Imitatorji Orbana v periferiji “Velike Madžarske”: Kako si je Orban kupil vpliv od Slovenije do Srbije

Tole Orbanovo vmešavanje v notranje politike držav, ki so na zemljevidu nekdanje “Velike Madžarske”, prek medijev, skladov in investicij, je postalo resna nevarnost za demokracijo v Sloveniji, Romuniji in Srbiji. Postalo je ključno nacionalno varnostno vprašanje za Slovenijo. In ni slučajno, da Orbana podpirajo in imitirajo tisti, ki še danes javno podpirajo nekdanje prisege domobrancev Hitlerju. Enkrat izdajalec slovenskega naroda, …

Spodaj je povezava do odličnih preiskav v treh “satelitskih” državah “Velike Madžarske”, objavljena v Balkaninsight:

On taking power in 2010, right-wing Hungarian Prime Minister Viktor Orban promised the ‘virtual reunification’ of the country with Hungarian-populated lands taken from it by peace treaty in the wake of World War One.

A century since the Treaty of Trianon dramatically shrank the size of the Hungarian state and stranded millions of Hungarians beyond its borders, Orban is pouring money into ethnic Hungarian communities in neighbouring states, issuing passports and picking up voters and political leverage for the ruling Fidesz party.

The largesse, however, has come at a price for democracy, according to a BIRN investigation in Slovenia, Serbia and Romania, where Hungarian spending shot up from 40 million euros in 2015 to 330 million in 2018 and amounted to more than three quarters of a billion over the four-year period.

In these countries, local proxies beholden to Budapest now wield a worrying degree of influence over media, culture and development funds, imitating Orban’s own ‘illiberal democracy’.

Preiskava za Slovenijo in domačem Orbanovem imitatorju:

In a Hungarian Corner of Slovenia, a Homegrown Orban

En odgovor

  1. Z zahoda nam žugajo Casa Pound fašisti, z Vzhoda kupci opozicije z željo po pozicioniranju. Ko jim to odkrito poveš pa ti, ironično grozijo s tem kar rušijo, s pravno državo in odvetniki. V resnici so reveži, ki v trenutnih razmerah česa boljšega od twittov in groženj z advokati ne premorejo.

    Všeč mi je

%d bloggers like this: