Perverzni užitki nasprotnikov cepljenja

Slavoj Žižek je v kolumni v Russia Today nelogično nasprotovanje cepljenju v sebi lastnem stilu opisal kot perverzno mazohistično uživanje v trpljenju zaradi epidemije. Anticepilci naj bi perverzno uživali v odrekanju svobode ter depresiji in apatiji zaradi vladnih ukrepov, ker pač nimajo nekega jasnega življenjskega cilja, zato želijo epidemijo z zavestnim necepljenjem podaljšati.

Prosim, ne mečite kamnov vame…

Naši mediji pogosto špekulirajo, zaradi katerih skritih motivov antivakserji tako odločno vztrajajo pri svojem stališču, a kolikor vem, nikoli ne izzovejo najbolj očitnega razloga: na neki ravni želijo, da se pandemija nadaljuje, in vedo, da zavračanje proti-pandemičnih ukrepov epidemijo podaljšuje.

Če je temu tako, je naslednje vprašanje, ki si ga je treba zastaviti: zakaj si antivakserji želijo nadaljevanje pandemije?

Tu bi se morali izogniti kakršnimkoli psevdofreudovskim razlagam, kot da gre za neko različico nagnjenja k smrti, želje po trpljenju in smrti. Razlaga, da antivakserji nasprotujejo ukrepom proti pandemiji, ker niso pripravljeni žrtvovati zahodnega liberalnega načina življenja, ki je zanje edini možni okvir svobode in dostojanstva, je resnična, vendar ne dovolj. Tu bi morali dodati perverzno uživanje v samem odrekanju običajnim užitkom, ki jih prinaša pandemija. Ne smemo podcenjevati skritega zadovoljstva, ki ga zagotavlja pasivno življenje depresije in apatije, ki se samo vleče brez jasnega življenjskega projekta.

Vir: Slavoj Žižek, Russia Today (moj prevod)

%d bloggers like this: