Najbolj vroča knjiga na trgu (1): Ashoka Mody, Eurotragedy

Ena izmed dveh trenutno najbolj vročih ekonomskih knjig na trgu je knjiga Ashoke Modyja, nekdanjega namestnika IMF za Evropo, z naslovom EuroTragedy: A drama in nine acts. Modyjeva knjiga je doslej najbolj celovita kronologija nastajanja evropske skupne valute, analiza vzrokov za njen nastanek in predvsem analiza omejitev evra v pogojih nepopolne monetarne unije in nesposobnosti oblikovanja koherentnih ekonomskih politik že v normalnih časih, kaj šele v času krize. Kar vse skupaj neizogibno pelje v evrsko tragedijo.

Nekaj tekstov iz knjige sem v prejšnjih tednih že dal na blog. Tukaj je povzetek knjige v 1,700 besedah, kot ga je napisal sam Mody. In tukaj je Modyjeva spletna stran, posvečena knjigi, kjer najdete recenzije knjige, intervjuje, podcaste in medijske zapise na podlagi knjige.

Knjigo, ki jo letos dajem kot dodatno gradivo mojim študentom pri predmetu Evropski monetarni sistem, krasijo lucidnost analize in izbor plastičnih analogij pri analizi evrske  monetarne unije. Kar so tudi opazili številni komentatorji, denimo ta zadnja najbolj kurantna tviterska zapisa.

Dovoljeno zdravljenje globoke krize v evrskih državah s strukturnimi reformami je, kot da bi srčni infarkt zdravili z dieto in vadbo:

Ali pa s strani EU zahtevani proračunski cilji kot teološki nesmisel in lovljenje proračunskega deficita na decimalko natančno kot napačna znanost:

One response

  1. Mark Blyth je pred kratkim spet dal zelo koncizen intervju glede ekonomske “varčnosti” https://m.youtube.com/watch?v=vwpjHV1UQng

    Najboljši je tisti del, ko pove, da je v detajle razlagal politikom zakaj je zadeva nevarna in destruktivna. Polovici se je razlaga zdela smiselna, drugi polovici politikov pa se ne glede na njegove argumente, ni tako zdelo.

    Nakar pravi: “Politike danes zanimajo samo še mantre, kot je npr. tista o varčni švabski gospodinji, že zdavnaj so nehali razmišljati”

%d bloggers like this: