Kje so se okužili slovenski turisti na Hrvaškem?

V podporo komentarju o nesorazmernosti slovenskih ukrepov (splošne karantene) za povratnike iz Hrvaške je spodaj povzetek iz članka na Necenzurirano. Iz mednarodnih podatkov sledi, da se je na Hrvaškem okužilo vsaj 52 Slovencev, vendar od tega 51 v Novalji na Pagu (zloglasna žurerska plaža Zrče, eden pa v Makarski). Po teh podatkih se nihče od Slovencev ni okužil v Istri ali Kvarnerju.

Kljub (verjetni) nepopolnosti teh podatkov je očitno, da je verjetnost okužbe Slovencev v Istri ali Kvarnerju, kjer jih je letovalo med 70% in 80%, izjemno majhna. Kar seveda ponovno postavlja pod vprašaj nediferenciran ukrep slovenske vlade, ki je celotno Hrvaško umestila na rdeči seznam, namesto zgolj dveh najbolj epidemiološko problematičnih regij (Zagrebška in Splitsko-dalmatinska).

Nihče od slovenskih državljanov, ki so julija in avgusta dopustovali v Istri in na Kvarnerju, se tam ni okužil z novim koronavirusom.

To je razvidno iz zadnjih podatkov evropskega sistema za hitro opozarjanje in odzivanje (EWRS) o okužbah tujih turistov na Hrvaškem. Vlada v Zagrebu jih je zajela v zadnjem poročilu o epidemiološkem stanju v državi. V obdobju med 7. julijem in 17. avgustom se je tako na Hrvaškem skupaj okužilo najmanj 159 turistov: 69 iz Avstrije, 52 iz Slovenije, 22 iz Velike Britanije, 13 iz Nemčije in trije iz Italije.

Praktično vsi turisti iz Slovenije (51) so se okužili v Novalji na otoku Pagu, kjer se nahaja plaža Zrče, najbolj priljubljen kraj za poletne zabave na severnem Jadranu. Eden se je okužil še v Makarski. V tej sezoni je sicer na Hrvaškem dopustovalo več sto tisoč prebivalcev Slovenije, ki so samo v juniju in juliju opravili skoraj 700.000 nočitev, od tega več kot 70 odstotkov v Istri in na Kvarnerju. To posledično pomeni, da je z območja, kjer je počitnice preživljala večina Slovencev, v našo državo v najslabšem primeru prišel le zanemarljiv delež uvoženih okužb.

Vir: Necenzurirano

3 responses

  1. Podatki, ki jih je objavil portal Necenzurirano, niso zanesljivi: https://twitter.com/LukaRenko/status/1297088846413299713
    Vprašanje je tudi, kako uvesti karanteno samo za tiste, ki prihajajo iz Zrč – že v osnovi ne gre za državljane, ki bi upoštevali kakršna koli epidemiološka priporočila oz. nasvete. Osebno sem mnenja, da je stvar Hrvatov, kako izvajajo ukrepe, ne pa Slovenije, da se ukvarja z identifikacijo, kje je kdo dopustoval.

  2. Verjetnost, da bo mlad človek, ki žurira v Zrčah resno zbolel ali umrl od Covid-19 je praktično enaka nuli. Oz manjša od verjetnosti , da bo umrl od prometne nesreče (prosto po proff. emeritus iz Stanford-a -Ioanidesu). Da pa virus kroži po Sloveniji v veliko večji meri (nekaj 10-krat več) od uradno okuženih je jasno vsakomur kolikor toliko razmišljujočemu.

    V čem je potem problem?

  3. Jaz pa se popolnoma strinjam, da so ukrepi nesorazmerni, da ne rečem neumni. Čas je že, da se ljudem dopusti vzeti odgovornost v svoje roke. Zaščitimo tiste, ki si želijo zaščite, ostalim pustimo živeti. Opažam namreč, da se niti rizični ljudje ne bojijo virusa.

%d bloggers like this: