DOPOLNJENA Slika: Koliko okuženih z virusom COVID-19 lahko pričakujemo v Sloveniji?

Kot sem napovedal že zjutraj, so naša pričakovanja glede dinamike okužb na podlagi vhodnih podatkov NIJZ lahko bistveno preveč optimistična. NIJZ je danes sporočil, da je bilo do 14. ure že 89 primerov okužbe z virusom COVID-19, do 18. ure pa 96 (naš model je kazal 76). Nov vhodni podatek v model tako bistveno dvigne bodočo trajektorijo ugotovljenih okužb – namesto zgornjega števila ugotovljenih okužb okrog 640 se dvigne na raven okrog 810. Pri tem sem upošteval pesimistični (italijanski) scenarij dinamike, saj bo glede na počasnost reagiranja slovenskih oblasti ta očitno bolj ustrezen pokazatelj (in najbrž še preveč optimističen).

COVID_Slika-3

Razloga za hitrejšo rast števila ugotovljenih okužb sta predvsem dva. Prvi razlog je v testiranju in poročanju o številu ugotovljenih. Kot kažejo podatki za druge države, število ugotovljenih okužb močno zaostaja za številom dejansko okuženih. Pri okrog 80% okuženih gre zgolj za blažje oblike simptomov in ti se ne pridejo testirat oz. jih ne sprejmejo na testiranje. Le pri 20% okuženih se pojavijo resnejši simptomi in ti potrebujejo medicinsko pomoč. Hkrati pa traja okrog 12 dni, preden se po okužbi pojavijo prvi simptomi in preden se razvijejo do te faze, da oboleli pridejo poiskat zdravniško pomoč. Nekateri pridejo prej, drugi kasneje, in zaradi tega lahko številke poskočijo. Poleg tega pa naš NIJZ ažurira podatke vsak dan le ob 14. uri, tako da v bistvu poznamo samo poldnevne rezultate. Ta polovična informacija vsekakor ne pomaga oblastem k hitrejšemu ukrepanju.

Drugi razlog je v rigoroznosti ukrepov. Če oblasti počasi ali polovično ukrepajo, se virus hitreje širi. Prav tako, če se ljudje ne držijo navodil glede prekinitve fizičnih družabnih stikov. Kot kaže ena izmed simulacij, zgolj en dan zamika v tej odločitvi lahko pomeni za 40% več primerov okužb (po 20. dnevu od začetka izbruha).

Social distancing-4

Vir: Tomas Pueyo

Zaradi teh dejavnikov lahko v prihodnjih dneh pričakujemo hitrejšo rast (eksplozijo) števila ugotovljenih okužb, kot jo kaže zgornja slika, ki sicer temelji na pesimističnem (italijanskem) scenariju. Če ne želimo te eksplozije, se moramo preprosto kot družba odločiti za radikalne ukrepe za zmanjšanje širitve virusa.

4 responses

 1. Ta model ima še eno predpostavko, ki se mi zdi zelo pomembna: število testov, ki smo jih sposobni izvesti vsak dan.

  Po mojem modelu bo namreč jutri opravljenih okoli 1100 testov, pojutrijšnjem malo več kot 1400, v nedeljo več kot 1900. Ko bo dosežena meja, se bo delež pozitivnih začel spreminjati, ker bo morda prišlo do triaže testiranja – podobno kot v Švici. Več testov bo pozitivnih, dejansko število okuženih pa bo naraščalo še hitreje (ker bo iz meritev izvzeta še širša zdrava, vendar okužena populacija).

  Poleg tega tovrstni modeli opisujejo širitev okužb iz znanih žarišč, mi pa smo še v pričakovanju navala počitnikarjev iz Italije, torej novih primarnih okužb, ki bodo povzročile sekundarne, torej nova žarišča.

  Pojavilo se je še eno izrazito napačno razumevanje statistike, ki ga pristojni žal še niso diskreditirali – navidezno veliko okuženega zdravstvenega osebja. Zdravniki so zato deležni mnogih opazk in zmanjšanja ugleda v družbi (pa ravno sedaj ga potrebujejo!), poleg tega strah pred šikaniranjem morda tudi druge obolele odvrača od klica osebnega zdravnika.
  Trdim, da so se zdravniki zaradi lastne ozaveščenosti in odgovornosti do družbe prišli testirat v veliko večji meri kot splošna populacija, te podatke pa laik razume, kot da so bili še posebno zdravniki neprevidni. Verjetno (moja ocena) je med zdravniki tudi večji delež ugotovljenih rakavih obolenj kot med učitelji ali med trgovci, pa to ne pomeni, da so dejansko bolj bolni. Zato bi morali pristojni zdravnike izpostaviti kot zgled in po njihovem vzoru napotiti k zdravniku vse obolele – ne glede na njihov položaj v družbi, na delovno mesto ipd.

  • Statistika je kvečjemu tako natančna kot so vhodni podatki. Dejanskega števila obolelih nihče ne pozna. Se tukaj upošteva ljudi, ki so že ozdraveli? Mislim da bo Jože vsakih par dni popravljal model. Mogoče bi bilo ob tem bolj smiselno spremljati število ljudi, ki rabi respirator(ventilacijo) ali intenzivno nego in koliko respiratorjev je trenutno v Sloveniji na voljo. Ti podatki so bistveno bolj natančni in pomembni.

 2. Se strinjam. Vendar nimamo dobrih podatkov niti o tem, koliko ljudi je okuženih, kaj šele o tem, koliko jih je na intenzivni negi in koliko jih potrebuje različnih vrst pripomočkov za dihanje oz. oksigenizacijo krvi.

  Slišali smo le za podatek, da je menda v Sloveniji na voljo okrog 160 respiratornih aparatov (ne pa po vrstah aparatov). Iz tega bi se sicer dalo oceniti, kolikšno razširitev okužbe slovenski zdravstveni sistem lahko vzdrži na tehnični osnovi. Če je delež okuženih, ki potrebuje intenzivno zdravstveno nego 10% in če vsak aparat lahko izmenično služi 4 pacientom (predpostavka), bi bila zgornja meja razširjenosti okužbe v Sloveniji okrog 6,500 okuženih. Vendar je treba upoštevati še usposobljenost ekip, njihovo zdravstveno stanje (da niso okuženi), kar zmanjšuje efektivne zdravstvene kapacitete. Zdravstveni sistem v Lombardiji je kolapsnil mnogo pred cifro 6,500 ugotovljenih okuženih…

  Najbrž pa na ministrstvu za zdravje te ocene majo.

 3. Borut, to je Gantar kot novi minister za zdravstvo na predstavitvi pred matičnim odborom ravnokar odlično razložil v nulo, toplo priporočam ogled. Trenutno je prostih 20-30 respiratorjev v državi, rabili pa jih bomo čez 200 po nekih modelih…ki pa se itak ves čas popravljajo kot si super zapisal. Države-dobavitelji seveda sedaj vso opremo poskušajo zadržati za svoje potrebe, najbolj se zgleda računa na Kitajsko. Prav zaradi tega manjka, bi morali ostati cela SLO v karanteni, da ne bo prihajalo do tragičnih triaž!!!

  Lahko smo presrečni, da dobivamo operativno vlado…srh me spreleti ob misli, da bi bili sedaj v neki klasičnoslovenski predvolilni kampanji, kjer bi se prvokategorniki nastavljali kameram v belih haljah z maskami in stetoskopi okoli vratu virus bi pa preskakoval s svetlobno hitrostjo…

%d bloggers like this: