Politico: Evropa obtožuje ZDA okoriščanja z vojno v Ukrajini. So what!

Bruseljski Politico poroča o menda naraščajočem nezadovoljstvu med evrokrati in evropskimi politiki nad ZDA. Denimo, točka 1, nad tem, da imajo edino ZDA korist od te vojne, saj se okoriščajo s tem, da Evropi drago, štirikrat dražje od ameriških cen, prodajajo plin:

“Dejstvo je, da če pogledaš trezno, je država, ki ima največjo korist od te vojne, ZDA, ker prodajajo več goriva, in to po višjih cenah, in ker prodajajo več orožja,” je za časopis Politico povedal neimenovani višji vir iz Bruslja.

Ne razumem tega razburjanja evrokratov in politikov, saj je to bil ves čas načrt ZDA. Prav nazorno so ga razdelali v javno dostopni študiji RAND korporacije za ameriško vlado “How to extend Russia”: Rusijo je treba izzvati, da se vojaško ali ekonomsko preveč izpostavi, nakar je treba proti njej uvesti mednarodne sankcije, pri čemer je ključno, da jih uvedejo evropske države in prekinejo nabave ruskih energentov, od česar bodo zaslužili ameriški izvozniki energentov:

Najbolj obetavni ukrepi za obremenitev Rusije na področju proizvodnje energije in mednarodnega pritiska so naslednji:

  • Expanding U.S. energy production would stress Russia’s economy, potentially constraining its government budget and, by extension, its defense spending. By adopting policies that expand world supply and depress global prices, the United States can limit Russian revenue. Doing so entails little cost or risk, produces second-order benefits for the U.S. economy, and does not need multilateral endorsement.

  • Imposing deeper trade and financial sanctions would also likely degrade the Russian economy, especially if such sanctions are comprehensive and multilateral. Thus, their effectiveness will depend on the willingness of other countries to join in such a process. But sanctions come with costs and, depending on their severity, considerable risks.

  • Increasing Europe’s ability to import gas from suppliers other than Russia could economically extend Russia and buffer Europe against Russian energy coercion. Europe is slowly moving in this direction by building regasification plants for liquefied natural gas (LNG). But to be truly effective, this option would need global LNG markets to become more flexible than they already are and would need LNG to become more price-competitive with Russian gas.

Resnično ne razumem, zakaj se evrokrati in evropski politiki zaradi tega razburjajo. To je bilo ves čas v skripti, v zdavnaj določenem scenariju. Plus, ZDA zdaj vendarle pomagajo Evropi, da se lažje plinsko osamosvoji od Rusije. In sploh za te visoke cene niso krive ZDA, pač pa ruska invazija na Ukrajino:

“Za dvig cen energentov v Evropi je kriva Putinova invazija v Ukrajini in Putinova energetska vojna proti Evropi, pika,” je povedal tiskovni predstavnik Bidnovega Nacionalnega varnostnega sveta. “Izvoz utekočinjenega zemeljskega plina iz ZDA v Evropo se je dramatično povečal in omogočil Evropi, da se osamosvoji od Rusije.”

Naprej, točka 2, ZDA naj bi z nepoštenimi subvencijami spodbujale svoja tehnološka podjetja in privlačile evropska podjetja, da investirajo v ZDA:

Najspornejša točka zadnjih tednov so Bidnove zelene subvencije in obdavčitve, za katere Bruselj pravi, da nepošteno preusmerjajo trgovanje iz EU-ja in grozijo, da bodo uničile evropske industrije. Kljub uradnim ugovorom iz Evrope pa Washington do zdaj ni pokazal kakega posluha za pritožbe.

So what! ZDA izvajajo ekonomski nacionalizem na steroidih. Ker želijo ohraniti svoj tehnološki, ekonomski, finančni in politični primat v svetu. Kaj Evropejcem ni jasno?! So mar mislili, da so partnerji, bratje, tovariši z Američani in da bodo Američani z njimi enakovredno vladali svetu?! Kakšne šole so končali evrokrati in evropski politiki?!

Točka 3, ZDA kujejo dobičke z dobavami vojaške opreme Evropi. Evropske države so z vojaško pomočjo Ukrajini izpraznile svoja vojaška skladišča in jih morajo spet napolniti – z ameriško vojaško opremo in orožjem:

Potem je tu še porast v naročilih za ameriško vojaško opremo, saj evropskim vojskam zmanjkuje zalog, ker so vse poslale v Ukrajino. Milijoni, ki se stekajo v ameriški obrambni proračun, so prav tako vir naraščajočega negodovanja.

Po besedah višjega evropskega funkcionarja bi obnova zalog bolj sofisticiranega orožja zaradi težav v dobavni verigi in proizvodnji čipov lahko trajala “leta”, kar še podžiga strahove, da bo imela ameriška obrambna industrija samo še več koristi od te vojne. Pentagon ob pritiskih zaveznic že razvija načrt za pospešitev prodaje orožja.

Spet ne razumem, kaj ni tukaj bilo jasno od vsega začetka te nesrečne vojne v Ukrajini. ZDA so spodbujale evropsko vojaško pomoč Ukrajini z dvojnim namenom: da nagajajo Rusiji in da evropske države spraznijo svoje zaloge ameriškega orožja in opreme, da jih bo ameriška vojaška industrija lahko spet napolnila. Vmes pa bodo evropske države seveda povečale proračune za vojsko.

In točka 4, ameriška ignoranca naj bi bila vir frustraciji za evropske politike:

Drugi predstavniki EU-ja in diplomati so se strinjali, da je ameriška ignoranca glede posledic za Evropo velika težava. “Evropejci so vidno frustrirani nad pomanjkanjem predhodnih informacij in posvetovanj,” je povedal David Kleimann iz možganskega trusta Bruegel.

Ha, ha, ha. Kdo je tukaj padel z Marsa? Pa kaj če se Evropejci nekaj pritožujejo? So what!:

Fuck the EU” (veleposlanica ZDA Nuland)

Dragi Evropejci, umirite se, vi tukaj o ničemer ne odločate

Ne razumem, kaj tukaj ni bilo jasno od vsega začetka. Vojna v Ukrajini je najboljša stvar, ki se je ZDA lahko zgodila. Nagajali in ošibili bodo Rusijo, še bolj podjarmili in gospodarsko izčrpali Evropo ter naredili odličen biznis za svojo energetsko industrijo in vojaško industrijo. Kot so ga naredili v Iraku, pa v Libiji, pa v Siriji, pa v Afganistanu…

Sicer pa: Prvič, Rusija in Ukrajina tukaj sploh nista pomembni, ameriška strategija cilja na Kitajsko, ki edina lahko ogrozi primat ZDA. In drugič, EU v teh vojnah in strategijah ni noben faktor, je zgolj izvrševalec ukazov iz ZDA. Zato, dragi Evropejci, bodite tiho, sicer vam bomo odklopili plin, s klikom na gumb zaustavili vse banke, bolnišnice, vso energetsko in prometno infrastrukturo ter zaprli vse elektronske komunikacije. Sicer pa imamo o vsakem izmed vas na voljo stotine megabajtov in gibajtov gradiva, kakšne posle izvajate med prijatelji in kaj počnete privatno in ne bi želeli, da vaša žena ali javnost za to izve. Vprašajte Snowdena.

Evropa je pač slabo plačana punca na poziv Američanov. Brez dovoljenja ZDA ne sme niti pisniti. In ta podrejenost ni zaradi ameriških vojaških baz in jedrskih konic v Evropi, pač pa zaradi popolne prevlade ZDA na energetskem, finančnem (od SWIFTA naprej) in tehnološkem področju (od GPS do socialnih omrežij in navadnega programa za pošiljanje e-pošte).

Rusija in Kitajska sta edini, ki to razumeta in sta se na teh področjih osamosvojili od ZDA. Neodvisnost se sicer izraža pri najbolj navadni aplikaciji za e-pošto in najbolj klinčevem socialnem omrežju, toda dejansko se začne s tehnološko neodvisnostjo (lastni operacijski sistemi, lastni serverji, lastne tehnologije od GPS do SWIFT), energetsko neodvisnostjo in finančno neodvisnostjo.

Evrope tukaj ni nikjer. Torej naj bodo evrokrati in evropski politiki tiho.

%d bloggers like this: