RAZKRITJE: Najbolj verodostojna razlaga sabotaže plinovodov Severni tok 1 in 2

Janez Novak

Navkljub navidezno logični razlagi Seymourja Hersha, da so plinovode Severni tok 1 in 2 minirale ameriške enote v sodelovanju z norveškimi v času manevrov sil Nata ter navkljub najnovejšim razkritjem ameriških obveščevalnih služb, da je za sabotažo plinovodov Severni tok 1 in 2 najbrž odgovorna proukrajinska skupina, za katero pa še ne vedo, ali je povezana z ukrajinskim predsednikom, je resnica povsem drugačna.

Resnica je naslednja: za sabotažo Severnega toka 1 in 2 je odgovorna mednarodna skupina ljubiteljskih potapljačev skandinavskega porekla.

Takole je bilo: Štirje prijatelji, Sven, Ari, Thorbjørn in Lars (Šved, Finec, Danec in Norvežan), so pred dvema desetletjema skupaj študirali na univerzi v Kopenhagnu. Po študiju so ostali v tesnih stikih in vsako leto štiri družine v drugi polovici julija tradicionalno preživljajo skupaj dva tedna počitnic na danskem otočku Bornholm. Tako je bilo tudi julija 2022. Sven, Ari, Thorbjørn in Lars so ljubitelji potapljanja, vsi snorklerji. In vsi adrenalinski džankiji. In tako so se tistega zgodnjega sončnega sobotnega jutra, 23. julija 2022, že ob šestih zjutraj, ko je bilo morje še mirno in gladko kot olje, in ko so žene in otroci še spali, z dvema gumenjakoma izpluli iz Sandviga v smer severovzhoda. Po desetih miljah plovbe so se ustavili. Sven, Ari in Thorbjørn so nadeli neopren, plavutke in maske in se potopili. 105 metrov globoko. Lars pa je za njimi spustil dva paketa, v vsakem je bilo za eno tono razstreliva. Sven, Ari in Thorbjørn so počasi namestili oba paketa izpod obeh cevi plinovoda Severni tok 1, ju pričvrstili ob cevi in namestili sprožilca z daljinskim upravljanjem. Potem so se počasi dvignili nazaj na površje, kjer jih je čakal Lars s steklenico vodke Absolut, da se malce ogrejejo. Preoblekli so se in se odpeljali nazaj proti Sandvigu. Bar v pristanišču je bil že odprt, zaustavili so se na kavi in spili vsak še tri vodke. Nato so se odpravili proti počitniški hišici in vmes kupili še sveže žemljice in forelle za zajtrk. Otroci so se pravkar zbudili in se razveselili svežih žemljic.

Naslednjega jutra, v nedeljo 24. julija 2022, pa so se Sven, Ari, Thorbjørn in Lars odpeljali proti jugovzhodu, se potopili in nastavili razstrelivo še pod cevi Severni tok 2. Ker so ga prejšnji večer malce preveč in predolgo pili, je bil Ari malce neroden pri postavitvi enega sprožilca in je voda vdrla v baterijo sprožilca. Ampak Ari je bil preveč mačkast, da bi to opazil. Potem so se vrnili nazaj v Sandvig in se malce dlje zadržali v baru v pristanišču. Klin se s klinom izbija, so si rekli. Zadržali so se malce dlje, pri desetih vodkah so nehali šteti. Nakar so se odpravili proti hiški. Ampak tistega dopoldneva so bile žene nekam sitne. Najbrž zato, ker so fantje pozabili kupiti sveže žemljice in forelle. Kdo bi vedel pri ženskah.

Tisti zadnji vikend v septembru so si Sven, Ari, Thorbjørn in Lars privoščili moški vikend v Sandvigu. Malce so jedli in zmerno pili, ne več kot običajno. In v nedeljo zvečer, ko so se odpravili na zadnji trajekt na kopno, so se na palubi postavili eden poleg drugega. Vsak je vzel svoj daljinec, spogledali so se brez besed in nato je vsak pritisnil na svoj gumb. Šele dva dni kasneje so videli na televiziji, da je eden izmed daljincev očitno zatajil. Sven, Ari in Thorbjørn so vsak pri sebi na sumu imeli Arija, ampak po telefonu niso hoteli o tem preveč razpredati. Če Rusi prisluškujejo Trussovi, njim še lažje. Z Rusi se pa ni za igrati. Itak pa bo naslednje poletje v hiški v Sandvigu dovolj časa za to.

Ostalo je zgodovina. In nebuloze, ki jih pišejo razni raziskovalni novinarji in tabloidi in si jih izmišljujejo agenti v obveščevalnih službah, da upravičijo svoje plače. 

________

Janez Novak, ljubiteljski pričevalec sabotaž plinovodov

%d bloggers like this: