Epidemija gre proti vrhuncu, potrebno je zdržati, zaupati stroki in se obnašati odgovorno

Današnja številka novih okuženih je dramatično višja od predhodnih: 2600+ in raste… Velja ponoviti: pred nekaj tedni je epidemija ušla izpod nadzora (pustimo tu zakaj & kdo…). To pomeni, da se je virus začel skokovito razširjati v populaciji, kar je pokazal visok odstotek pozitivnih med testiranimi in nezmožnost učinkovitega sledenja stikom.

Število bolnih in omejene kapacitete zdravstvenega sistema so narekovale nujno zaostritev ukrepov in nedavno uvedbo lockdowna (čeprav ne tako poimenovanega, za neresno ‘preizkusno’ dobo enega tedna, z veliko izjemami – a pustimo ob strani tudi to…). 

Kljub lockdownu je zaradi razširjenosti in inkubacijske dobe bolezni pričakovana in neizogibna posledica, da bodo vsi kazalci groze: od števila kužnih, hospitaliziranih, na intenzivni negi in intubiranih, pa vse do števila mrtvih, neizprosno naraščali vsaj še dober (slab !) teden. 

Poudariti pa velja, da bi bili s tem dramatičnim naraščanjem, ki smo mu priča in ga bomo šokirani spremljali v prihodnjih dneh, po brezkompromisni logiki stvari imeli opravka tudi v (realno nemogočem) primeru 100% spoštovanja vseh predpisanih in nepredpisanih ukrepov in omejitev! 

Najhujšega torej sploh še nismo videli. Zato ne pomaga zaklinjanje in preklinjanje tistih, ki naj bi ne spoštovali aktualnih ukrepov. Še več – takšno početje je kontraproduktivno, saj zgolj povečuje nezaupanje (“ukrepi očitno ne primejo, saj številke še kar rastejo”) in deli. 

Namesto tega je treba jasno povedati, da ni drugega izhoda kot dosleden nekajtedenski lockdown. 

Blaženje vseh tistih krutih posledic, kar jih je še mogoče ublažiti, je edino, kar neposredno v stopnjevanju tokratnega (in nikakor ne zadnjega!) vala epidemije še lahko naredimo… 

V tem času pa moramo od države tudi zahtevati, da končno pripravi resen načrt obvladovanja epidemije, domišljen režim vnovičnega odpiranja in ugodnejše predpostavke ponovnih zapiranj. Tega brez brezrezervne osredotočenosti in aktivacije vseh resursov ne bo zmogla narediti. 

Vrag ni odnesel samo šale, ampak je predvsem zapovedal ta divji ples pulziranja med omejeno normalizacijo in zapiranjem. Če želimo, da pravi pulz ne zamre prevelikemu številu ljudi, potem bo potrebno verjeti zbranim podatkom, upoštevati napovedi epidemiologov in zaupati stroki.

Obnašajmo se odgovorno. Omejimo druženja na najbližje, upoštevajmo nasvete stroke, uporabljajmo vsa zaščitna sredstva, razkužujmo roke in površine & uporabljajmo aplikacijo #OstaniZdrav.

Samo skupaj lahko zmoremo.

%d bloggers like this: