Razlika med ekonomskim patriotizmom in monopolizacijo koristi

Bistvo razlike med zagovorniki progresivnega kapitalizma (Elizabeth Warren) in Trumpom je Dani Rodrik iz Harvarda lepo zaobjel v spodnjem threadu. Razlika med Warrenovo in Trumpom je po eni strani minimalna in je skladna s klasičnim trgovinskim liberalizmom (maksimizacija koristi za domačo državo), na drugi strani pa ogromna v tem, kako se te koristi doma prerazdelijo – na računih peščice bogatih (Trump) ali bolj pravično porazdeljene med celotno populacijo.

 

2 responses

  1. Trump je v eno od predsedniških debat leta 2016 naravnost med občinstvo privlekel ženske, ki so obtoževale Billa Clintona posilstev in laganja. S tem je učinkovito napadel Hillaryjino podobo zagovornice žensk in izboljšal svojo.

    Če ima njegov glavni protikandidat/kandidatka kaj pameti, mora novembra 2020 naravnost med občinstvo privleči revne in brezposelne poražence njegove trgovinske vojne. Po možnosti vse iz “rdečih držav”.

    • Zraven lahko dodamo še nekaj milijonov ljudi, ki so (spet) ostali brez zdravstvenega zavarovanja, teh res ni težko najti. Če pa to ni dovolj pa še prve ameriške klimatske begunce, ki že obstajajo na Floridi, Louisiani in Aljaski in se morajo seliti zaradi naraščajoče vode in erozije tal. Ne bi smelo biti preveč težko.

%d bloggers like this: