Medtem ko je Evropa zaspala kot Trnuljčica…

Poglejte tole spodnjo sliko. Medtem ko so v času pandemije evropska in japonska podjetja (zaradi pomanjkanja čipov ali zgolj zaustavitve proizvodnje) zaspala, pa je Kitajska svoj izvoz avtomobilov povečala iz 0.7 na 2.7 milijona avtomobilov in dohitela Japonsko, medtem ko je Nemčija zmanjšala svoj izvoz za 1.2 milijona avtomobilov.

Vir: Gavekal

In še tale, za mnoge šokantna slika: v zgolj enem desetletju je Kitajska svoj delež v svetovni industrijski proizvodnji podvojila iz 15% na 30%, medtem ko se je delež Evrope zmanjšal iz 25% na dobrih 15%.

Image

Vir: Financial Times

Največjo škodo je evropski industriji naredilo obdobje po finančni krizi, ko je Evropa izgubila 8 odstotnih točk deleža v svetovni industrijski proizvodnji. To je obdobje, ki ga poznamo kot evrsko krizo, torej obdobje politike varčevanja, obdobje finančne represije in zategovanja pasu namesto spodbujanja povpraševanja. Politika varčevanja je bila najbolj napačna skupna evropska politika v zgodovini. Do ukrajinske vojne. Evropska uradna politika glede vojne v Ukrajini bo dokončala to, kar evropski politiki ni uspelo v času evrske krize – uničiti gospodarstva.

Trnuljčica Evropa bo z ukrajinsko vojno nadaljevala svoj padec v stoletni spanec in trnje jo bo obrastlo.

En odgovor

  1. Bojim se, da bo res tako. Evropski narodi so ujetniki iste politično gospodarske elite, ki obvladuje poleg EU tudi ZDA. In ta elita skrbi samo za lastne interese, boli jo k***c za blaginjo evropskih narodov in še manj ameriškega.

    Dokler ne bo spremembe v tej eliti, tudi Evropi ne bo nič bolje. Če ne bo spremembe, smo v trendu dolgoročnega zatona. Bojim se, da ne samo relativnega.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: