Gen. Mark Milley: Can Ukraine push out Russia? Militarily, probability is not high

Poveljnik ameriških sil general Mark Milley je zelo jasen, da verjetnost, da bi Ukrajina vojaško potisnila ruske sile iz zasedenih ozemelj “any time soon”, ni zelo visoka. Obstaja pa politična možnost za to. Pogajati se je treba, ko je nasprotnik šibek. Ruska vojska naj bi doživela velike izgube v zadnjih mesecih, zato je primeren čas za pogajanja zdaj. Čez zimo se bodo ruske sile okrepile in vkopale.

Tako pravi stroka. S katero pa se ne strinja politika – Bidenova administracija.

2 responses

 1. General Milley je aktivni oficir. Ti praviloma ne smejo dajati izjav brez dovoljenja, najvišji oficirji pa ne izjav, ki so v nasprotju z uradno politiko države. Zato ne boste nikoli dobili realne vojaške slike s strani aktivnih oficirjev.

  To, da se je general Milley oglasil, v nasprotju s politiko Biden-ove administracije pomeni, da je situacija v Ukrajini za Zahod, NATO in samo Ukrajino absolutno kritična.
  Na vojaškem, socialnem in gospodarskem področju. Če Zahod ne bo prisilili Zelenskega v pogajanja bo prišlo do popolnega kolapsa ne samo ukrajinske vojske, temveč tudi do gospodarstava in ukrajinske družbe nasploh. Potem pa do posledic za NATO, Evropo in Zahod v celoti.

  Politika Ukrajine kot “battering ram” nasproti Rusije se je popolnoma izjalovila.

  – Namesto hiperinflacije v Rusiji imate trden rubelj in inflacijo v Evropi in ZDA,

  – namesto socialnih nemirov v Rusiji imate socialne nemire v Evropi (o katerih main stream mediji, če se le da, ne poročajo),

  – namesto zloma ruske ekonomije, ta zasluži v letošnjem letu dodatnih 300 milijard USD (kar skoraj toliko kot 330 mrd USD zaplenjenih deviznih rezerv), in ima kljub vojni ob tretjem četrtletju izravnan proračun, imate Evropo, ki drsi v recesijo (če bo samo to, bo še dobro),

  – namesto razpada Rusije, grozi razpad Evrope,

  – namesta zrušitve Putin-ove vlade, ta uživa po anketah neodvisnih medijev več kot 80% podporo, na drugi strani pa padajo vlade v Evropi,

  – namesto planiranih zrušenj vlad (barvnih revolucij) v Belorusiji, Kazahstanu, Iranu, imate okrepljena ruska zavezništva in okrepljen, skupaj s Kitajsko SCO,

  – namesto krepitve unipolarnega sveta in “rules based order”,imate vstajanje novega multipolarnega svetovnega reda baziranega na nacionalni suverenosti in mednarodnem pravu.

  Gre za popolen Zahodni-“failure” .

  Če hoče Zahod sploh kaj ohraniti od tega kar je dobil v Ukrajini po 1991 in predvsem po 2014, potem mora uspešen pohod Rusije čim prej ustaviti s premirjem in pogajanji. Pametni ljudje kot so Henry Kissinger in celo “Ur-russophobe” Zbrezinski so to ugotovili že zdavnaj. Ker drugače od 17 milijonov hektarov plodne zemlje, ki so jo pridobile ameriške firme za časa Zelenskega, ne bo nič. Prav tako od ostalih naložb, ki so jih “poplenile v Ukrajini. Da ne govorimo o vojaškem položaju, ki je za Zahod in Ukrajino povsem brezupen. In če tega politiki, vajenih govorov o “the finest military of the world” in posledični zaslepljenosti, ne razumejo, vojaški profesionalci to vedo zagotovo.

  General Milley je v predhodnih govorih potrdil to, kar sem vam povedal v predhodnem članku

  https://damijan.org/2022/11/04/ukrajina-vojaska-analiza-3/

  – vojaške izgube (mrtvih) je v Ukrajini več kot 100.000 tisoč kar pomeni, če vzamemo minimalno razmerje mrtvi:ranjeni, da je iz stroja vrženih več kot polovica od 700.000 glave ukrajinske armade, ki se je borila od spomladi naprej. Da je večina najbolj izurjene in profesionalne ukrajinske vojske pobita. Da Rusija zelo uspešno nadaljuje s ciljem te vojne – demilitarizacijo Ukrajine, tj. uničenje ukrajinskega vojaškega potenciala.

  Govorjenje o menda izjemnih ruskih izgubah je predvsem v funciji “uravnoteženja” zahodnega debakla. Ruske skupne sile (Donbas, prostovoljci, Čečeni, ruska vojska se realistično gibljejo okoli 20 tisoč mrtvih od katerih je profesionalne ruske vojske manj od 5 tisoč). To ni malo za nobeno družbo, vendar je glede na naravo te vojne (tehnološko vrhunsko razviti nasprotniki), obseg (bori se približno milijon vojakov), razsežnost (Ukrajina obsega več kot 600.000 km2) in specialne okoliščine (varovanja lokalnega ruskega prebivalstva kar onemogoča polno razvitje ruske vojaške doktrine) znotraj “sprejemljivega” statističnega okvira za rusko stran. Rusi, za razliko od zahodnih družb, vedo, da v vojni ne gre brez žrtev.

  Bistveno bolj realistično sliko – s strani upokojenih vojaških strokovnjakov – specialistov za SZ in Rusijo, dobite tukaj;


  https://www.veteranstoday.com/2022/11/20/speaking-truth-to-empire-11/

  in še kratek ruski pogled:

  https://www.stalkerzone.org/about-the-slowness-of-russias-military-operation/

  Všeč mi je

%d bloggers like this: