Evropa v transu razogljičenja dela kolektivni samomor

V Evropi delamo kolektivni samomor s podnebnimi “net zero” cilji, v katerem smo ljudi obsodili na visoke cene energije in energetsko revščino in v katerem bomo ubili industrijo. Toda karkoli naredimo v Evropi glede izpustov CO2, tudi če jih do 2050 zmanjšamo za polovico ali magari na ničlo, to ne bo imelo nobenega signifikantnega vpliva na globalne izpuste CO2, ker bodo Kitajska, Indija in ostale države, ki bodo dobile našo industrijo, v tem času povečale emisije CO2 v vrednosti 10 ali 20 Evrop. Poglejte spodnje krivulje.

Poglejte, o čem govorim.

Prva slika spodaj kaže, da so med letoma 2002 in 2021 vse azijske države skupaj povečale CO2 izpuste za 133%, znotraj tega pa sta (zaradi intenzivne industrializacije in pridobivanja industrije iz Evrope in ZDA) emisije povečali Indija za 177% in Kitajska za 215%. Medtem so (zaradi seljenja energetsko in ogljično intenzivne industrije v Azijo in Južno Ameriko ter uvajanja ogljično manj intenzivnih tehnologij) ZDA zmanjšale emisije za 17%, države EU-27 pa za 22.5%.

Annual CO2 emissions 1

Zdaj pa poglejte absolutne številke. Azija skupaj (v 2021) proizvede 21.7 milijard ton CO2 izpustov (kar znaša 58% vseh svetovnih CO2 emisij), Kitajska 11.5 milijard, države EU-27 pa 2.8 milijard ton CO2 izpustov oziroma 7.5% globalnih CO2 izpustov. Azija torej proizvede za skoraj 8-krat več CO2 emisij kot celotna EU. Države EU-27 so v obdobju 2000-2021 v povprečju zmanjševale emisije CO2 za 40 milijonov ton letno, medtem ko so jih azijske države v agregatu povečevale po 600 milijonov ton letno, Kitajska pa po 370 milijonov ton letno. In ta trend se nadaljuje. Drugače rečeno, če države EU-27 letno zmanjšajo emisije CO2 za 1 enoto, jih Kitajska doda za skoraj 10 enot, celotna Azija pa 15 enot. Torej, karkoli naredimo v Evropi glede zmanjševanja izpustov CO2, v Aziji kompenzirajo s 15-kratnim povečanjem.

Koga mi farbamo s to kolektivno “net zero” ogljično blaznostjo?

Annual CO2 emissions 2

To ne pomeni, da v EVropi ne smemo pospešeno uvajati ogljično manj intenzivnih tehnologij, zamenjevati premoga s plinom, hidro in jedrsko energijo ter zraven dodati še nekaj solarjev, malce vodika in kakšen e-avto. Toda karkoli naredimo, na globalni ravni nima učinka, ker drugi te naše napore 15-kratno “nevtralizirajo” v nasprotno smer. In da delamo kolektivni samomor zaradi tega, medtem ko večina sveta dela nasprotno, pospešeno kuri premog in plin in služi na račun naše neumnosti (s prevzemom naše industrije, s proizvodnjo solarjev in vetrnic, baterij in e-avtov), je insane.

Kdaj se bomo zbudili iz tega transa? Kdaj bomo prenehali s to kolektivno blaznostjo in nehali delati kolektivni samomor?