Fant brez diplome, ki je postal must-read iz monetarne ekonomije

Leta 2009 je med srednješolskimi počitnicami prebral dve ekonomski klasiki: “A Monetary History of the United States”, konzervativnih ekonomistov Miltona Friedmana in Anne Schwartz, nato pa še “The General Theory of Employment, Interest and Money” levo-liberalnega ekonomista Johna Maynarda Keynesa. Slednja ga je najbolj prevzela. Nato je naletel še na Hymana Minskya in njegovo hipotezo finančne nestabilnosti ter na sodobno monetarno teorijo (Modern Monetary Theory, MMT).

Dovolj za pisanje bloga. Leta 2015 je začel nabirati bralce za svoje zapise o monetarni ekonomiji na svojem substack blogu. V zadnjem letu je nabral 450 naročnikov za svoj plačljiv newsletter, kar mu je prineslo $45,000 solidnega prihodka letno. Na twitterju je zbral več kot 82,000 sledilcev. Njegovi naročniki in sledilci prihajajo iz Wall Streeta, Federal Reserve in akademskega sveta. Podrobno jim je razložil delovanje monetarne ekonomije, zakaj je Fed lani septembra zašel v paniko in kako Fed danes monetarno financira ameriško vlado.

Za 28-letnika brez diplome se je zdelo, da so se mu uresničile ameriške sanje. Nato pa je 2. julija letos Peter Coy v Bloombergu naredil njegov portret.

In krivulje branosti in naročnikov so podivjale. Tankus je začel delati svoj spletni medij, pravkar novači različne profile sodelavcev. Lahko si jih privošči.

Videli bomo ali Tankus lahko postane na področju ekonomskega komentiranja to, kar je uspelo Natu Silverju s 538 na področju napovedovanja izidov volitev in  športnih rezultatov. In upam, da bo njegova knjiga vsaj pol tako dobra kot je Silverjeva “The Signal and the Noise“.

%d bloggers like this: