Totalno zgrešena strategija Evrope glede vojne v Ukrajini: Prizadela in škodila je tistim, ki naj bi jim pomagala, in obratno

Zelo dobra simplificirana analiza Orbana evropske strategije glede vojne v Ukrajini (poglejte video). Se pa ne strinjam povsem z Orbanom, in sicer glede ene točke: v tej vojni niso vsi izgubili. EU je sicer pomagala ustvariti lose-lose situacijo za Ukrajino, EU in NATO. Rusija pa je na boljšem (glede na BDP, glede na oživitev industrije, pridobila je ozemeljsko in predvsem glede vojaškega in strateškega vpliva v regiji in svetu). In Kitajska tudi. Sploh pa njuna ojačana strateška naveza zaradi zahodnih sankcij proti Rusiji . Namesto, da bi z vojno in s sankcijami izčrpale in ošibile Rusijo, so jo zahodne zaveznice, paradoksalno, zaradi sankcij okrepile v vseh pogledih. Uničile pa so Ukrajino (in jo zmanjšale ozemeljsko, demografsko in gospodarsko) in ji vzele prihodnost ter močno kratkoročno in dolgoročno gospodarsko in geopolitično prizadele EU.

Drugače rečeno: oboroževanje Ukrajine in spodbujanje nadaljevanja vojne je škodilo vsem, katerim naj bi pomagalo, in obratno – koristilo je vsem, ki naj bi jim škodilo.

Če bi lani marca dovolili Ukrajini podpisati mirovni sporazum z Rusijo, bi Ukrajina ostala celovita, neporušena, gospodarsko neokrnjena, EU ne bi doživela te gromozanske škode (v višini 1,700 milijard evrov oz. 11.6% evropskega BDP), Rusija pa ne bi nič pridobila (razen obljube nevtralnosti Ukrajine).

Le kateri “strateg” je lahko tako močno zgrešil strategijo glede vojne v Ukrajini?!

En odgovor