Anticepitvena histerija in pomen dobre in pomirjujoče komunikacije

Aljoša Harlamov

Naslednjih 14 dni bo ključnih za vse tiste, ki še vedno ne razumejo, kako pomembna pri vodenju epidemije je pomirjujoča, dvosmerna in jasna, strokovno utemeljena komunikacija, ki v javnosti ustvarja zaupanje in nagovarja družbo kot skupnost z enotnim ciljem.

Potem ko so cepljenje s cepivom podjetja AstraZeneca ustavili v večini držav EU, Slovenija pač ni imela velike izbire. Toda zelo pomembno bo, kako v vmesnem času, ko čakamo na odgovore o korelaciji s strdki, nagovarja javnost in kako bo komunicirala verjetno potrditev cepiva.

Zadnje dni smo bili ob prvih novicah o težavah po celjenju z AstraZeneco že priča množični histeriji; ko so po relativno milih in pričakovanih stranskih posledicah in odzivih imunskega sistema, ki jih očitno spet ni nihče (dobro) skomuniciral, zbolevali celi šolski kolektivi.

Izredno težko bo ustaviti ta strah, ki se je pojavil in ki je v psihosomatskem odzivu cepljenih kolektivov v pravi samoizpolnjujoči se prerokbi povzročil le še več strahu. Ne le pred cepivom AstraZeneca, ki bo najbrž potrjeno za nadaljnjo rabo, ampak tudi pred ostalimi.

In tu bo najbolj važna komunikacija. Potrditev znanosti ne bo pomagalo, če je ne bomo znali pravilno skomunicirati. In, ja, tu bo naslednjih 14 dni ključnih tudi za nekatere medije, ki se s klikfehtajočimi članki na spletu v zadnjih dneh niso najbolj izkazali.

Na preizkušnji pa bodo tudi zagovorniki absolutne svobode govora, ki pod to okrilje umeščajo tudi laži, manipuliranje, zavajanje itd., saj se panika proti cepljenju z antivakserskih skupin in forumov širi po številnih drugih omrežjih in skupinah.

Širijo se teorije zarote in lažne anekdote o znancu znanca, ki se mu je zgodilo to in ono; urbani miti, ki jim vsak doda kakšno začimbo in podrobnost, da je informiranemu in kritičnemu posamezniku, ki ga ni strah, hitro jasno, da so izmišljeni.

A informiranost in kritičnost sta pogoj dobre komunikacije in ta je obratno sorazmerna s strahom. Pri nas pa neobstoječa strategija cepljenja, kjer očitno ni nobene predpriprave, slaba, zmedena komunikacija vlade, klikfehtajoči mediji in t.i. zarote ne obetajo nič dobrega.

__________

* Izvorno objavljeno kot twitter thread. Objavljeno z dovoljenjem avtorja.

En odgovor

%d bloggers like this: