Splošna karantena za povratnike iz Hrvaške je absolutno nesorazmeren ukrep

Napoved vladnega govorca Jelka Kacina, da bo vlada jutri najbrž Hrvaško uvrstila na rdeči seznam in da bodo po petku vsi slovenski državljani, ki se vračajo iz Hrvaške, morali v 14-dnevno karanteno je absolutno nesorazmeren in politično kratkoviden ukrep. Razumljivo je sicer, da je vlada zaskrbljena nad situacijo v sosednji državi in da želi pred začetkom šole epidemiološko situacijo v Sloveniji spraviti pod nadzor. Vendar pa je pri tem potrebno preučiti situacijo in podatke ter uvesti ukrepe, ki bodo sorazmerni glede na situacijo, ne pa uvajati linearnih, splošnih drastičnih ukrepov.

In dosegljivi podatki absolutno ne podpirajo drastičnosti vladnih ukrepov.

Naj navedem tri ključna dejstva za razumevanje situacije. Prvič, če pogledate starostno strukturo novih potrjenih primerov Covid-19 od začetka avgusta, lahko vidite veliko koncentracijo okužb v starostni strukturi pod 35 let. Od celotnega dnevnega prirasta novih okužb na to starostno skupino odpade med polovico in dvemi tretjinami vseh primerov (rumena in svetlo zelena barva v spodnjem grafikonu). V zadnjih tednih se torej okužba pospešeno širi med mladimi, ki imajo pač drugačen slog druženja in dopustovanja (večje zabave, nočni klubi itd.).

 

Vir: Covid-19 Sledilnik

Drugič, vendar se le manjši del teh novih primerov nanaša na osebe, ki so se vrnili iz Hrvaške. Po dosegljivih podatkih se  le ena tretjina novih primerov v zadnjih 24 urah  nanaša na osebe, ki se vračajo iz tujine (večina  naj bi prišla iz Hrvaške). Na povratnike iz Hrvaške se nanaša le okrog ena četrtina vseh novih primerov okužb, dve tretjini primerov okužb pa se zgodi doma, v Sloveniji. Predvsem na zabavah na naši prenatrpani Obali.

In tretjič, na Hrvaškem sta problematični predvsem Zagrebška in Splitska županija, na kateri se nanaša levji delež novih primerov. V Istri in Kvarnerju, kjer naj bi po hrvaških podatkih dopustovalo med 70% in 80% vseh slovenskih turistov na Hrvaškem, je primerov okužb le za vzorec – v Istri le 24 in Kvarnerju 36 od skupaj 1,520 vseh okuženih (manj kot 4%).

Covid_HR_2020-08-19

Vir: Koronavirus.hr

Če povzamem:  v zadnjih tednih so “epidemiološko problematični” predvsem mladi v starosti do 35 let, vendar se le kakšna četrtina teh okuži na Hrvaškem, pri čemer pa se v neznatni meri okužijo v Istri ali Kvarnerju.

Zakaj torej zaradi nekaj deset mladcev, ki ne spoštujejo varnostnih ukrepov, s karanteno počez udariti čez 170,000 Slovencev, ki trenutno letujejo na Hrvaškem?! Ta ukrep je povsem in absolutno nesorazmeren glede na situacijo!

Namesto splošne karantene za vse povratnike iz Hvaške je smiseln sorazmerni ukrep, kot so ga uvedle druge države. Denimo ob vstopu v Avstrijo morajo od tega ponedeljka vsi, ki se vračajo iz Hrvaške, predložiti negativen testa na koronavirus, ki ni starejši od 72 ur. Kdor ga nima, mora test opraviti v roku 48 ur od povratka, do rezultatov pa ostati v karanteni.

Hkrati velja ta ukrep niansirati tako glede na regijo, od koder se naši državljani vračajo, kot tudi glede na starostno skupino. Če sta Istrska in Goransko-primorska (Kvarner) županiji neproblematični iz vidiki širjenja okužb, potem zanje niso smiselni drastični ukrepi karantene ob povratku (seveda ob dokumentiranju svojega bivanja v teh regijah). Naj spomnim, da tak režim velja za Španijo, kjer se ukrepi ob vstopu v Slovenijo niansirajo glede na regijo, od koder osebe prihajajo (prav sedaj imamo tak primer v družini). Prav tako je Slovenija, ki je želela celotno Češko dati na rdeči seznam, po protestu češkega predsednika vlade ta ukrep omejila le na specifično problematično češko regijo.

In naprej, če se večina novih primerov nanaša na mlade med 15 in 35 leti, je smiselno targetirati predvsem to starostno skupino in zanjo odrediti obvezno testiranje po povratku (v roku 48 ur) ter obvezno karanteno do pridobitve negativnega rezultata.

Kam so torej izginile napovedi raznih vladnih svetovalcev, da preučujejo možnost uvedbe karanten za mlade do 35 let in za tiste, ki se vračajo iz epidemiološko problematičnih regij?

Ti drastični, nesorazmerni ukrepi slovenske vlade prav gotovo ne bodo povečali priljubljenosti Janševe vlade med tistimi, ki morajo prisilno predčasno končati svoj dopust ali pa na dopust sploh ne bodso mogli iti. Tudi med tistimi ne, ki so bili do sedaj do nje nevtralni. Vlada si bo s tem nesorazmernim ukrepom še dodatno znižala svoje javnomnenjske ratinge. In najbolj prizadeta bo prav največja vladna stranka, saj te ukrepe predlagajo in najbolj vneto zagovarjajo predvsem svetovalci iz njenega kroga in jih bodo izvajali njeni ministri.

Če že ni dovzetnosti za dejstva, velja apelirati na Janševo vlado in njegovo stranko naj vsaj iz vidika potencialnega negativnega vpliva na njuno priljubljenost še enkrat razmisli o ukrepih, ki jih bo jutri sprejela. In naj se za božjo voljo zgleduje vsaj po Avstriji in praksi drugih držav ter sprejme bolj sorazmerne ukrepe.

En odgovor

  1. Ni pomembno, če je res, glavno, da smo proti sedanji vladi. Tako se bere današnja kritika obvezne karantene za dopustnike iz rdečega seznama. Ob tem je treba upoštevati, da se je Hrvaška sama uvrstila na rdeči seznam, saj je spodbujala in ne omejevala širjenje virusov. Pravica posameznikov do užitka bi morala biti podrejena splošni pravici do varovanja zdravja, ne obratno.

    Všeč mi je