Gospodarska aktivnost v začetku julija vendarle nekoliko navzgor

Podatki o porabi električne energije (EE) kot indikator gospodarske dinamike kažejo, da se je po zelo slabem juniju, ko je bila tedenska poraba EE za 12% do 14% nižja kot lani v istem tednu, julija aktivnost vendarle nekoliko popravila navzgor. Zadnji delovni teden junija oziroma začetek prvega delovnega tedna julija je poraba EE zaostajala za istim lanskim delovnim tednom “le” še za dobrih 11%.

Vprašanje je seveda ali gre zgolj za začasni tedenski odklon navzgor ali pa je to znak trendnega izboljševanja. V sredini maja smo namreč imeli podobno situacijo, ko je poraba EE za lansko zaostajala le še za 11% do 12%, nato pa je junija spet trendno upadla. Glede na poslabševanje situacije glede širitve korona virusa pretiran optimizem najbrž ni na mestu.

Poraba EE_07-07-2020

Ne glede na to pa, če podatke agregiramo na mesečno raven, podatki za junij kažejo malenkostno izboljšanje gospodarske dinamike glede na april in maj. Seveda pa to še vedno pomeni, da je gospodarska aktivnost v zadnjih dveh mesecih za okrog 13% nižja kot lani maja in junija.

Poraba EE_Mesečno_07-07-2020

2 responses

  1. V Sloveniji je nekaj velikih porabnikov elektricne energije, ki pridelajo skoraj polovico porabe (na primer Talum, zelezarna Jesenice). Ce gre enemu od ther porabnikov slabo, se to pozna na celotni porabi. Ali bi se dalo vsaj najvecje porabnike obravnavati posebej?
    (Andrej Trkov)

%d bloggers like this: