Pismo premierja Janše: Ponujena kapitulacija Bruslju glede preiskovanja sanacije bank

Boris Jazbec

V knjigi Življenje kitarist Keith Richards zapiše, kako je stricu, ki mu je kupil prvo kitaro, zaigral neko špansko skladbo. Stric posluša in po koncu skladbe pravi: »Saj ta pesem ne gre čisto tako, kot si jo zaigral.«

Keith mu odgovori: »Ja. Ampak čisto lahko bi šla tudi takole

________

ECB in Evropska komisija sta v slovenskem bančnem eksperimentu izvedli hud precedens. Kljub 7-letnem skrivanju in oviranju curljanja informacij danes vemo, da sta delovali po mafijskih metodah.

Z reketiranjem Slovenije in metodami pritiska sta dosegli, da se je formirala »domača trojka« Bratušek, Čufer, Jazbec, ki je bila v delovanju morda še precej bolj rigorozna, kot bi bila prava trojka. Ampak, da je do poslušnosti in sodelovanja domače trojke prišlo, jo je bilo potrebno najprej zmehčati. Kako je to potekalo na ministrstvu za finance, kateremu je diktiral naloge nižji uradnik EK Dupont, je poznano. Vemo tudi potek ocenjevanja bančne aktive in stres testov preko BS, ki je danes v veliki meri pojasnjen. Še več ve tožilstvo, ki je pregledalo računalnike in zaplenjen material na BS leta 2016.

Vprašajmo se, komu bo najbolj neprijetno, če se naše pravobranilstvo oboroženo z neizpodbitnimi dokazi pojavi na sodišču EU. Odgovor je preprost: ECB in EK. Naredili so vse, da bi Slovenija še naprej ostala poslušni laboratorijski zajec, s katerim je mogoče početi vse, kar eksperimentatorju pade na pamet.

Prejšnji guverner ECB je s kontinuirano uporabo mafijskega pritiska celo osebno interveniral pri takratnemu šefu slovenskega državnega tožilstva, da ustavi zaplembo gradiva na BS. Njegova metoda nima pravne podlage v nobenih predpisih EU, še najmanj slovenskih. Doživel je zavrnitev, ki postavlja pod vprašaj avtoriteto institucije ECB in eskalira v nevarnost razkritja, da v ECB in EK verbalno prisegajo na pravo EU, v resnici pa ga grobo zlorabljajo v škodo malih in marginalnih članic EU. Precedenčna tožba bo deležna velikega zanimanja v vseh članicah EU.

No, ECB in EK si realizacije tožbe na sodišču ne želita. Ne glede na razsodbo sodišča bo zanju razsojanje škodljivo ali vsaj neprijetno.

Sledi, da sta s pomočjo bivšega guvernerja BS navezali stik z novim premierjem Slovenije. Ponudba: Slovenija naj ponudi odstop od zaplembe gradiva na BS s sprejemom zakona, – nekaj podobnega, kot je bil za bančništvo ZBAN-1 – in prepove domačim organom represije raziskovati delovanje EK in ECB v Sloveniji leta 2013. V zameno bi obe instituciji podprli delovanje premierja v EU, pa če tudi le-to ne bi bilo skladno s pravili in pravom EU.

Pismo dragi Ursuli je signal premierja, da se s ponujenim zavezništvom strinja in je vanj pripravljen privoliti na račun oškodovanja Slovenije in njenih državljanov. Katastrofalna sanacija »slovenskih bank leta 2013« bi bila z umikom zaplenjene dokumentacije na BS končana in bi opravičevala njegovo izjavo v odmevnem intervjuju novinarjem v Strasbourgu, da Slovenija nima sredstev niti za tekoče potrebe in, da ne ve kako naprej.

_______

Ja. Hipotetično bi do pisma dragi Ursuli lahko prišlo tudi takole. Mogoče nam pa še kateri od forumašev zaupa svoje ugibanje, zakaj je premier pismo tožnici poslal tik pred glavno obravnavi in s tem izjemno poslabšal pozicijo tožene stranke -Slovenije.

7 responses

 1. Pred nekaj dnevi sem v Dnevniku opazil kratko novičko, da bo Slovenijo v pravdni zadevi Evropske komisije zoper Slovenijo zaradi po mnenju ECB in Evropske komisije nezakonita zasega dokumentacije Banke Slovenije in ECB po pooblastilu Vlade Slovenijo zastopala Dr. Katja Rejec Lombar, ki o tej zadevi največ ve.
  Z vsem spoštovanjem Dr. Katje Rejec Lombar, ki gotovo veliko ve, pa sem le prepričan, da tako resna zadeva terja zastopanje široke interdisciplinarne skupine pravnih in bančnih strokovnjakov, ki morajo natančno poznati bančništvo, mednarodno, kazensko in civilno pravo. Nikakor ne morem verjeti, da ima Dr. Katja Rejec Lombar, ki bo sama odpotovala na Evropsko sodišče v tej zadevi branit domovino dovolj znanja na vseh področjih, ki jih je za kvalitetno zastopanje potrebno obvladovati. Tudi ne vem, kakšne so procesne izkušnje vladne pooblaščenke, da bo kos vsem procesnim vprašanjem v tako zahtevni zadevi. Najmanj kar je, bi vladna pooblaščenka morala imeti podporo tudi kakšne priznane mednarodno uveljavljene odvetniške družbe z procesnimi izkušnjami v postopkih pred Evropskim sodiščem. Tudi avtorji kazenske ovadbe zoper guvernerja Banke Slovenije in njegove vice guvernerje so z kazensko ovadbo napisano na nivoju doktorske disertacije dokazali, da o zadevi veliko vedo in da bi Dr. Katjo Rejec Longar lahko kvalitetno dopolnjevali z strokovnimi argumenti pri obrambi slovenskih interesov, a jih Vlada očitno ni poklicala osamljeni pooblaščenki na pomoč.
  Če bo do sojenja prišlo in se ne bomo prej po predlogu predsednika Vlade raje poravnali lahko pričakujemo, da bo tudi zaradi šibke obrambe Slovenskih interesov Evropsko sodišče tožbi Evropske komisije ugodilo. Res je da takšna sodba ne bo v nobenem primeru prijetna tudi za zmagovito Evropsko komisijo, toda v vsakem primeru bo v kazenskem postopku, če bo po kazenski ovadbi le ta uveden z uvedbo preiskave in nato z vložitvijo obtožnice prišlo do izločitve zasežene dokumentacije, saj gotovo kazensko sodišče ne bo smelo upoštevati nezakonito pridobljenih dokazov.
  Očitno je, da predsednik Vlade želi prvenstveno umik tožbe, za kar je pripravljen plačati z odpovedjo kazenskega pregona zoper akterje Banke Slovenije, ki so brez trohice slabe vesti povzročili enormno škodo Sloveniji in vsem njenim državljanom.
  Tudi pri posredovanju kardinala Franca Rodeta, ki je predsedniku Vlade Janezu Janši predlagal poravnavo v 53 milijonov vredni tožbi Impresa Graseto zoper DARS zaradi predora Trojane je Janez Janša upravi DARSA preko spremnega dopisa, ki ga je podpisal tedanji minister za promet mag. Janez Božič med vrsticami izrazil naklonjenost kardinalovim predlogom, po katerih bi naj DARS podaril v škodo javnega denarja Impresi Grasettu 25 milijonov evrov. Vidimo, da je predsednik Vlade naklonjen sklepanju poravnav v škodo Slovenije in njenih državljanov, če ima od tega korist kdor koli, ki lahko kakor koli prispeva k moči in ugledu Janeza Janše, kot naprimer vatikanska kurija ali evropska komisija ali ECB. Če poravnava ne uspe, ker ni junaka, ki bi prevzel nase odgovornost za škodljivo poravnavo, pa se interes oškodovati Slovenijo doseže s slabotno obrambo pred sodiščem. V zadevi Impresa Graseto, ki še vedno ni pravnomočno končana pred slovenskim sodiščem, je v teku spor pred mednarodno arbitražo za zašito tujih investicij, kjer Impresa Graseto toži Slovenijo, ker ni zagotovila sojenja v razumnem roku, spor pa je vreden z obrestmi že okoli 100 milijonov evrov.
  Vidimo, da se Slovenija pravzaprav pravda tako, da samo vzbuja vtis pravdanja. Tako imamo državljani iluzijo, da naša Vlada dela v javno korist. Ali pa se Vlada pravda tako, da celo želi doseči za Slovenijo škodljivo sodbo, za katero se potem Vlada lahko skrije in opraviči nastanek škode po formuli, da moramo spoštovati sodbe sodišča.
  In nenazadnje. Če bo pravda pred evropskim sodiščem izgubljena, ne bo kriva Vlada, ki ni zagotovila maksimalne obrambe, pač pa bo kriva kot grešna koza Dr. Katja Rejec Lombar, ki je junaško prevzela obrambo Slovenije v tej nadvse kočljivi zadevi.

 2. Zgodba je kar verjetna. Potrjena bo takrat, ko bo vladajoča koalicija umaknila stari zakon o poplačilu razlaščencev in predlagala nov zakon, ki bo ustavil preganjanje odgovornih za mafijsko bančno sanacijo, to je bivšega guvernerja BS Boštjana Jazbeca in njegovih pomagačev.
  To bo verjetno še en primer, kako domači politiki zlahka žrtvujejo interes države/državljanov za trohico naklonjenosti evropskih šefov.
  Navadna kolaboracija.

 3. Ne bom več luzer/ka (sposojen naslov filma Urše Menart)

  Izidi tožb pred sodišči so negotovi za tožnika in toženca. Kako se tej negotovosti izogniti? Preprosto:

  Naredimo vse tisto, kar od nas zahteva tožeča stranka. Ker le-ta nima več razloga (temelja) za tožbo, jo je prisiljena umakniti. Mi, ki smo bolj prebrisani od tožeče stranke posledično ne moremo izgubiti nobene tožbe.

  Tudi Amerika ima svojo filmsko upodobitev te delujoče metode v filmu Butec in Butec.

  Ne bomo več luzerji!

 4. Me zanima, ali lahko tožim vlado, ker smo 25. maja 2020 uvozili maske, ki so neuporabne https://necenzurirano.si/clanek/preiskovalne-zgodbe/milijonsko-oskodovanje-proracuna-pri-zadnjih-nakupih-mask-786255?

  Recimo – povzročitev splošne nevarnosti. Na tistem papirju, ki je spremenil pravila igre, ni podpisan navaden birokrat, ampak verjetno PV.

  Nad ECB in EK je samo modro nebo, bivša EK je pokazala, da pravo spoštuje tako kot naši politiki, selektivno.

 5. Dejstva opisana v objavljenem na spletu, ki ga citira Milan Lesnik vsekakor dajejo osnovo za utemeljen sum, da so javni uslužbenci in državni funkcionarji, ki so nabavljali maske po mnogo previsokih cenah storili kaznivo dejanje po 257.čl KZ( Zloraba položaja ali uradnih pravic) 257a čl. (Oškodovanje javnih sredstev) ali po 258 čl. (Nevestno delo v službi). Sedaj je na vrsti strokovna in neodvisna NPU, ki bo gotovo začela in po hitrem postopku izvedla kriminalistično preiskavo in sume kaznivih dejanj dokazala ali ovrgla. Pri tem družbeno koristnem delu ji bo gotovo pomagalo nadvse strogo računsko sodišče, ki bo gotovo zmoglo nadgraditi delo novinarjev in vse kar čivkajo vrabci na strehi predstaviti v svojem poročilu, ki ga bo nedvomno sprejel državni zbor, ki bo v zaščito državljanov, ki so ga izvolili odredil ukrepanje v zaščito javnega premoženja.
  Ker ne more biti nihče obogaten z kaznivimi dejanji bo nato sledilo še Državno pravobranilstvo, ki bo po pooblastilu Vlade gotovo vložilo ustrezne odškodninske zahtevke zoper vse, ki so se na račun proračuna enormno obogatili zahvaljujoč prijateljski naklonjenosti nekaterih javnih uslužbencev in funkcionarjev.

  Skratka, sedaj bomo videli, kako deluje pravna država v času vladanja kolaboracije desne in leve slovenske politike.

  • Spoštovani Opazovaleci,

   izvedba pravne poti, ki ste jo opisali utegne biti izziv za Sintezo DC, ki na svojih spletnih straneh piše, kako so se že četrtič obrnili na predsednika države z željo, da podpre ustanovitev »Nacionalnega sveta za demokratizacijo«. Brez odziva!

   Če so morda po četrtem poizkusu pri predsedniku obupali bi, kot ena izmed civilnih družbenih gibanj, lahko poiskali pomoč pri sorodnih civilnih združenjih (npr. 77.ooo podpornikih Ivana Galeta), ki opisano pot podpirajo, a je ne znajo realizirati.

   Z zbranimi podpisi Sinteza pridobi status legalnega sogovornika posameznih državnih organov in ima legitimno pravico pritiska na posamezne vodilne osebe institucij npr. da pojasnijo, zakaj se postopki vlečejo, kdo je odgovoren, zakaj je bilo kakšno dejanje opuščeno in ali je šlo za napačno rabo prava npr. kazenski pregon brez odškodninsko civilne tožbe.

   Za primerjavo; 200 državljanov je potrebno za ustanovitev stranke, 2500 državljanov za razpis zakonodajnega referenduma, 5000 volivcev lahko predlaga DZ v sprejem nov zakon in 40.000 državljanov spremeni ali zavrne katerikoli zakon, ki ga je sprejel DZ razen; zakonov o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč, zakonov o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakona o sprejemu in izvrševanju državnega proračuna, zakonov o ratifikaciji mednarodnih pogodb ter zakonov, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ali drugo protiustavnost.

   PS: Vprašanje : Ali bi uspelo med razkurjenimi državljani zbrati 5000 podpisov za vložitev zakona, ki bi prepovedoval kakršnakoli dejanja opustitve procesnih dejan v primeru oškodovanja Slovenije, procesiranje oseb, ki bi tak akt podpisala ali oseb ki so katero od procesnih dejanj predpisanih z zakonom-opustila?

 6. Bolj ko o vsem razmišljam, slabše volje sem …

  Na civilno gibanje (kolesarje), se ne bom zanašal. Mislim, da jih je vsaj v tej bitki PV uspešno nadigral. Vsakodnevno govorjenje o tem, da so grožnje s smrtjo nedopustne (pa čeprav je to samo obilna žetev tistega, kar je on zadnjih dvajset let sejal – recimo trenirkarji leta 2008), intervju z ženo – takšna limonada prevlada pri volilnem telesu in počasi bo večina sočustvovala z našim PVjem. Kolesarji bodo morali spremeniti taktiko, če želijo zmagati (recimo izenačiti janšizem s stalinizmom in zahtevati razširitev EU resolucije o totalitarizmih, zaradi Thomsona pisati zetu našega najbolj znanega zeta …)

  Tudi na državo se ne bom, ker njeni organi (ne)delujejo – dokler so lahko na položajih ljudje, ki ne znajo pojasniti premoženja nima smisla. Najbolj znani levo-desni dvojec je? Ali res še nismo kot družba dovolj zreli, da bi klan/pleme odsekal svoje.

  Hm, mogoče pa bo moj soimenjak kaj naredil. On samooklicani borec za paciente, tako se je predstavil v intervjuju v Reporterju. Samo da ne bo ostal na kreku, medtem ko vsi ostali okoli njega pohajo travo.

  O ttožbi razmišljam, ko se bo zopet začelo govoriti o maskah. Te maske ne ščitijo drugih pred tem, da jih jaz okužim z virusom. Če kdo od teh okuženih umre, sem jaz verjetno morilec. Tisti, ki je dal dovoljenje za uvoz tega, je sostorilec. Nekako tako si jaz predstavljam izvirnega odvetnika. Sedaj je res prvič, da je politikom vseeno za javno zdravje, važno je da so poskrbeli za prijatelje.

  Sem besen, ker so eni res vojni dobičkarji, politiki so hlapci do EUja. So res tako hitro pozabili divji zahod pri nabavi opreme? Malo sem nakladal brez repa in glave. Upam, da bo moderator to spustil skozi.

%d bloggers like this: