Fizične vinjete so “out”

Medtem, ko se pri nas – na višku dobe elektronskih komunikacij – ukvarjamo z javnimi razpisi za izbiro ponudnika za tiskanje fizičnih vinjet v obliki nalepk ter z zapleti glede izbire ponudnika in ne vemo, kaj bi naredili, da bi sistem vseeno uvedli s 1. julijem, nas Madžari in Čehi elegantno prehitevajo po desni. Madžarska je namreč s 1. januarjem letos ukinila fizične vinjete (nalepke) in uvedla zgolj elektronska potrdila o plačilu vinjete – e-vinjete, Čehi pa sledijo čez pol leta.

The Ministry of Transport has decided to remove physical vignettes from the toll system in January 2008. However, the channels through which authorisation for road use can be obtained will remain the same under the new e-system: Tickets can be purchased at SMMC’s customer service offices and points of sale; retailers; petrol stations; via text message; online; via landline and mobile phones. After the transaction, customers will receive a voucher and a confirmation message to be kept for one year from the last day of the validity period, as the excess charge payment obligation expires a year after issue. SMMC may also continue to post fine notifications within 60 days.
The new system enables a more convenient and faster service and eliminates the costs of printing and distributing physical vignettes. These expenses amounted to around HUF 250 million in 2007. The Coordination Centre for Transport Development will use these extra resources for road development and operation.

Mar na našem ministrstvu za promet ne znajo angleško? Oziroma ali nimamo veleposlaništva na Madžarskem, ki bi nas lahko obvestilo o madžarski ureditvi? Ali pa razpis za tiskanje vinjet mora biti, ker je posel bil že dogovorjen?

14 responses

 1. Kje je Jelinčič, ko ga rabiš? Lahko bi namreč poklical še koga na pričanje pred komisijo o uvajanju vinjet. 🙂

  Všeč mi je

 2. Tudi če posel ni bil dogovorjen, vinjete morajo biti. To je veliki projekt vlade, ki bo izjemno prispeval k blaginji Slovenije.

  Morda bo Branko Grims čez poletje zadolžen za fotografiranje avtocestnih odsekov, kjer so bili prej 12 let na 45 let podlage kolone, zdaj pa jih ni več. Slike bo razvil v velikem formatu in jih predstavil na parlamentarni seji.

  Če med počitnicami za fotografiranje ne bo časa, bo zadostoval photoshop. Avtocesta bo na sliki prazna, morda bo na njej le nova belo-modra marica (mogoče z rumeno-modro vinjeto?), v kateri se bo kljub zamereženim oknom razločno videlo tipični tajkunski obraz Boška Šrota, ki se pelje klavrni usodi naproti. In to brez zastojev!

  Volivci bodo navdušeni. Najbolj tisti, ki niti nimajo avtomobilov. Z vinjetami bomo pkončno zaživeli sproščeno. To, da financiranje avtocest ne bo pokrito, nikogar ne zanima, kaj šele to, da so vinjete “out”. Kjer ni krav, pa koze občudujejo.

  Všeč mi je

 3. Prehitevanje po desni je zelo nevljudno.
  Pri nas cenimo stvari, ki so otipljive in s katerimi lahko kak boter dobro zasluži, da nam kasneje krije hrbet. E-vinjete to gotovo niso.

  Všeč mi je

 4. včeraj me je nasmejal dovtip, ki pravi da je edina žival, ki jo lahko pretepaš osel (ali kozel, sem pozabil), ampak samo in izključno po njegovi senci. Prosim, ne mi ministrov in vlade tepst drugače, kot po njihovi senci.

  Všeč mi je

 5. Kakorkoli že, vinjete se bodo s 1. julijem znašle na vetrobranskih steklih. Cetis pa bo v zameno za to, da umakne revizijski zahtevek, dobil osebne izkaznice…

  Všeč mi je

 6. @J.P. damijan

  pljuvat pa je treba pljuvat! Kako sem tega sit!

  1. Dajmo Žerjavu pohvale, da je vinjete sploh uvedel. In sicer v rekordnem kratkem času. Tako agilnega ministra pa res že dolgo nismo meli.

  2. Za elektronske vinjete je še čas. Tehnika je tudi draga – beri ZELO draga. Če ni računice, je bolje imeti zaposlene slovence, kot plačane avstrijske računalničarje.

  3. glede cen pa gl. moje mnenje http://razgledi.net/blog/2008/10/03/je-smiselno-tvegati-spopad-z-brusljem-zaradi-vinjet/

  Všeč mi je

 7. @Martin
  Imaš prav. Čestitam Radovanu Žerjavu,
  – ker je 2 leti in pol pred obljubljeno uvedbo satelitskega cestninjenja šel spreminjat sistem cestinjenja na manj pravično varianto,
  – ker je (v volilnem letu) uvedel poceni vinjete, katerih cene bodo dvigovale vlade za njegovo,
  – ker je uvedel sistem, ki ima prohibitivno visoke stroške učinkovitega preverjanja in mora sistem kontrole sloneti na grožnji z absurno visokimi kaznimi
  – ker trenutni sistem preverjanja ubija edino prednost vinjet- pretočnost
  – ker je uvedel fizične vinjete, čeprav je tehnika s “fizičnimi” potrdili o plačilu, ki se jih ne lepi na šipe, bistveno cenejša
  – ker je “pozabil”, da ga bo (tako kot je Avstrijce pred leti) Komisija opozorila na potrebo po 10-dnevnih vinjetah
  – ker se je zaradi vinjet, Šentviškega tunela in avtoceste v Prekmurju uspel prebiti v parlament

  Všeč mi je

 8. Če mu že moram kaj zamert, sta to dve stvari:
  – sanje o satelitskem cestninjenju (dokler ga ne bo imela ena velika država, da se zmanjša strošek na enoto (naprava za identifikacijo vozila), ga ni smiselno implementirati
  – prepoceni vinjete (volilno leto pač)

  priznati pa moraš, da je bil AKTIVEN kot že dolgo noben prometni MINISTER!

  Všeč mi je

 9. O pretocnosti prometa na cestninskih postajah po uvedbi vinjet se vedno znova – s kislim nasmeskom – seznanjam vsakic, ko se peljem po avtocesti. Nazadnje spet danes zvecer, ko sem se cijazil skozi tri cestninske postaje na poti iz MB proti LJ. Zame je bil promet bistveno bolj pretocen prej na sistemu ABC.
  Se bolj pa bi bil, ce bi ukinili te neumne nalepke – priloznost za novo vlado! – (kot Madzari ali Cehi ali kot imajo ze ves cas sistem Belgijci) ter povecali prispevek za ceste ob registraciji vozil ter umaknili te neumne in nevarne cestninske postaje.

  Lahko le se enkrat ponovim, kar sem napisal letos maja:
  Fizicne vinjete so “out”: “Mar na našem ministrstvu za promet ne znajo angleško? Oziroma ali nimamo veleposlaništva na Madžarskem, ki bi nas lahko obvestilo o madžarski ureditvi?”
  Toliko o agilnosti nekega ministra…

  Všeč mi je

 10. @JPD
  Bral vaš komentar Vidmarju. Čas je, da naredite enak razmislek kot ste ga priporočili njemu.

  PRETOČNOST? Spomnite se koliko so ljudje čakali pred cestninskimi postajami! ABC ti ni nič pomagal, če nisi mogel do pasu za ABC. Sploh pa očitno ni imelo 70% ljudi ABC-ja. S čimer “on general” glede pretočnosti ni bilo narejenega nič.

  ŽIVALSKA FARMA (alias vztrajnost vs agilnost)

  Kako bi bilo ime v živalski farmi ŽERJAV-u in kako intelektualcu, ki vse ve, a nič ne naredi?

  Čas je, da se neha nergati ter se prične dejansko delati (tj. dodano vrednost).

  Všeč mi je

 11. @Martin
  Priznam mu nivo aktivnosti nad predhodniki. Vinjete bi morali vpeljati že pred leti. Še vedno sem pa prepričan, da niso dobra rešitev tako cenovno (trenutne cene) kot z vidika pravičnosti in vidika kontrole uporabe.

  Morava pa vedeti, da je bila hitrost pri vinjetah ključnega pomena in si neaktivnosti pred julijem Žerjav ni mogel privoščiti. V kolikor bi namreč z uvedbo zamudil tudi pol meseca turistične sezone, bi to drastično vplivalo na bilanco na koncu leta.

  Ne moreva tudi mimo dejstva, da je vinjete obupno težko preverjati na način, da je zadeva stroškovno učinkovita in da zagotavlja dovolj visoko verjetnost, da se kršitelji najdejo.

  Všeč mi je

 12. @Črt
  Me veseli, da se strinjava glede aktivnosti ministra. Tudi zgoraj sem napisal, da so cene vinjet pač cena predvolilnega leta.

  @all
  Tak članek bi v 99,9% primerih spregledal, vendar mi DOBESEDNO ZAVRE, ko se dr. ekonomije spusti na raven novopečenega novinarja, ki se odloči biti kritičen, ne glede na dejansko stanje. Sploh menim, da JPD nima pravice kritizirati te vlade, ker v njej ni vztrajal. Ni nič naredil – torej tudi napak ne. In zdaj tak človek pljuva po vsem. Predlagam, da se zaposli v podjetju in se izkaže – beri: izpelje večji PROJEKT (npr v višini 10 mio evrov). Nato pa naj se zamisli in še enkrat pogleda na zadevo. To je nivo dr., ne pa nekritično blatenje po blogih!

  Všeč mi je

 13. Ker se spet debatira o pravičnosti sistema bom še enkrat izrazil moje globoko nestrinjanje s tezo o plačevanju za prevožen kilometer, kot najpravičnejši ureditvi. Nekdo je pred kratkim v debati na TV celo omenjal, da tudi elektriko in vodo plačujemo po porabi. Očitno še ni nikoli pogledal računov. Še niste opazili postavk PRIKLJUČNINE, NAROČNINE in podobno? Ne glede na to koliko stvari uporabljaš nekaj stane, da imaš stvar na voljo, ko jo potrebuješ. Zakaj ne zmore noben “pravičniški” mislec ugotoviti to tudi v primeru avtocest? Enkrat sem že pisal o pravičnosti cene prevoženega kilometra za različne ljudi, ponavljam le najbolj banalnega, koliko je vredno rešeno življenje zaradi pravočasnega prevoza v bolnišnico?

  Če je nek splošni konsenz, da boljše cestne povezave potrebujemo, zakaj jih ne bi tudi vsi financirali? Zakaj se ob upeljavi vsakega novega načina zdravljenja ne debatira o tem da bi morali zdravstvo plačevati le bolani, šolstvo le izobraženi, ob razširitvi kakega pločnika, pločnik le pešci (po prehojenem kilometru)…

  In da se vrnem na banalnost avtocest. Kaj je njihova alternativa? Brezplačne državne ceste. (noben sosed, ti ne bo dajal zastonj vode ali elektrike, ker nisi pripravljen plačevati naročnine). Torej brezplačno uničuješ državno lastnino (če imaš avto nadomestilo za uporabo cest pač ni plačilo po uporabi ampak je davek). Pri tem bolj obremenjuješ okolje, bolj obremenjuješ lokalno prebivalstvo z gnečo, hrupom, negativnimi vplivi na zdravje, tratiš svoj čas, ki bi ga lahko produktivno uporabil za rast BDP. In še druga alternativa. Ždiš doma za zapečkom. Komu v interesu so alternative mi sploh ni jasno. In sploh ne razumem zakaj imajo toliko “razgledanih” podpornikov. Zakaj ni cilj bolj pomemben od sredstev, ves relacijski promet izvesti čim bolj učinkovito (po najboljših cestah), pri tem pa pokriti vse stroške izgradnje in vzdrževanja le-teh. Če sporadični uporabniki ugotovijo, da se je vseeno tiste parkrat na leto pametneje peljati po avtocesti za 55 evrov, to samo potrdi moje domneve, da ima zgrajen kilometer avtoceste za njih enako ceno kot za tistega, ki se dnevno vozi na delo. Da pa bi osebni avtomobili dejansko obrabljali avtoceste pa upam da veste, da je pravljica. Z uporabo plačljivih avtocest vsi skupaj financiramo to, da lahko v Ljubljani pijemo vodo iz Francoskih alp in v Parizu vodo iz globin pomurskih ravnic po isti ceni kot pri izviru. Pravično!

  Všeč mi je

%d bloggers like this: