Predvsem pozna odobritev cepiva, nato omejene dobave, kriva za počasno cepljenje v EU

Tole potrjuje mojo včerajšnjo tezo, da je za počasno cepljenje v EU državah in za zaostajanje za V. Britanijo kriva predvsem pozna odobritev cepiva s strani EMA (2 tedna za Britanijo). Seveda pa tudi omejene tedenske dobave cepiva, na katere je pristala Evropska komisija, ne omogočajo, da bi EU države lahko morda kasneje dohitele Britanijo glede stopnje precepljenosti.

Ni kaj, v tem segmentu je britanska vlada izkoristila svojo novo suverenost in prehitela EU. Ta dva tedna zamika v odobritvi cepiva in počasnejši roll-out cepljenja v EU lahko pomenita (po nepotrebnem) nekaj deset tisoč več mrtvih v EU, hkrati pa tudi počasnejšo dinamiko odpiranja in večji upad gospodarske aktivnosti v prvi polovicci 2021.

En odgovor

  1. Zanimivo je, da se je vsa farmacevtska, ydravstvena in politična srenija osredotočila in se še vedno osredotoča le na cepivo. O morebitnem zdravilu v zadnjem letu dni nismo prav veliko slišali. Zakaj? Res je da je cepivo pomembno in najboljši način dolgoročno obvladovati virusno okužbo. Pa vendar se zdi, da ni skorajda nikakršne iniciative (in med slovenskimi zdravniki tudi ne vedenja ) na področju uporabe zdravil, ki bi morda pomagala. Ivermectin se je pokazal kot učinkovit. Zakaj ni pogojne urgentne odobritve? Zdravilo je znano. Varnostni profil je znan. Študije na Covid bolnikih niso razkrile nobenih nepričakovanih stranskih učinkov. Lenzilumab – monoklonsko protitelo, podjetja Humanigen je prav tako pokazalo izvrstne rezultate pri najtežjih bolnikih. Navsezadnje Artemisin, ki ga najdemo v pelinu in je aktivna učinkovina v nekaterih antimalarikih ravno tako deluje. Pomembnost Vitamina D in Cinka se veliko premalo poudarja. Torej, ali lahko zahtevamo, da strokovne in pristojne službe omogočijo zdravljenje ljudi z npr. Ivermectinom? Glede na vse, kar se je cepivom pogledalo skozi prste, menda ne potrebujemo placebo kontroliranih študij na Invermectin, saj bi bilo to ne etično. In placebo študija niti ni potrebna, saj bi se menda lahko razbralo iz statistike…in glede na rezultate že opravljenih študij, bi bila razlika očitna.
    Torej, kako naprej?

    Všeč mi je

%d bloggers like this: