Migrantov ne maramo, tudi če so beli

Ko se je začela vojna v Ukrajini in posledično velik migracijski val iz Ukrajine, so naše najbolj desne stranke zavzele do vprašanja ukrajinskih migrantov bistevno blažje stališče kot leta 2015, ko so čez Evropo potovale kolone beguncev iz Sirije in Afganistana. Popularna razlaga tega fenomena spremembe odnosa do migrantov je bila, da imajo tradicionalno bolj katoliške (desne) stranke danes manj težav z begunci, ker so beli in kristjani. Motili naj bi jih le ne-beli in nekrščanski begunci.

No, v resnici na ljubo pa neke razlike ni, če imajo naši desničarji negativno ali pozitivno mnenje glede beguncev. Naj so ne-beli ali beli, nekrščanski ali krščanski, v nobenem primeru jih ne sprejemamo in ne ostajajo pri nas. Kot kaže spodnja grafika (na podlagi podatkov UNHCR in Eurostata), je Slovenija povsem na repu evropskih držav glede sprejema ukrajinskih beguncev na prebivalca. Za nami je samo še Srbija.

Vir: Financial Times

Seveda zgornja grafika kaže samo končno stanje, ne pa tudi odnosa do beguncev ali njihovih motivov za to, da v neki državi ostanejo in zaprosijo za azil. Zgornje grafike torej ne bi smeli razlagati zgolj v smislu zgornjega naslova – da Slovenci ne maramo (ukrajinskih) beguncev. Pač pa je treba upoštevati tudi motive slednjih, ki si tako kot nekdaj sirski in afganistanski begunci Slovenije niso izbrali za svoje bivanje, pač pa “obljubljeno državo” vidijo bolj proti zahodu in severu. Kot kaže članek v Financial Timesu, si ukrajinski begunci za začasno bivanje izbirajo bližnje države in večja mesta. Slovenija pač ni na njihovem radarju, pa naj jih maramo ali ne.

Bo pa skupna EU politika glede delitve kvot ukrajinskih migrantov pokazala, koliko dejansko maramo bele in krščanske begunce. Italijanska vlada je že izrazila svoje nestrinjanje, in sicer predvsem z mehanizmom prijave beguncev. Begunci se morajo namreč prijaviti v prvi državi, kamor pridejo, kar dela Italiji velike težave predvsem z begunci iz Libije, ki po prijavi v Italiji tam tudi ostanejo, saj jih druge države nočejo. V primeru ukrajinskih beguncev dela ta mehanizem v škodo Poljske, Nemčije, Češke in Slovaške.

 

%d bloggers like this: