Panika med bogatimi v Davosu

Tule je izbor nekaj svežih člankov o tem, zakaj je panika med bogataši v Davosu glede upora “nehvaležnega plebsa” proti hiper-globalizaciji in neoliberalnim domačim politikam, ki so dramatično povečale neenakost, povsem upravičena in zakaj je panika (panično zavedanje problema) prišla prepozno. Za bogate.

One response

 1. Najprej sem prebral Bloombergov članek in si mislil; “uf, da je Bloomberg to napisal!!”

  Potem pa, me je prešinilo: ” Kakšna perfidna manipulacija!!!”

  Kot, da bi bile managerske plače največji problem? So le-te v Ameriki problem? Zelo verjetno. Ampak, da bi bil to vzrok za neenakost, stagniranje delavskih plač, socialne probleme,….? Dajte no!

  Glavni problem zahoda je v tem, da največje korporacije in najbogatejši pozamezniki ne plačujejo davkov. Da npr. Apple, kljub enormnim dobičkom, plačuje davke v višini 0,2% (beri: NULA CELA dva procenta) svojih prihodkov!?!?

  Ni problem, da bogati ne plačujejo 70% davka, problem je, da ga sploh ne plačujejo.

  Dosti bolje je imeti zmerne stopnje pa te dosledno uvejavljatii, kot imeti visoke stopnje, ki jih nihče (ali pa tisti, ki bi jih najbolj morali), ne plačuje.

  Stvar je zelo hitro rešljiva, če bi obstajala volja v razvitih državah. Se spomnite debate v Evropskem parlamentu, ko je bil govor o davčnih oazah? Se je kaj zgodilo?. Je Juncker (mimogrede dolgoletni predsednik davčne oaze Luxemburg) kaj ukrepal v tej zvezi? So bile Nizozemska, Luxemburg, Ciper, Britanski kanalski otoki, pa Karibi, pa ZDA (kot največja davčna oaza)…… podvrežen uničujočim sankcijam zaradi omogočanja sistematičnega ropanja državljanov EU (in drugih)?

  Ljudje božji, gre za en sam pesek v oči. Največji Fake News so ravno MSM (Mainstream mediji).

%d bloggers like this: