje, bom prisiljen enako početi tudi v času posvetovalnega referenduma ter jesenskih volitev. In še marsikdo drug iz kategorije neopredeljenih tudi. Nedeljski izleti v krogu družine so ena izmed najbolj čudovitih stvari na tem svetu.

16 responses

 1. Pa od kje ti teh 12 let?!? Zakaj vsi govorijo o teh 12-ih letih v povezavi s SD? A to zato, ker LDS ni več dovolj močna, da bi njej očitali 12 let vladavine? Ker LDS dejansko je vladala 12 let, SD pa nikakor ne. Glede na to da si ekonomist, ne bom rekel da te daje matematika, te pa zagotovo daje ignoranca, da prej ne preveriš, koliko let so preživele v vladah določene stranke.

  Pa da ti prihranim iskanje: SLS 14 let, LDS 12 let, SDS 9 let in SD 7 let (1993-96 in 2000-04). Za DeSUS pa nisem šel gledat.

  Tako da nehajte že vsi s temi 12 leti oblasti pri SD-ju, ker jih nikoli ni bilo, sorry!

  Všeč mi je

 2. Mislim, da gospod JPD podcenjuje povprečnega (medianskega) volilca. Po moji predstavi so takšni volilci malo globlje na balkanu in zato je balkan tam kjer je. Če pa je medianski volilec dejansko tak, kot si ga predstavlja JPD, pa si tak volilec zasluži SDS, SDS pa Slovenijo… ostali pa se bomo verjetno začeli ozirati po kakšni drugi državi v EU. Torej v vsakem primeru pade vse na svoje mesto.

  Všeč mi je

 3. Tokrat pa se le moram z mojim rojakom strinjati. Posamezne “politične firme” res niso vladale 12 let, so pa ljudje, ki so te firme veselo zamenjevali tako kot je pač narekovala osebna politična korist. In v današnji SD so v ospredju junaki včerajšnje LDS, s katerimi pa ima to slovensko ljudstvo še kar nekaj neporavnanih računov. Tako kot s sedanjimi Janševimi jurišniki.
  Letošnje volitve bodo dejansko pokazale kakšen je slovenski volivec in kakšen je njegov zgodovinski spomin. Vendar je ta isti volivec v katerega se polagajo takšni veliki upi v velikih težavah. Nima izbire. Izbira lahko le med včerajšnjim slabim in današnjim slabim. Tretje izbire nima in tudi prav najmanjših zagotovil ne, da mu bo kaj boljše, če se odloči za zamenjavo ali pa če ostane pri sedanji garnituri.
  Kazalo bi biti le malo previdnejši pri obešanju odgovornosti za razmere v državi kar volivcem ne da bi jim ponudili vsaj minimalno možnost izbire.

  Všeč mi je

 4. prepričevanje prepričanih – ali hotel sem povedati, da grem na jadrnico, medtem pa si ostali si zapojte, parafrazioram Clash-e, v centru so se namreč poslušali Clash, na vzhodni periferiji pa bolj Bruce S 🙂 imam mornarsko jakno pa vseskozi hodim peš?
  so pa komentarji o.k.

  Všeč mi je

 5. Jansa lahko igra na katerokoli karto, a je aut, opozicija mu mora po podrocjih predociti padec standarda in vseh socialnih pravic v zadnjih stirih letih!

  igrati na krato nekaj direktorjev, ki bodo vedno tam, kjer je obalst in moznost bogatenja, je neeticno in dober opozicijski lider bi lahko to obrnil le sebi v prid, da bodo z novo zakonodajo poskrbeli, da bo do tega cimmanjkrat prihajalo in tajkune da pod drobnogled!

  celo pred sodisce, ce bo potrebno!

  Tudi sama mislim, da je govoriti o vladavini SD 12 let na 5O let podlage nestvarno in manipulacija, SD ni oblikovala NOBENE VLADE- niti ni imela moznosti kaj takega napraviti.

  In SD je tudi nestvarno primerjati s preteklostjo Titovega rezima, vecina clanov stranke nima ne objektivne ne subjektivne odgovornosti za tisto, kar je bilo takrat!

  Potem bi lahko tudi SDS, ki jo vodi JJ, nekoc prvoborec znotraj komunisticne partije, tako zagrizen clan, da so se ga vsi bali, dali na listo : leta vladanja 60 let, saj nas je vrnil v leto 45 po nacinu in mnozicnsti cistk partijskega porekla !
  Ali SDS na 2000 letno podlago zaradi sovladanja cerkve z njim, ki je prva novodobna diktatura in pri kateri so se ucile vse inkvizicije po Kristusu:)))

  Moska liderska populacija v Sloveniji pa ni cista ne leva ne desna, ne rjava ne plava, Slovenija KRONICNO potrebuje ljudi, ki jim ne bo pomembno, kaj je levo in kaj desno( bedni stereotipi preteklosti!) amapk tisto, KAR NOSI NAPREDEK druzbe, civilizacije, cloveka s svojimi fizicnimi in duhovnimi potrebami, cloveka kot posameznika s svojo identiteto, ki temelji na spostovanju njegove integritete!

  druzba, ki so jo janseviki tako radikalno razclovecili, bi morala zaobiti najbolj izpostavljene tajkune kot model sposobnega cloveka, in gradila na drugacni eticni bazi, za vse toliko, da bomo lahko dostojno preziveli in da posamezniki ne bodo imeli zakonske moznosti skoncentrirati toliko bogastva v enih rokah!

  namesto v rusenje posameznikov, ki so se do tega bogastva prigrebli, bi morali sesuti sistem, ki to omogoca.

  Všeč mi je

 6. ali se “mali” volivci res ukvarjamo s problemi tajkunov? ali je “malim” volivcem to res pomembno dejstvo, ki se ga sedaj napihuje v nebo?

  ne.. “malim” volivcem je pomemben zgolj in samo “boj za prezivetje”.. 30% slovencev ne bo slo na dopust, ker jim to razmere ne dopuscajo.. in ce ima nekdo veliko veliko vec, kot naprimer tajkuni, se “mali” ljudje s tem ne objemenjujemo.. ker se nas vecina “malih” ze zaveda, kako potekajo te stvari..

  in da ne bo pomote.. te “mali” ljudje bodo na volitvah izbirali in ti “mali” ljudje so davkoplacevalci, kateri so dobili, kar so volili..

  mogoce pa ne bi bilo slabo, ce bi se kdaj pogledalo tudi na te “male” ljudi, ki so definitivno lahko zelo mocni..

  Všeč mi je

 7. Fino,
  Joze p( da le ne pater, hehe)Damijan,

  vec kot nas bo podobno razmisljalo in sklepalo, vec moznosti ima ta drzava, da si postavi nove temelje in zgradi bolj humano in pravicno druzbo.

  So pa ta razmisljanja in analize vitalnega pomena, ozavescajo, kje smo in kako na dnu smo!

  Posebno me je pred casom pritegnil vas prispevek o etiki, komentirala sem ga na Drugem svetu in mislim da tudi tukaj!

  Slovenija potrebuje eticno prenovo in to lahko storijo zgolj ljudje, ki so eticno cisti in si niso umazali duse in zepov z dosedanjimi vladavinami.

  s pozdravi, n.

  S pozdravi

  Všeč mi je

 8. ervinator, kaj ti mislis?

  Si mi pa prinesel nekaj v mlin, da se lahko navezem na tvojo iztocnico:

  vceraj je Gorbacov v EP v razgovoru s presednikom EP-ja ( najbrz bos to prevajal ali morda ze si, hehe) poudaril, kaksno krivico delajo Poljaki Jaruzelskemu, ko ga krivijo vseh svinarij komunisticnega rezima, ko je vendar ta moz resil tisoce in tisoce zivljenj Poljakov, da SZ ni intervenirala in da v tisti dobi tranzicije ni mogel vleci boljsih potez za Poljsko;
  v tem kontekstu se navezujem na Kucana, lahko bi mnogo slabse odigral svojo vlogu v tako pomembnem trenutku sodobne slo zgodovine! Pa je ni!

  Misli si, kaj bi bilo, ko bi takrat vladal Jansa?!

  “Golobcka” ( naj mi ne zameri izpeljave, vnasam malo humorja!) bom modro izpustila, ko bo imel prvo vlado za sabo, bom kaj rekla se na to temo, hehe:)))

  Kar pa se Zizka tice, je moj favorirani mislec, clovek, ki rusi kliseje in vzorce, ki so passé:))Odpira nove optike in ima cisto svojski pogled na dogajanje v svetu, tak clovek je veliko bogastvo, ker UCI MISLITI IN DVOMITI.

  In pravica do DVOMA je tista, ki vodi k napredku, ne kimanje!

  lbn

  Všeč mi je

 9. Utemeljitev za vse tri je pričakovana, preseneča me le preveč odkrito opravičevanje Kučana – pričakoval sem, da se boš bolj potrudila, kajti omenjala si vendar etično čistost. 🙂

  Všeč mi je

 10. Ne morem si kaj,da gospoda ervinatorja ne vprašam, kaj je počel v letih 1980 do 1990. Naj pove, v katerem zaporu je branil demokracijo oziroma, kakšne so njegove zasluge za demokracijo v Sloveniji. Debata za šankom ne šteje.

  Všeč mi je

 11. ampak, Ervinator, ETICNO CISTE ljudi sem namenila bodocim vladam, hehe, ne preteklim:)))

  Te so passé, z vecjo ali manjso krivdo, z vecjimi ali manj vecjimi napakami.

  Ampak Kucan ni bil predsednik nobene, kolikor vem, so mi pa znane vse od Peterleta dalje in vse njene predsednike vlad sem imela priliko spoznati, ko so bili predsedniki, osebno,razen zadnjega, katerega sem v startu vladanja imela priliko spoznati kot samovoljneza, ki krsi zakone!
  sem ga pa poslusala, ko sta z Bavcarjem fehtala denar po slovenskih vaseh, takrat pa, hehe, a takrat sta bila se siromaka, ki sta komaj imela za bencin za svoja romanja!
  :)))

  kaj vse je njima prinesla “demokracija” in kaj vse odnesla drugima dvema milijonoma, je pa stvar za javno razpravo in se za kam.
  lbn

  Všeč mi je

 12. Pingback: JPD-jev (pred)volilni nasvet: na jadrnico z Budvarjem! | Drugi dom

 13. @Drugi dom
  Ali se med jadranjem da razmišljat?

  Vesela znanost – »Die froeliche Wisenschaft«
  Friedrich Nietzsche
  Zmotno prepričanje razmišljujočih – Wahn der Kontemplativen

  301.
  Superiorni ljudje se razlikujejo od inferiornih zato, ker neizrekljivo več vidijo in slišijo – in misleč vidijo in slišijo – in prav to je tisto, kar razlikuje človeka od živali in višje živali od nižjih. Svet bo za takšnega, ki raste v višino človečnosti in človeškosti, vedno polnejši, saj je nanj vrženih vselej več trnkov zanimanja; količina vznemirjanj nenehno narašča hkrati s količino različnih zvrsti zadovoljstva in nezadovoljstva – superioren človek postaja tako vselej hkrati srečnejši in nesrečnejši. Pri tem ostaja zmotno prepričanje njegov stalni spremljevalec: misli, da je postavljen kot gledalec in poslušalec pred veliko predstavo in simfonijo, kar življenje je: svojo naravo imenuje razmišljujočo in ob tem prezre dejstvo, da je tudi on sam istovreden pesnik in ustvarjalen poet življenja; – ki se seveda razlikuje od igralca v tej predstavi, od takoimenovanega človeka akcije in delovanja, a se razlikuje še bolj od zgolj opazovalca in častnega gosta pred odrom. Njemu kot pesniku je lastna vis contemplativa in vzvratno preverjanje svojega dela, a hkrati in predvsem vis creativa, ki človeku zgolj delovanja manjka, četudi bi videz in splošno mnenje govorila drugače. Mi, misleče čutni, smo tisti, ki dejansko in zmeraj proizvajamo kaj, česar še ni; ves večno rastoči svet presoj, barv, uteži, perspektiv, lestvic, potrditev in zanikanj. Ta poetična stvaritev naše invencije je nato od takoimenovanih praktičnih ljudi (naših igralcev, kakor rečeno) kar naprej preučevana, ponavljana v mesu in dejanskosti, da, v vsakdanjost in trivialnost. Kar sploh še ima vrednost v sedanjem svetu, je nima samo po sebi, po svoji naravi – narava je vselej brez vrednosti: – temveč je bila temu taka vrednost nekoč dana, podarjena in mi smo tisti dajalci in podarjevalci. Šele mi smo ustvarili svet, ki se človeka kaj tiče! Toda prav te vednosti nam manjka in ko jo za hip ujamemo, jo v naslednjem trenutku spet pozabimo: ne zavedamo se svoje najvišje moči in se, razmišljujoči, kontemplativni, podcenjujemo za celo stopnjo – in nismo ne tako ponosni, ne tako srečni, kakor bi lahko bili. (Prevedla: Anika)

  Všeč mi je

 14. Danes sem napisala nekaj aforizmov in eden pase ( tudi) pod ta clanek!

  Ne spreobračaj goved, v vseh položajih bodo le goveda.

  ( aforizm je avtorsko zasciten)
  D N S

  Všeč mi je

%d bloggers like this: