Samo en način je, da ne pristanemo v avtokraciji: Gremo volit!

Kot pišem v današnjem komentarju v Dnevniku: Če želimo preprečiti, da bi končali v avtokraciji in nato v njej obtičali, moramo populistom preprečiti, da sploh pridejo na oblast. To pa je mogoče le, če gremo množično volit in če strateško volimo.

Gremo volit!

Vir: Najdeno na tviterju in ponarodelo (avtor, javi se)

En odgovor

 1. Še kako drži!

  Problem Janševe vlade in sploh cele desne opcije je popolno ignoriranje pravne države oz brutalno zanikanje zakonskih okvirov, kadar so ti v nasprotju z njihovimi cilji. Če bomo to pustili, bomo končali direktno v fašizmu. Dajte zraven še legalna Jaševa strelska društva, pa je slika kompletna.

  Naj dam primer neupoštevanja prava Janševe vlade oz. njegove brutalne kršitve v mojem primeru.

  Vlado Republike Slovenije in NIJZ tožim zaradi omejitve statusa prebolevnika na 6 mesecev. Sodišču smo priložili 150 objavljenih znanstvenih člankov, ki kažejo, da imajo prebolevniki Covid-19 (tisti, ki so preboleli ne tisti , ki so samo pozitivni na PCR testu) trajno oz dolgotrajno zaščito v veliki večini primerov. Od tožene stranke je moj odvetnik dne 14.9.2021 zahteval strokovne podlage na osnovi katerih so omejili moje ustavne človeške pravice. Dne 13.10. 2021 so odgovorili, da zahtevka ne morejo izpolniti iz preprostega razloga – ker STROKOVNIH PODLAG NIMAJO !!!

  Si vi to predstavljate? Država omeji ne samo ustavne pravice, ampak človeške pravice po listini Združenih narodov na pamet, brez strokovne podlage in brez pravnega okvira. In nikome ništa!!!

  Ne vem, če zaradi sramu ali kakšnega drugega razloga vseeno navedejo naj pogledamo zapisnike Strokovne skupine za Covid-19. Naj omenimo, da Skupina nima nikakršne zakonodajne pristojnosti, da si je vodenje Covid politike protizakonito uzurpirala od NIJZ, ki ima po Zakonu o nalezljivih boleznih(ZBN) vse pristojnosti. Kljub temu gremo pogledat v zapisnike kjer ,…surprise, surprise,… strokovna skupina predlaga Janševi vladi neomejen čas statusa prebolevnika. Je to kaj vplivalo na Janševo vlado?

  Kje pa? Janševa vlada mirno “povozi” stroko in pravo. Glej naprej:

  Janševa vlada je septembra 2020 spremenila Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB), ker ga je od aprila do septembra 2020 sistematično kršila. ZNB je namreč omogočal lockdown-e izrecno samo v primeru najbolj nalezljivih in smrtonosnih bolezni (hemoragične mrzlice kot Ebola Warburg, črne koze, kuga) tj. takih, ki imajo smrtnost tipično nad 20% in ne Covid-19, ki ima smrtnost (Infection Fatality Rate – IFR ) pod 2 promiloma tj. 100-krat manj !!!!. (Mimogrede rang IFR za gripo je med 1 in 5 promili).

  V spremenjenem Zakonu iz 2021 to omejitev spusti in določi, da bo kriterije določil Pravilnik. Gre za jasen poskus, da bi odločanje o omejitvah človekovih pravic prenesli iz zakonodajnega postopka in parlamenta na Vlado. Ustavno sodišče 18.10.2021 to rešitev razglasi za neustavno (ne more pravilnik omejiti pravic v večji meri kot to že počne zakon – gre za v svetu splošno veljaven pravni princip). Hkrati da Ustavno sodišče Vladi 2 meseca časa, da popravi ZNB in ustrezen Pravilnik.

  Se je Vlada lotila dela, zavihala rokave, zbrcala svoje birokrate in predlagala parlamentu popravljen Zakon in ustrezen Pravilnik (ki ga v 1 letu ni uspela narediti) v roku (2 mesecev), ki ji ga je postavilo Ustavno sodišče?

  Kje pa!

  Gre v frontalen napad na Ustavno sodišče, ki je menda krivo, da ne more samovoljno izvajati proti Covidne politike! Kar pomeni, da so ukrepi v zvezi s Covid-19 od 18.12.2021 brez ustrezne pravne podlage! Brez sramu, brez kančka samorefleksije.

  Gre za vzorec, ki smo ga pri Janši videli v vseh teh letih. Ko ga najdejo v krivem delovanju, gre z vso silo v napad proti tistemu, ki na krivdo pokaže.

  P.S.

  Vsa pravna obramba tako Vlade kot NIJZ je temeljila na zahtevi, da sodišče sodbo zavrže (strokovnih podlag, ki bi lahko parirale našim 150 znanstvenim člankom jasno, da nima). No, sodišče je zahtevek vlade in NIJZ suvereno zavrnilo.

  Še je upanje,..in volitve aprila so pri tem ključne.

  Všeč mi je

%d bloggers like this: