Vpliv politike varčevanja na Brexit

Pred dvema letoma sem objavil komentar o vplivu migracij na Brexit (Migracije so glavni vzrok za Brexit, vendar ne edini). Tam je bila tudi povezava na raziskavo Becker, Fetzer & Novy (2016): Who Voted for Brexit? A Comprehensive District-Level Analysis, da je bilo nezadovoljstvo z velikim valom migracij (predvsem priseljencev iz Vzhodne Evrope) glavni razlog za pretežno glasovanje ljudi za Brexit. Vendar pa je k temu dodatno preispevala ostra politika varčevanja Cameronove vlade po letu 2010. Raziskava Becker et al (2016) pokaže, da če bi britanska vlada predhodno manj zarezala v javne izdatke, bi to lahko obrnilo referendumski izid. Ne bi pa nenadno drastično zmanjšanje priseljevanja pred referendumom obrnilo sentimenta Britancev.

Simon Wren-Lewis iz Univerze v Oxfordu že nekaj let trdi, da je za pretežno glasovanje kriva predvsem ekstremno ostra politika varčevanja Cameronove vlade. V zadnjem komentarju je pokazal, da je bila varčevalna politika Cameronove vlade po letu 2010 bistveno bolj ostra od varčevalne politike zloglasne Margaret Thatcher po letu 1981. Cameronova vlada (finančni minister Osborne) je bistevno bolj zmanjšala javne izdatke…

in javne investicije od vlade Thatcherjeve:

Vir slik: Simon Wren-Lewis

Če bi bile politike Cameronove vlade bolj zmerne, bolj humane, do Brexita kljub nezadovoljstvu z migracinami najbrž ne bi prišlo.Toda konzervativcem je ustrezal natanko tak izid in natanko te politke so tak izid Brexita tudi lahko sprovocirale.

%d bloggers like this: