En odgovor

  1. Ne vem, če si bralci predstavljajo, kaj pomeni hipersonično orožje.

    Hitrost Kinžala je okoli 10 mach-ov ali 12.000 km/h. To je več kot 12 krat več kot je npr. hitrost ameriške manevrirne rakete Tomahawk. Če se še spomnime formule za kinetično energijo iz osnovne šole: mv(2)/2 potem vidimo, da kinetična energija izstrelka raste s kvadratom hitrosti. Približno 12-krat hitrejši Kinžal ima 144-krat večjo kinetično energijo!!! Ni čudno, da je marca 2022 Kinžal prebil več kot 60 m granita in uničil bivše sovjetsko skladišče (nekoč) jedrskega orožja pri vasi Delijatin na meji z Romunijo.

    Kaj pomeni uporaba Kinžala v praksi? Da odgovor pride v minutah in, da se nimaš kje skriti. V zadnjem napadu, ko je Rusija uporabila 6 Kinžalov, so bila z njimi menda uničena podzemna poveljniška mesta, med žrtvami pa naj bi bilo, po ruskih virih, tudi nemalo Nato-vega osebja.

    Zakaj se Kinžala ne da prestreeči? Zato ker hitro prodiranje izstrelka skozi atmosfero povzroča ionizacijo zraka okoli izstrelka, ki onemogoča zaznavanje na radarskih sistemih. Tudi zato ker naj bi imel prestreznik v prestrezanju cilja, ki manevrira, vsaj za 50% večjo hitrost. To bi pomenilo, 15 mach-ov. Takega prestreznika Zahod trenutno (vsaj po javnih podatkih) nima. Ima ga pa Rusija v obliki S500 in S550.

    Liked by 2 people

%d bloggers like this: