Razkritje “Panama papers” (na žalost) ne bo spremenilo ničesar

Globalno razkritje mehanizmov skrivanja denarja v davčnih oazah, imenovano “Panama papers“, in ki ga za Slovenijo ekskluzivno pokriva Delo, je izjemno hvalevredno dejanje. Vendar pri razkritju Panama papers ne gre za nič revolucionarno novega oziroma nič, kar ne bi bilo že znano. Obseg denarja skritega v davčnih oazah je lani razkril ekonomist Gabriel Zucman v knjigi “The hidden wealth of nations“. Zucman je obseg denarja, skritega v davčnih oazah, ocenil na 7,600 milijard dolarjev. Pred Zucmanom pa so ocene podali še nekateri drugi. Pred dvema letoma smo že imeli podobno razkritje, imenovano Offshore Leaks. To zadnje razkritje v okviru Panama papers, ki je sicer neprimerno bolj obsežno po količini dokumentacije, samo daje nov vpogled v mehanizme delovanja skrivanja denarja – prek podjetij lupin v oazah, ustanovljenih s strani ene odvetniške pisarne, kamor velike banke nakazujejo denar svojim velikim klientom.

Toda po tem razkritju se ne bo zgodilo nič dramatičnega. Morda bo kak politik ali poslovnež slabše spal noč ali dve, morda bo kak politik odstopil (islandski premier naj bi imel danes glasovanje o nezaupnici). Države oziroma pristojni organi te stvari o nekaj tisoč milijardah dolarjev, skritih v davčnih oazah, vedo že zelo dolgo časa. Vendar proti temu nič ne ukrenejo. Zakaj? Ker gre za velik posel, s katerimi služijo največje banke, ki skrivajo denar za svoje najbogatejše kliente. Slednji (velike banke + bogataši) pa so tisti, ki večinoma postavljajo vlade v razvitih državah (prek financiranja kampanj) in dajejo podkupnine politikom in ljudem v njihovih krogih. Zakaj bi torej vlade razvitih držav želele ta sistem porušiti, če pa je to “name of the game“?!

Imate celo (skoraj) povsem legalen način skrivanja davkov velikih korporacij, kot je to razkril Luxleaks, pa se proti akterjem ni ukrepalo. Tudi raziskava ni bila sprožena. Obtožen je bil le žvižgač, ki je to razkril. Na žalost tako deluje ta svet. Zelo bogatim se nikoli nič ne zgodi. Razen smrt.

Če bi res želeli karkoli spremeniti v zvezi z denarjem v davčnih oazah, bi (ob popolnem razkritju klientov nacionalnim davčnim uradom) bodisi morali prepovedati vse bančne transakcije na račune v davčne oaze ali pa jih obdavčiti 95-odstotno. Tega filma pa ne bomo videli. Iz razlogov, navedenih v drugem odstavku.

En odgovor

  1. Dober prispevek Jože, podpišem. Če bi ukinili oz. enemogočili davčne oaze, kar bi svet lahko naredil v enem mesecu, če bi pri vladajočih elitah obstajal interes, bi se rešili vsi fiskalni problemi držav.

    Zakaj se ne? Zato ker vladajoči razred ne bo pljunil v lastno skledo. Spomnite se razvodenitve podobnih pobud v EU. Ne bi to Evropska komisija! Bi pa dodal še eno zadevo, ki jo mainstream mediji (MSM) in naivni novinarji (in še bolj naivni prebivalci) ne dojamejo.

    “Panama papers” so povsem očitno delo ene izmed obveščevalnih služb. Če gledamo po načelu “Cui bono”, je to najverjetneje CIA. Samo poglejte koga se izpostavlja v naslovnicah MSM, Putina, Xi Jingping, Kirschner,….američanov kot po čudežu, kljub temu, da je tam davčno “optimiziranje” preko off-shore-ov najbolj navadna in široko razprostranjena dejavnost, v “Panama papers” ne boste našli v omembe vrednem številu. Zakaj ne? THINK, THINK!!

    Gre pa še za drugo stvar. Čisto mafijsko uničenje konkurence. Kdo postaja zadnje čase največja pralnica denarja in off-shore zatočišče? Vam grejo po glavi imena malih eksotičnih držav? Hladno, hladno….Največja pralnica denarja (“New Switzerland”, “biggest tax heaven”) postajajo ZDA. Glej spodnji link (Current Concerns: On the way to the tax heaven by Myret Zaki:

    Click to access CC_20160322_06.pdf

    in pa:

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-27/the-world-s-favorite-new-tax-haven-is-the-united-states

    Ko se sesuva nacionalna ekonomija, ko grozi, da tudi s tiskanjem denarja ne moreš več dvigniti porabe prezadolženega prebivalstva, ko petrodolarji bežijo iz države ker morajo pokrivati fiskalne primanjklaje doma, ko se vzpostavlja alternativni finančni sistem (Kitajska, Rusija, BRIC,…)…kaj narediš? Vse da bi zaščitil USD. Kako? Da povečaš povpraševanje po njem? Če je treba tudi tako, da preusmeriš gromozanski tok ilegalnega denarja in finančnih tokov zaradi “davčnega optimiranja” v ZDA. Side effect je, da preko “color revolutions” rušiš oblast v državah, ki predstavljajo tekmeca. Samo poglejte kdo je tisti, ki je financiral vse skupaj. Med drugim George Soros in njegov Open Society Fund. Glej:

    http://www.zerohedge.com/news/2016-04-03/unprecedented-leak-exposes-criminal-financial-dealings-some-worlds-wealthiest-people

    To je tisti katerega dejavnost je Putin prepovedal v Rusiji. Udarec je prišel kmalu. Na naslovnicah MSM po vsem svetu in nanašem Delu seveda. Tu intelektualne kapacitete, da o volji ne govorimo, ki bi novinarjem omogočala, da raziščejo kaj več kot jim nekdo ponudi na pladnju, pač ni.

    Tretja svetovna vojna glede na intenzivnost konflikta že prehaja v naslednjo fazo….

    Všeč mi je

  2. Da dopolnim. Kot vedno udarni Veteran’s Today podaja bistveno bolj podrobno sliko zakulisja “Panama papers” kot sem jo orisal zgoraj. Glej:

    http://www.veteranstoday.com/2016/04/04/the-very-nasty-truth-about-the-panama-papers/

    Samo izvleček:

    What do you expect? The leak is being managed by the grandly but laughably named “International Consortium of Investigative Journalists”, which is funded and organised entirely by the USA’s Center for Public Integrity. Their funders include

    Ford Foundation
    Carnegie Endowment
    Rockefeller Family Fund
    W K Kellogg Foundation
    Open Society Foundation (Soros)

    among many others. Do not expect a genuine expose of western capitalism. The dirty secrets of western corporations will remain unpublished.

    Expect hits at Russia, Iran and Syria and some tiny “balancing” western country like Iceland. A superannuated UK peer or two will be sacrificed – someone already with dementia.”

    Všeč mi je