2 responses

 1. No, Donald Tusk je naredil še eno potezo, ki kaže na to, kaj mu še manjka do tega, da bi bil vrhunski politik.

  Je simptom zavožene politke EU, ki je sokriva za to, da se bo Brexit zgodil, in za to, da bo verjetno “hell”. Tudi za evropejce, v nemajhni meri, da se razumemo.

  Evropa je proti Veliki Britaniji igrala “hard” misleč, da bo s tem preprečila Brexit. Bojim se, da bo rezultat ravno nasproten. Če se ne motim, je imela EU kakih 120 milijard evrov presežka v trgovini z VB, in to ni ravno trivialna suma niti za Evropo. Poleg tega je VB stara imperialna sila, ki si ne bo pustila diktirati kot je to (pa še to ponekod nič več) primer s posameznimi kolonialnimi državicami v Vzhodni Evropi.

  Hans Werner Sinn , znameniti nemški ekonomist in svetovalec nemške vlade je pred leti pametno svetoval, da bi bila bolj zmerna prijazna in konstruktivna politika do VB bolj na mestu.
  Niso ga poslušali.

  Evropa bi morala držati skupaj zaradi privlačnosti svoje ideje, ne s prisilo. V posamezni državi to še gre, v mednacionalni skupnosti pa ne. Ravno to, namreč prisila (pa ne samo v primeru Brexit), je najboljši dokaz, da je evropski projekt kot ga vodijo elite v Evropski komisiji v resni krizi.

  Bolj ko izgubljaš “mehko” moč, več prisile moraš uporabiti. Več ko prisile uporabiš, bolj izgubljaš “mehko” moč,…..

 2. Marko,
  Se ne bi mogel bolj strinjati.

  Tudi jaz sem pred leti, ko se je začela ta norija z Brexitom pisal o tem, da bi morala EU to zgodbo z VB končati na lep način. Toda EU se je odločila, da je sta tako EU kot EMU Hotel California (Eagles: You may check out anytime, but you can never leave) in uporabila taktiko bratov Dalton (najstarejši brat tepe najmlajšega, da bi prepričal srednja dva v svoj prav). In še radikalizirala to metodo, da zdaj najstarehši brat tepe tudi že vmesne brate.

  Res je, lahko so zlomili Grčijo, Irsko, Slovenijo,…, toda Britanijo bodo težko. Tu so stoletja nacionalne veličine, tradicije in nacionalnega ponosa. Že zaradi nacionalnega ponosa se ne bi smeli vdati sedanji EU eliti. Požreti bodo morali hard exit.

  Percepcija, ki jo EU elita s tem daje ostalim, je, da je EU postal elitni zapor.

%d bloggers like this: