Corona ukrepi: Prosim, začnite poslušati stroko

Zakaj ukrepi ne delujejo? V prvi vrsti zaradi tega, ker poleti zdravstvenega in socialno-varstvenega sistema niste pripravili za drugi val. Ker represija, kaznovanje in zahteve vedno rodijo odpor. Preberite si prosim kakšen priročnik o motivacijskem intervjuju (sploh uradni govorniki) ali, še bolje, v strokovno skupino vključite strokovnjake s področja poznavanja človekove psihe in duševnega zdravja. Seveda pod pogojem, da strokovno skupino sploh upoštevate. Ukrepi ne delujejo, ker so konfuzni.

Se zavedate, da delujete kot razglašen orkester, ki pa pričakuje, da mu bo publika ploskala in želela “še”!? Ljudje vam ne zaupajo (več) in odgovornost za nizko precepljenost boste nosili sami.

Kaj pričakujemo od svojih otrok, ko zamočijo? Da bodo to priznali in poskušali popraviti, kar se popraviti da. Enako velja za starše. Prosim, naredite to tudi vi, pa če sebe vidite kot starša ali kot otroka. V obeh primerih je to vaša dolžnost!

Kaj torej predlagam? Priznajte, da ste naredili napake, v strokovno skupino vključite strokovnjake za duševno zdravje in komunikacijo, na list papirja zapišite vse ukrepe, ki trenutno veljajo, in jih prerešetajte. V treh mesecih se je verjetno pokazalo, kateri so smiselni in kateri ne.

Zanima me, zakaj ste kot kriterij sproščanja ukrepov dali število okuženih? Ta cifra je za moje pojme brezpredmetna, ker se način testiranja kar naprej spreminja. Merodajno je število hospitaliziranih in na intenzivni negi. Če je naš cilj ta, da zaščitimo najbolj ranljive, se skoncentrirajte nanje.

Saj vem, da politiki nikoli ne delate dolgoročnih planov, ampak toliko, da napišem – ti ukrepi so po moje že naredili ogromno škode, ki bo državo v bodoče stala še veliko več kot epidemija sama, duševno pa bodo propadali in umirali mladi in delovno aktivni.

Vir: Janja Mišič, Republika Slovenija/Predlagam.vladi.si

%d bloggers like this: