Geopolitične posledice vojne v Ukrajini

Drago Babič

Počasi se odkrivajo dogodki in prikazi, ki nakazujejo, da je bil konflikt ZDA z Rusijo že dolgo načrtovan. Temeljil je na šibkosti Rusije po razpadu Sovjetske zveze in na apetitih zahodnih korporacij po obširnih ruskih zalogah surovin, predvsem energetskih virov. Vendar je ta politika ZDA naletela na močno oviro v obliki ekonomsko okrepljene Rusije pod Putinovim  vodstvom. Ironično je, da je tako krepitev Rusije omogočil ravno Zahod s svojimi vojaškimi intervencijami na Bližnjem Vzhodu, ki so povzročile rast cen energentov, ki so glavni vir za polnjenje ruskega proračuna. Putin pri tem ni imel odločilne vloge, on je samo izpopolnil upravljanje države na avtokratski način, tako da je ošibil vpliv oligarhov in okrepil vlogo države.

Vojna v Ukrajini kot zadnje dejanje pohoda na Rusijo se spreminja iz »oranžnega blitzkriega« po receptu Nulandove oziroma ZDA v dolgotrajno vojno izčrpavanja, saj ZDA zaradi ruskega jedrskega arzenala in Putinovih napovedi, da ga bo uporabil, če bo Rusija neposredno ogrožena, ne tvegajo neposrednega spopada. V tej vojni izčrpavanja pa lahko Rusija zdrži dalj časa kot Ukrajina, kljub obširni pomoči Zahoda, predvsem zaradi visokih cen ruskih energentov in drugih surovin, ki polnijo proračun Rusije in ki kljub sankcijam zahoda najdejo pot na svetovno tržišče.

V tej vojni so največje žrtve Ukrajinci, ki jim spopad ob številnih smrtnih žrtvah, izseljenih in razseljenih uničuje državo. Infrastruktura je uničena, vojaške človeške izgube gredo v sto tisoče, četrtina prebivalstva se je že izselila iz države. Posredno bo trpela cela Evropa zaradi prekinitev dobav ruskih energentov in vojaško ekonomskega podpiranja razrušene Ukrajine, kar bo povzročilo nepovratno ekonomsko nazadovanje Evrope v naslednjih letih. Evropa se bo spremenila iz vodilnega svetovnega izvoznika srednje in visoko tehnoloških industrijskih izdelkov v izvoznika celotnih tovarna. Evropa bo ostala brez ključnih delov industrije, ki je energetsko intenzivna in s tem brez lastnih ključnih inputov.

In kdo si pri takem razvoju dogodkov mane roke? Kratkoročno ZDA, ker si bodo dokončno politično in ekonomsko podredile Evropo, Rusija pa naj bi se v tej vojni najmanj ekonomsko izčrpala, če ne že razpadla. Vendar bo to pirova zmaga.

Največjo korist bo imela Kitajska po principu »kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima«. Poleg tega, da se bo na račun Evrope utrdila kot vodilni svetovni proizvajalec industrijskih izdelkov, že sklepa strateška zavezništva z do včeraj zvestimi podaniki ZDA, kot je Savdska Arabija. To ji bo na osnovi partnerstva z Rusijo zagotovilo neodvisnost pri oskrbi s ključnimi energetskimi in drugimi surovinskimi viri.

Geopolitično gledano so se ZDA ustrelile v koleno. Kot je svaril starosta ameriške geopolitike, Kissinger: namesto da bi ZDA z »mehkimi« pristopi pritegnile Rusijo k Evropi in jo tako vključile v zahodno vplivno cono, jo bodo na silo porinile v novo nastajajoči Kitajski blok, ki bo z Rusijo bistveno močnejši. Nov blok s Kitajsko, Rusijo in Savdsko Arabijo bo v bodoče brez težav in brez OPEC celemu svetu diktiral pogoje pri oskrbi z energijo. Kako močno orožje je energija, pa v Evropi že vemo.

Tako postaja hujši spopad med ZDA in Kitajsko neizbežen.

En odgovor

  1. Drago, drži!

    Ne bo Zahod in Svet odvisen samo od energije, odvisen bo od vrste mineralov, gnojil (ki v veliki meri temeljijo na plinu in nafti), odvisen bo predvsem od hrane.

    Z zavzetjem južnega rusko govorčega dela Ukrajine (in potencialno še Harkova, Nikolajeva, Odese in Dnepropetrovska – skratka Novorosije kot smo lahko zasledili v Putin-ovih govorih) bo Rusija kontrolirala 1/3 svetovnega izvoza žit in bo ključni market-maker na tem trgu. V perspektivi je ta odvisnost bistveno hujša kot odvisnost od energentov. Ne toliko za Evropo in ZDA, ki v veliki meri pokrivajo svoje prehranske potrebe, temveč za velik del ostalega sveta. In tu je eden od temeljev bodočega ruskega vpliva v svetu. Kako je že nekoč rekel Kissinger:

    “če obvladuješ nafto, obvladuješ države, če obvladuješ hrano, obvladuješ ljudi”

    Všeč mi je

%d bloggers like this: