Kaj še čaka ATVP?

Primož Cirman v današnjem Dnevniku poroča, da obstaja resen sum, da je predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar z nakupom deleža v podjetju FB Investicije, ki ima prek Maksime Holding v lasti 24,95 odstotka Istrabenza, kršil slovensko prevzemno zakonodajo. Bavčar je posel izpeljal »dva tedna po objavi Petrolove prevzemne ponudbe za Istrabenz, ki se je iztekla sredi lanskega novembra oziroma tri tedne po Bavčarjevem nakupu. Po zakonu o prevzemih poslovodstvo prevzemne družbe v času trajanja ponudbe do izdaje odločbe o njenem izidu ne sme opravljati dejanj, ki bi lahko onemogočala ponudbo«. Vsa pravna dejanja, ki bi lahko onemogočala prevzemno ponudbo, so namreč po zakonu o prevzemih (ZPre-1) nična.

Podobno včerajšnje Finance poročajo, da predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot zanesljivo zapira lastniški krog okrog Pivovarne Laško. Spomnimo, da je Boško Šrot s svojo soprogo prek njunega podjetja Atka-Prima že od avgusta 2006 stoodstotni lastnik družbe Kolonel, ta je 78-odstotni lastnik Centra naložb, ta 79.6-odstotni lastnik Infonda Holdinga, le-ta pa 63-odstotni lastnik Pivovarne Laško. Šrot je torej v tej koncentraciji lastništva mirno kršil zakon o trgu vrednostnih papirjev (ZTVP-1), saj je kot predsednik uprave Pivovarne Laško prek vmesne verige podjetij ves ta čas izkoriščal notranje informacije. Razen seveda, če pristanemo na tezo Rosenfeldove, borzne posrednice v Cogitu, sicer znanem delniškem parkirišču Pivovarne Laško v prevzemni vojni za Union, ki je operativno opravila prevzemne aktivnosti Centra naložb s strani Kolonela, da »prej ni vedela da je Šrot pravi lastnik Kolonela« in »Prepričana sem tudi, da Šrot ne ve, kako je bil operativno izveden Kolonelov prevzem Centra Naložb«.

Kaj čaka ATVP?

3 responses

  1. Former EADS chief is detained by French police

    Noel Forgeard, the former co-chief executive of EADS, has been detained in connection with an insider trading investigation, French judicial officials said Wednesday.

    Forgeard was being held in police custody for questioning as part of a probe into possible insider trading at the European aerospace giant, the parent of Airbus.

    http://www.iht.com/articles/2008/05/28/business/28eads.php

    Všeč mi je

%d bloggers like this: