Madžarski desant na Luko Koper: Od jazbecev in cmerarjev do janšistov

Dragi soborci,

kot ste že prebrali v medijih, Vlada Republike Slovenije išče morje Madžarski in prosi svojega madžarskega gospodarja za miloščino. Toliko velikih besed nove vlade o pomembnosti slovenstva in slovenskega naroda, ob prvi priložnosti pa ta razprodaja slovensko zemljo in njene najvitalnejše dele gospodarstva! Pred dvema letoma smo se skupaj veselili, da so se Madžari dokončno umaknili od luške in slovenske zemlje. Očitno smo se veselili prezgodaj. Vlada je iz predalov vzela Cerarjev dogovor z Madžari in ga še nekoliko popravila njim v prid, spet na škodo Slovenije in Luke. Tokrat, poleg naše zemlje, želijo še naše dobičke, ki jih že desetletja pridno in z odrekanjem ustvarjamo delavci Luke Koper, Slovenskih železnic, itd.

Namesto, da bi se Vlada ukvarjala s slabo vodeno zdravstveno korona krizo ter posledično tudi z gospodarsko in socialno krizo, se raje ukvarja z izdajo in razprodajo naše države in vsega vrednega, kar je v njej preostalo. Nič novega. Vse že videno. Vprašanje pa je, ali bomo to dopustili?!

Za pest drobiža oziroma 200 mio madžarskih evrov posojila, ki ga bomo vračali desetletja z dragimi obrestmi, želi “naša” Vlada podariti zemljo Madžarom, ki bi morala pripadati Luki Koper, ko bi se ta širila na že določena zemljišča v prihodnjih letih. Ker jim niti to ni dovolj, želijo Madžarski podariti delež v podjetju 2TDK, ki gradi in bo upravljalo drugi tir Divača-Koper. Luka Koper, ki bo skozi takso za pretovor v naslednjih letih vplačala družbi 2TDK vrtoglavih 350 mio eur, pa ne bo dobila niti promila solastništva v tej družbi. In to še ni vse, napoveduje se, da bi se ob vstopu Madžarske v solastništvo 2TDK, projekt drugega tira za nas davkoplačevalce podražil za več 100 mio eur. 

Spomnimo, leta 2016 so našo Luko napadli jazbeci, vendar smo jih uspešno ukrotili in jih strpali v kletke. Nato so v naslednjih dveh letih cmerarji poskusili prodati našo zemljo Madžarom, vendar smo s skupnimi močmi tudi to preprečili. 

Kot v preteklosti, trdimo tudi danes. Slovenija pri financiranju drugega tira ne rabi “posojil” drugih držav, saj je bila finančna konstrukcija za izgradnjo tira uspešno zaprta. Prav tako Luka Koper nima odvečne zemlje za šenkanje drugim državam. 

Luka Koper še naprej potrebuje “poslovno nevtralnost”, kjer ne bo dajala prednosti nobeni poslovni stranki, državi ali pa politiki. Potrebuje predvsem mir, zemljo za širitev ter čimprejšnjo izgradnjo drugega tira! Edino tako bomo lahko še naprej ustvarjali visoke dobičke, ki jih bomo lahko vlagali v razvoj, razdelili med nas delavce, ki te dobičke ustvarjamo, med lokalno prebivalstvo, upokojence in ostale državljane! 

Če tega Vlada ni sposobna narediti, naj gre raje s turističnimi boni na oddih v Balaton.  

Luke ne damo!

Vir: SŽPD informator #3 

4. december 2020

%d bloggers like this: